Răspunsuri bune la întrebări grele despre Diabetul Gestațional

diabetul-gestationalDr. Anca Pavel, Medic specialist Diabet zaharat, Nutriție și Boli Metabolice, răspunde întrebărilor despre diabetul gestațional și modul în care o gravidă poate să treacă cu bine prin această provocare a sarcinii.

Dr. Anca Pavel a avut oportunitatea de a lucra cu o echipa specializată pe cazurile rare și dificile de diabet zaharat atât în Paris cât și în cadrul INDNBM N.C Paulescu, și ne bucurăm să găzduim pe site-ul SAMAS articolul său.

Perioada sarcinii este un miracol și un alt fel de început . Un început care este înconjurat de anxietăți și de întrebări. Oare copilul meu va moșteni ochii verzi ai bunicii sau simțul umorului de la tată? Cum va arăta? Înalt, creț, blond, brunet, slab, gras?

Și peste toate aceste anxietăți un diagnostic de diabet zaharat gestațional schimbă traiectoria întrebărilor. Sarcina se va desfășura fără complicații până la final? Va fi copilul meu sănătos?

În acest articol voi încerca să răspund la cele mai frecvente întrebări ale dumneavoastră și să va stau la dispoziție ulterior pentru alte informații suplimentare.

În primul rând trebuie să menționez faptul că diabetul zaharat gestațional este acel tip de diabet care apare exclusiv în perioada sarcinii. Pentru a înțelege mai bine ce este diabetul zaharat gestațional și cum poate afecta evoluția sarcinii, va voi spune câteva cuvinte despre diabetul zaharat în general.

Diabetul zaharat este o tulburarea a metabolismului glucidic

Adică a modului în care zahărul provenit din alimentație este procesat și utilizat de organism. În mod normal, după fiecare masă bogată în glucide, pancreasul secretă un hormon numit insulină care preia glucoză din sânge (ajunsă aici în urmă procesului de digestie) și o introduce în interiorul celulelor pentru a fi utilizată drept “carburant” al organismului. La o persoană fără diabet zaharat organismul uman produce suficientă insulină pentru a “mută” glucoză din sânge în interiorul celulelor. În momentul în care apare o tulburare a secreției de insulină, glucoză rămâne pentru mai mult timp În sânge, nemaiputând fi preluată în celule și nivelul glicemiei crește peste pragul fiziologic. După o perioada, dacă nivelul glucozei în sânge rămâne ridicat, această va începe să fie eliminată urinar.

1. De ce am diabet zaharat gestațional?

Trebuie să reținem că doar femeile însărcinate pot avea diabet zaharat gestațional, corpul acestora trecând prin numeroase schimbări, inclusiv metabolice. Placenta, organul de legătură dintre mamă și făt, produce o serie de hormoni care împiedică insulina să acționeze. Această stare poartă numele de rezistență la insulină. Pentru o funcționare a metabolismului în limite normale, organismul trebuie să secrete de 3 ori mai multă insulină contracarând astfel efectele hormonilor secretați de placentă.

Pentru majoritatea femeilor această secreție suplimentară de insulină este suficientă pentru a menține nivelul glicemiei în limite normale. Dar pentru 5 % din femeile gravide acesta secreție nu este îndeajuns și începând cu săptămâna 24 de sarcina nivelul glicemiei începe să crească, fiind diagnosticate cu diabet zaharat gestațional. De aceea, testul de screening se realizează în săptămânile 24-28 de sarcină, insulino-rezistența instalându-se treptat și determinând creșterea nivelului glicemiei abia după săptămâna 24 de gestație.

2. Diabetul zaharat gestațional poate afecta copilul?

Femeile diagnosticate cu diabet zaharat gestațional pot avea o sarcină fără complicații dacă țin cont de sfaturile legate de dietă, dacă au o activitate fizică regulată și o greutate normală pentru vârstă gestațională. Menținerea glicemiei în limite normale poate preveni apariția complicațiilor.

Vă voi prezența câteva dintre complicațiile legate de diabetul zaharat gestațional, cu mențiunea că a avea diabet gestațional NU implică neapărat apariția acestora.

  • Macrosomia : greutate mare a fătului raportată la vârstă gestațională. Acest lucru poate afecta atât mama, fiind de cele mai multe ori necesară nașterea prin cezariană , cât și fătul putând cauza distocie (procesul nașterii este îngreunat din cauza faptului că fătul nu poate trece prin cervixul deja dilatat în timpul travaliului).
  • Hipoglicemia: nivelul glucozei din sânge este scăzut. Din acest motiv este necesar că alăptarea să se facă cât mai precoce după naștere. Dacă acest lucru nu este posibil, se va administra glucoză intravenos pentru a aduce la un nivel optim glicemia copilului.
  • Icter: reprezintă colorarea în galben a tegumentelor și a zonei albe a globului ocular. Acest lucru este determinat de incapacitatea copilului de a elimina bilirubină (ce provine din distrugerea celulelor roșii din sânge) care era eliminată anterior de mama prin intermediul placentei.
  • Hipoglicemia neonatal: nivelul scăzut al calciului în sânge ce duce la manifestări precum spasme musculare la nivelul mâinilor/picioarelor sau crampe. Poate fi tratată prin suplimente de calciu și magneziu.

3. Va fi copilul meu sănătos?

Deoarece diabetul zaharat gestațional apare în al doilea trimestru, valoarea glicemiei fiind normală în primele săptămâni, nu este afectat procesul de organogeneză, care are loc în primele săptămâni de sarcină. Faptul că aveți diabet gestațional nu înseamnă că și copilul dumneavoastră suferă de această afecțiune. Există totuși riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 ulterior dacă nu impuneți un mod de viață sănătos care să îmbine atât o alimentație echilibrată cât și o activitate fizică regulată.

Dacă copilul este macrosom/mare pentru vârstă gestațională va avea o predispoziție la obezitate în adolescență sau viață adultă. De asemenea, aceștia au o predispoziție pentru diabetul zaharat tip 2 , care va fi diagnosticat la o vârstă precoce (de obicei sub 30 ani) comparativ cu copiii care au avut o greutate normală la naștere.

În concluzie, nu uitați să va adresați medicului ginecolog care va monitorizează sarcina, în special în săptămânile 24-28 pentru efectuarea testului de tolerant la glucoză, cea mai eficientă metodă de screening pentru diabetul zaharat gestațional. A avea diabet zaharat în timpul sarcinii poate crea un dezechilibru atât metabolic cât și afectiv, însă există acum o echipa multidisciplinară care va poate oferi toate informațiile și sprijinul necesar pentru a duce la termen o sarcina sănătoasă.

 

Alte articole cu subiectul: , ,

Alte articole din secțiunea: Alaptare si Nutritie