Sunați acum pentru informații

2020 este Anul Asistentului Medical și al Moașei

Anul acesta întreaga lume își îndreaptă atenția asupra asistenților medicali și moașelor. Organizația Mondială a Sănătății dedică anul 2020 celor care zi de zi îmbunătățesc viața celorlalți, celor care sunt acolo pentru femei atunci când sunt cel mai vulnerabile, cei care asistă zilnic la dureri și bucurii inimaginabile.

 

Din păcate, 2020 va rămâne mai degrabă în istorie ca anul COVID 19. Este anul în care asistenții medicali și întreg personalul medical sunt puși la grea încercare. E un moment în care e nevoie să fim uniți și să le fim alături tuturor celor care sunt pe baricade, pentru noi.

Educatorii Perinatali SAMAS, în marea lor majoritate asistenți medicali, sunt în prima linie, pentru noi, toți cei care stăm acasă. Cumva, istoria, prin răspândirea acestui virus, a vrut să ne demonstreze încă o dată cât de importanți sunt acești oameni în viața noastră. Este anul în care toate cadrele medicale merită să le apreciem și să le recunoaștem cum nu am făcut-o până acum vreodată. Să le răsplătim profesionalismul și dedicarea.

Educatorii Perinatali SAMAS sunt aproape de mamele cu COVID 19 care nasc, prin programul SAMAS la bine și la greu, prin consilieri de menținerea lactației și de alăptare. Pentru a beneficia de o consiliere, mamele care au nevoie pot suna la 0786 176 949.

Munca asistentelor medicale și a moașelor este, de cele mai multe ori, departe de lumina reflectoarelor. Rolul lor în suportul sănătății mamei și copilului în primele 1000 de zile este prea puțin valorizat în societatea românească, în sistemul medical de educație și prevenție în sănătate.

Peste 1000 de asistente medicale și moașe s-au alăturat Asociației SAMAS în ultimii 6 ani și au urmat cursurile de formare medicală continuă prin care s-au certificat Educatori Perinatali SAMAS.

Activitatea Educatorului Perinatal SAMAS este inspirată din modelul occidental de educație și sprijin al gravidelor și proaspetelor mame. În țări precum Franța, Germania, Austria sau Elveția, peste 70% din mame apelează la servicii similare.

Educatorul Perinatal SAMAS este aproape de comunitate în cele 6 centre SAMAS din țară: București, Timișoara, Iași, Pitești, Bistrița, Cluj-Napoca, dar și în alte peste 20 de orașe, echipe de educatori perinatali oferind cursuri, consiliere și sfaturi gravidelor și mamelor. Gravidele, mamele sau tăticii îi vor putea contacta pe site-ul www.asociatiasamas.ro, pe pagina de Facebook Școala Mamei SAMAS și în centrul SAMAS din oraș.

CUTIA Bebelușului primește finanțare de la ROMGAZ SA

Asociația SAMAS a primit sprijin financiar din partea celui mai mare producător și principal furnizor de gaze naturale din România, ROMGAZ SA, pentru proiectul CUTIA Bebelușului. Acesta este un proiect care își propune să schimbe și să salveze vieți și vine în întâmpinarea familiilor din medii defavorizate, pentru care bucuria venirii pe lume a unui bebeluș este, de cele mai multe ori, umbrită de sărăcie și de lipsa educației.

 

Eli Roman, președintele onorific al Asociației SAMAS, alături de Andreea Negru, Head of Public Relations Romgaz SA, au pregătit CUTIA Bebelușului pentru a putea fi trimisă la maternitățile din țară. Mamele și nou-născuții, cazuri sociale, primesc, astfel, protecție, îngrijire mai bună și cele necesare în primele 3 luni de viață.

 

Despre CUTIA Bebelușului

CUTIA Bebelușului a schimbat viața a generații întregi în Finlanda, în cei peste 81 de ani de când programul se desfășoară în această țară, scăzând mortalitatea infantilă, de la 6,5‰ la 1,7‰.

În România, nu toți bebelușii au aceleași șanse la viață și la o dezvoltare sănătoasă. Asociația SAMAS își dorește ca toți copiii să poată fi sănătoși și fericiți. Copiii și generațiile viitoare sunt baza societății noastre, iar contribuția la creșterea lor sănătoasă cade în responsabilitatea noastră. Dragostea vine de la sine, restul se învață. Prin comunitatea de Educatori perinatali (asistente și moașe) dezvoltată de Asociația SAMAS la nivel național, oferim acces la educație în primii ani de viață ai copiilor pentru cât mai mulți părinti din România în maternități, în comunități defavorizate și în centrele SAMAS.

