SAMAS la bine și la greu – Program pentru alăptare în siguranță a bebelușilor născuți de mame cu Covid 19, precum și a mamelor separate de bebeluși din cauza altor afecțiuni materne sau ale nou-născutului

SAMAS la bine și la greu – Program pentru alăptare în siguranță a bebelușilor născuți de mame cu Covid 19 sau separați de mamă din cauza unor afecțiuni materne sau ale nou-născutului

SAMAS la bine și la greu – Program pentru alăptare în siguranță a bebelușilor născuți de mame cu Covid 19 sau separați de mamă din cauza unor afecțiuni materne sau ale nou-născutului își propune să ajute mamele suspecte de sau diagnosticate cu COVID-19 sau cu alte afecțiuni materne să beneficieze gratuit de consiliere privind menținerea lactației și servicii de consiliere psihologică.

Asociația SAMAS pune la dispoziția mamelor afectate de COVID 19 sau despărțite de bebeluș din cauza altor afecțiuni materne numărul de telefon 0786 176 949 la care acestea pot suna pentru a primi consiliere GRATUITĂ pentru menținerea lactației și consiliere psihologică de la specialiști.

De asemenea, pentru a ajuta la menținerea lactației, Asociația SAMAS va trimite prin curier 40 de pompe de sân manuale mamelor aflate într-o situație economică dificilă:

Datele actuale cu privire la transmiterea SARS-CoV-2 prin laptele matern de la mama infectată la nou-născut sau sugar sunt încă limitate, însă se pare că transmiterea verticală (directă) în acest mod este puțin probabilă. Până la acest moment nu au fost detectate în laptele matern al mamelor bolnave de COVID-19 particule virale vii, capabile să producă infecția la nou-născut sau sugar. (Vezi detalii OMS aici)

Riscul infecției la sugar este mic, iar infecția este în general ușoară sau chiar asimptomatică, fiind mult mai puțin periculoasă față de alte infecții de care copilul este protejat prin alăptare.

Citește mai jos articolele cu toate informațiile pe care ar trebui sa le știi despre nașterea, alăptarea și îngrijirea bebelușului în pandemie

Alăptarea are numeroase beneficii dovedite pentru mamă și sugar, iar laptele matern protejează bebelușul împotriva bolilor, prin factorii de apărare imunitară pe care îi conține. Tocmai de aceea, Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă în primele 6 luni de viață și continuarea ei, în paralel cu diversificarea alimentației bebelușului, până la vârsta de 2 ani.

Lili Movsessian, Educator Perinatal SAMAS, îți spune ce trebuie să știi despre alăptare în perioada pandemiei de COVID-19 și ce măsuri de precauție se impun.

Citește articolul complet aici…

Să ai grijă de igiena ta atunci când ai un nou-născut este foarte important. Cu atât mai mult cu cât cel mic vine pe lume în plină pandemie. Iată care sunt recomandările privind igiena în alăptare pentru mama suspicionată de sau confirmată cu COVID-19.

Citește și despre regulile generale de ingienă în alăptare, cât și despre curățarea și dezinfectarea pompei de muls aici…

Bebelușul tău vine pe lume pregătit pentru a se hrăni. Iar natura s-a asigurat că el poate primi hrană imediat după naștere: laptele matern se formează natural și 98% dintre mame pot alăpta imediat după naștere.

Când alăptarea nu este posibilă, iar nou-născutul este izolat în incubator, în secția de neonatologie, el va fi alimentat de personalul medical cu lapte matern muls. Educatorii perinatali SAMAS îți spun cum să folosești pompa corect și să pregătești sânii pentru muls.

La 4-6 ore de la nașterea naturală, poți începe mulsul manual. În primele zile, mulsul manual este mai confortabil pentru mamă, crește cantitatea de colostru și este mai eficient decât mulsul cu pompa (recomandăm!, vezi video mai jos).

