Manifestul SAMAS

logo samas

Acest MANIFEST aparține tuturor celor care au contribuit, sunt și vor fi parte din SAMAS.  Prin asumarea acestui MANIFEST, împreună, ducem mai departe misiunea SAMAS de a crește nivelul de sănătate al copiilor și, implicit, al generațiilor viitoare de adulți, prin prevenție și educație pentru sănătate”.

Este responsabilitatea noastră să creștem copii sănătoși, asigurând acces la educație perinatală și de nutriție tuturor părinților din România, fără discriminare, cu PROFESIONALISM, GENEROZITATE, EMPATIE și RESPECT pentru dreptul la sănătate al fiecărui copil.

Acest MANIFEST reprezintă promisiunea noastră că vom acționa mereu în interesul sănătății copiilor și al mamelor, vom lupta pentru dreptul la sănătate al tuturor copiilor din România și pentru accesul la educație pentru sănătate al tuturor părinților din România.

CREDEM CĂ:

Alăptarea exclusivă până la 6 luni, iar, apoi, în paralel cu diversificarea până la 2 ani, este cea mai bună hrană pentru bebeluș, asigurând dezvoltarea optimă pentru acesta.

Sănătatea este un drept al tuturor oamenilor, primii ani de viață fiind esențiali în prevenția bolilor și în dezvoltarea sănătoasă a tuturor copiilor.

Mamele au dreptul să fie informate corect despre sarcină și naștere, astfel încât să poata lua cele mai bune decizii pentru copilul lor.

Rolul asistentelor medicale, al moașelor este esențial în educația și prevenția pentru sănătate.

Obiceiurile alimentare și ale unui stil de viață sănătos se formează în primii ani de viață.

PROMITEM CĂ:

Promovăm și susținem alăptarea exclusivă a copilului până la vârsta de 6 luni, iar, apoi, în paralel cu diversificarea, până la 2 ani, prin toate activitățile pe care le desfășurăm.

Promovăm importanța primelor 1000 de zile ale copilului în dezvoltarea sănătoasa a acestuia, prin educația perinatală și de nutriție a părinților.

Transmitem informații medicale corecte, actuale, obiective despre sarcină, alăptare, îngrijirea bebelușului, naștere,  nutriție și vaccinare, respectând legislația din România și recomandările Organizației Mondiale a Sănătății.

Asigurăm pregătire și specializare profesională DE CALITATE pentru toate cadrele medicale, cu DRAG DE MESERIE.

Promovăm și susținem educația nutrițională pentru copii, în familie, grădinițe și școli.

Membrii Asociației SAMAS, Educatorii Perinatali SAMAS și echipa de implementare respectă Codul Etic al Asociației și următoarele reguli esențiale în relația cu publicul:

 

 1. au obligatia de a respecta curricula SAMAS și informațiile primite în timpul cursurilor SAMAS.
 2. în comunicarea publică, vor transmite informațiile primite corect, fără a le da o interpretare subiectivă. 
 3. vor fi mereu echidistanți în comunicarea și în abordarea temelor  controversate, vor transmite doar mesaje foarte bine documentate științific având unic scop sănătatea copiilor și a mamelor 
 4. Teme controversate: 
  1. Vaccinarea – In România există o listă de vaccinuri susținute și aprobate de către autoritățile române. Educatorii perinatali SAMAS trebuie să respecte legislația în vigoare, prin urmare, vor recomanda vaccinarea cu acele vaccinuri obligatorii, cele aprobate și recomandate de către autoritățile române. 
  2. Nașterea – Mamele sunt încurajate să participle la ambele cursuri de educare pentru naștere naturală și pentru naștere medicalizată, tocmai pentru a putea lua o decizie informată.
  3. Alăptarea exclusivă – Asociatia SAMAS susține și încurajează alăptarea exclusivă până la 6 luni și, apoi, în paralel cu diversificarea până la vârsta de 2 ani ai copilului.
 5. Facebook-ul, inclusiv paginile personale sunt publice, așadar posturile de pe Facebook reprezintă tot o comunicare externă, iar temele controversate vor fi tratate conform regulilor de mai sus.
 6. În comunicarea externă Educatorii Perinatali SAMAS au datoria să se prezinte profesional și să menționeze certificarea ca Educator Perinatal SAMAS
 7. Identitatea SAMAS nu va fi asociată cu imaginea companiilor producătoare de tutun, alcool, droguri, membrii asociației, Educatorii Perinatali și angajații SAMAS nu vor accepta parteneriate și/sau sponsorizări de la companii care produc și/sau comercializează tutun, alcool sau droguri.

ABONARE NEWSLETTER

EVENIMENTE

Peste 300 de parinti cu bebelusi alearga la Cursa Jogging in Scutece din cadrul Maratonului International Bucuresti in Octombrie 2015

Dragi parinti, va invitam sa va inscrieti pentru ‪Jogging‬ in scutece SAMAS! Joggingul cu caruciorul a devenit in ultimii ani un sport iubit atat de mamicile dornice sa isi revina la forma fizica anterioara sarcinii, cat si de taticii care vor sa isi mentina stilul de viata activ. Va asteptam la cursa Jogging in Scutece SAMAS cu bebelusul si in sistem de purtare! Conditia este este aiba intre 6 luni si 4 ani si sa ''concurati'' in pas de mars in loc de alergare.

In Februarie 2015 Asociatia SAMAS te invita la CINEMaTi, cinematograful parintilor

Pe 25 Februarie 2016 continuam seara de film SAMAS. Vom viziona impreuna filmul documentar ''Nasterea la Microscop'' (Microbirth), iar dupa vizionare un Educator Perinatal SAMAS va raspunde la intrebarile referitoare despre sarcina. Filmul documentar ''Nasterea la Microscop'' (Microbirth 2014) prezinta o serie de ipoteze si concluzii stiintifice care vor determina atat cadrele medicale cat si femeile sa isi reconsidere deciziile profesionale si personale privind nasterea, ca decizii ce pot nu numai sa influenteze sanatatea copiilor ci si insusi viitorul speciei umane.

In luna Martie, Asociatia SAMAS face cadou cursuri de educatie perinatala in Pitesti, Constanta, Turnu Severin, Bacau si Moinesti

Gravidele, proaspetele mămici și tăticii beneficiaza de cursuri cadou oferite de Educatorii SAMAS, specializați în educaţie perinatală. Scopul acestui cadou de primavara pentru viitorii si proaspetii parinti este sa isi îmbogățeasca cunoștințele cu informații esențiale legate de ingriirea si nutritia in sarcina, pregatirea pentru nastere,alaptarea si nutritia mame.