Asociația SAMAS a lansat la 1 iunie 2019 conceptul CUTIA Bebelușului în 22 de maternități din întreaga țară. Asociația SAMAS dorește să acceseze cât mai multe finanțări pentru a extinde cât mai mult programul concept CUTIA Bebelușului. Din păcate, în România, dreptul la sănătate al fiecărui copil este doar o declarație, nu o realitate! Un bebeluș mai mic de un an moare la fiecare 6 ore, 41,7% dintre copii se nasc și trăiesc în sărăcie, 1 din 10 mame este minoră. Conform raportului UNICEF, 80% dintre decesele nou-născuților pot fi prevenite prin educație. Alăptarea exclusivă a copilului în primele 6 luni de viață este esențială pentru buna dezvoltare, imunitatea și sănătatea viitorului adult. Alăptarea copilului timp de cel puțin 1 an reduce riscul de apariție a cancerului de sân la mamă.

Educația perinatală este extrem de importantă pentru mame, fiind dovedit științific că toate deciziile pe care o mamă le ia în primele 1000 de zile de viață ale bebelușului (de la momentul concepției până la 2 ani ai acestuia) influențează starea de sănătate a copilului, pe tot parcursul vieții.

CUTIA Bebelușului este realizată din carton, are dimensiunile de 70 x 42 x 28 cm și va fi folosită ca pat pentru bebeluș în primele trei luni de viață.

Beneficiile CUTIEI Bebelușului:

  • Scade mortalitatea și morbiditatea infantile
  • Crește rata de alăptare
  • Contribuie la creșterea responsabilității mamei și la motivarea acesteia pentru a obține sprijinul material
  • Contribuie la dezvoltarea sănătoasă a bebelușului și la prevenția unor boli din viața de adult asociate cu perioada primelor 1000 de zile (conform studiului dr. David Barker, condițiile fetale și precoce pentru sugari au un efect permanent de condiționare a metabolismului și a afecțiunilor cronice ale organismului, ulterior în viață).
  • Cutia de carton devenită pătuț salvează vieți!

Detalii pe www.cutiabebelusului.ro / Instagram: @cutia_bebelusului / Facebook: @Cutia Bebelusului SAMAS

Răspunsuri bune la întrebări grele despre Diabetul Gestațional

diabetul-gestationalDr. Anca Pavel, Medic specialist Diabet zaharat, Nutriție și Boli Metabolice, răspunde întrebărilor despre diabetul gestațional și modul în care o gravidă poate să treacă cu bine prin această provocare a sarcinii.

Dr. Anca Pavel a avut oportunitatea de a lucra cu o echipa specializată pe cazurile rare și dificile de diabet zaharat atât în Paris cât și în cadrul INDNBM N.C Paulescu, și ne bucurăm să găzduim pe site-ul SAMAS articolul său.

Perioada sarcinii este un miracol și un alt fel de început . Un început care este înconjurat de anxietăți și de întrebări. Oare copilul meu va moșteni ochii verzi ai bunicii sau simțul umorului de la tată? Cum va arăta? Înalt, creț, blond, brunet, slab, gras?

Și peste toate aceste anxietăți un diagnostic de diabet zaharat gestațional schimbă traiectoria întrebărilor. Sarcina se va desfășura fără complicații până la final? Va fi copilul meu sănătos?

În acest articol voi încerca să răspund la cele mai frecvente întrebări ale dumneavoastră și să va stau la dispoziție ulterior pentru alte informații suplimentare.

În primul rând trebuie să menționez faptul că diabetul zaharat gestațional este acel tip de diabet care apare exclusiv în perioada sarcinii. Pentru a înțelege mai bine ce este diabetul zaharat gestațional și cum poate afecta evoluția sarcinii, va voi spune câteva cuvinte despre diabetul zaharat în general.

Diabetul zaharat este o tulburarea a metabolismului glucidic

Adică a modului în care zahărul provenit din alimentație este procesat și utilizat de organism. În mod normal, după fiecare masă bogată în glucide, pancreasul secretă un hormon numit insulină care preia glucoză din sânge (ajunsă aici în urmă procesului de digestie) și o introduce în interiorul celulelor pentru a fi utilizată drept “carburant” al organismului. La o persoană fără diabet zaharat organismul uman produce suficientă insulină pentru a “mută” glucoză din sânge în interiorul celulelor. În momentul în care apare o tulburare a secreției de insulină, glucoză rămâne pentru mai mult timp În sânge, nemaiputând fi preluată în celule și nivelul glicemiei crește peste pragul fiziologic. După o perioada, dacă nivelul glucozei în sânge rămâne ridicat, această va începe să fie eliminată urinar.