Citește articolul complet aici…

Ai auzit, probabil, chiar când erai însărcinată, despre furia laptelui. Angorjarea sânilor poate avea loc la câteva zile după naștere, când locul colostrului este luat de laptele de tranziție. Angorjarea sânilor este dureroasă, poate fi însoțită de febră moderată și reprezintă unul dintre motivele pentru care o mamă renunță la alăptare mai devreme decât planificase. Educatorii perinatali SAMAS îți spun cum să previi și să tratezi angorjarea sânilor.

Când secreția lactată se instalează, după primele zile în care se secretă colostrul, sânii pot deveni foarte plini, grei, dureroși, sensibili. Drenajul limfatic nu se poate face bine, laptele nu mai curge ușor și crește presiunea asupra canalelor de lapte, din cauza edemului local.

Citește articolul complet aici…despre cum treci mai usor peste furia laptelui/angorjare.

Alăptarea este un proces natural, dar nu întotdeauna este ușor. Cu atât mai mult, mamele diagnosticate cu COVID-19 au nevoie de ajutor pentru a putea iniția alăptarea în maternitate și a o relua când ajung acasă, după ce au fost spitalizate.

Andreea Andrei, educator perinatal SAMAS, îți spune ce poți face pentru a te bucura de întâlnirea cu bebelușul și de ora lui de masă.

Citește articolul complet aici…

Dincolo de simptomele provocate de COVID-19, pentru o mamă pozitivă și simptomatică, cel mai greu de suportat este despărțirea de bebelușul ei.

Nou-născutul cu test negativ rămâne imedidat după naștere în secția de neonatologie, izolat în incubator și  poate fi alimentat de către personalul medical cu lapte matern muls, în funcție de starea de sănătate a mamei.

Ulterior, el poate fi externat și îngrijit la domiciliu de către familie, în condiții de siguranță și cu menținerea măsurilor de prevenire a infecției cu SARS-CoV-2.

Educatorii perinatali SAMAS îți dau informațiile de care care ai nevoie, pentru ca bebelușul tău să fie îngrijit corect acasă, iar tu să îți concentrezi eforturile spre a te face bine și a-l vedea cât mai curând.

Citește articolul compet aici… pentru a afla despre orele de masă, cum hrănești bebelușul, de câte ori mănâncă bebe și cum ținem legătura cu mama.

Noua metodologie menționează că susținerea emoțională a acestor mame trebuie să fie asigurată pe durata internării de către personal medical specializat, cu menținerea monitorizării acestor paciente și după externarea din maternitate, având în vedere gradul crescut de anxietate asociat acestei perioade, în rândul populației de gravide, precum și riscul asociat de depresie postpartum.

Tocmai de aceea, Asociația SAMAS oferă, prin programul SAMAS la bine și la greu, sprijin mamelor care aduc pe lume un bebeluș în plină pandemie.

Pe baza cifrelor existente de natalitate, proiecția epidemică și rata de prevalență a populației comunicată în Europa (36%), estimăm că vor fi 16020 de mame (un număr maxim de beneficiare).

Prin acțiunile propuse, proiectul se adresează în mod direct mamelor suspecte de sau diagnosticate cu COVID-19, precum și copiilor acestora, care, conform Convenției ONU pentru Drepturile Copilului, au dreptul la alăptare.

Pentru a beneficia de consiliere, mamele aflate în maternitățile COVID-19 pot apela numărul 0786 176 949 sau pot scrie la ajutormame@programsamas.ro, iar Asociația SAMAS le va organiza sesiunile gratuite de sprijin prin telefon sau video call.

Ne dorim să putem ajuta cât mai multe mame, de aceea o parte din fondurile strânse din serviciile online ale Asociației SAMAS vor fi direcționate către acest program.

De asemenea, toți cei care doresc să susțină campania o pot face prin:

Îți mulțumim pentru susținere, în numele lor!

Proiectul este derulat de Asociația SAMAS și beneficiază de o finanțare în valoare de 15 000 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.
Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

Alte articole din secțiunea: Alaptare si Nutritie