1. De ce am diabet zaharat gestațional?

Trebuie să reținem că doar femeile însărcinate pot avea diabet zaharat gestațional, corpul acestora trecând prin numeroase schimbări, inclusiv metabolice. Placenta, organul de legătură dintre mamă și făt, produce o serie de hormoni care împiedică insulina să acționeze. Această stare poartă numele de rezistență la insulină. Pentru o funcționare a metabolismului în limite normale, organismul trebuie să secrete de 3 ori mai multă insulină contracarând astfel efectele hormonilor secretați de placentă.

Pentru majoritatea femeilor această secreție suplimentară de insulină este suficientă pentru a menține nivelul glicemiei în limite normale. Dar pentru 5 % din femeile gravide acesta secreție nu este îndeajuns și începând cu săptămâna 24 de sarcina nivelul glicemiei începe să crească, fiind diagnosticate cu diabet zaharat gestațional. De aceea, testul de screening se realizează în săptămânile 24-28 de sarcină, insulino-rezistența instalându-se treptat și determinând creșterea nivelului glicemiei abia după săptămâna 24 de gestație.

2. Diabetul zaharat gestațional poate afecta copilul?

Femeile diagnosticate cu diabet zaharat gestațional pot avea o sarcină fără complicații dacă țin cont de sfaturile legate de dietă, dacă au o activitate fizică regulată și o greutate normală pentru vârstă gestațională. Menținerea glicemiei în limite normale poate preveni apariția complicațiilor.

Vă voi prezența câteva dintre complicațiile legate de diabetul zaharat gestațional, cu mențiunea că a avea diabet gestațional NU implică neapărat apariția acestora.

  • Macrosomia : greutate mare a fătului raportată la vârstă gestațională. Acest lucru poate afecta atât mama, fiind de cele mai multe ori necesară nașterea prin cezariană , cât și fătul putând cauza distocie (procesul nașterii este îngreunat din cauza faptului că fătul nu poate trece prin cervixul deja dilatat în timpul travaliului).
  • Hipoglicemia: nivelul glucozei din sânge este scăzut. Din acest motiv este necesar că alăptarea să se facă cât mai precoce după naștere. Dacă acest lucru nu este posibil, se va administra glucoză intravenos pentru a aduce la un nivel optim glicemia copilului.
  • Icter: reprezintă colorarea în galben a tegumentelor și a zonei albe a globului ocular. Acest lucru este determinat de incapacitatea copilului de a elimina bilirubină (ce provine din distrugerea celulelor roșii din sânge) care era eliminată anterior de mama prin intermediul placentei.
  • Hipoglicemia neonatal: nivelul scăzut al calciului în sânge ce duce la manifestări precum spasme musculare la nivelul mâinilor/picioarelor sau crampe. Poate fi tratată prin suplimente de calciu și magneziu.

3. Va fi copilul meu sănătos?

Deoarece diabetul zaharat gestațional apare în al doilea trimestru, valoarea glicemiei fiind normală în primele săptămâni, nu este afectat procesul de organogeneză, care are loc în primele săptămâni de sarcină. Faptul că aveți diabet gestațional nu înseamnă că și copilul dumneavoastră suferă de această afecțiune. Există totuși riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 ulterior dacă nu impuneți un mod de viață sănătos care să îmbine atât o alimentație echilibrată cât și o activitate fizică regulată.

Dacă copilul este macrosom/mare pentru vârstă gestațională va avea o predispoziție la obezitate în adolescență sau viață adultă. De asemenea, aceștia au o predispoziție pentru diabetul zaharat tip 2 , care va fi diagnosticat la o vârstă precoce (de obicei sub 30 ani) comparativ cu copiii care au avut o greutate normală la naștere.

În concluzie, nu uitați să va adresați medicului ginecolog care va monitorizează sarcina, în special în săptămânile 24-28 pentru efectuarea testului de tolerant la glucoză, cea mai eficientă metodă de screening pentru diabetul zaharat gestațional. A avea diabet zaharat în timpul sarcinii poate crea un dezechilibru atât metabolic cât și afectiv, însă există acum o echipa multidisciplinară care va poate oferi toate informațiile și sprijinul necesar pentru a duce la termen o sarcina sănătoasă.

 

Fondată de

Susținută strategic de