Direcționează 2% și poți schimba 2 vieți!

Campanie pentru susținerea mamelor minore, inițiată de Asociația SAMAS

În România, 1 din 10 mame care nasc este minoră!* În fiecare an, alte peste 18.000 de minore îngroașă rândurile copiilor cu copii. Suntem primii în Europa când este vorba despre procentul mamelor minore și ultimii la măsuri luate pentru a preveni și stopa fenomenul. 34 din 1000 de adolescente au copii!

E și problema ta!

Nimeni nu felicită o mamă minoră când aduce pe lume un bebeluș. Familia o respinge, școala nu o mai primește, societatea o abandonează. ”Nu e problema mea!” – te trezești gândind. Ești sigură?

Mamele minore nu-și mai termină studiile. Potrivit statisticilor, 80% dintre ele devin dependente de ajutoare sociale. Iar copiii născuți de ele, acei copii pe care ele însele, copii fiind, nu știu să îi îngrijească, au rezultate slabe la școală și sunt atrași de mediul infracțional.

Problema mamelor minore nu dispare doar fiindcă nouă, celorlalți, ne este neplăcut sau incomod să vorbim despre ea. Dimpotrivă. În lipsa orelor de educație sexuală în școli, în numele ”inocenței copilăriei”, problema mamelor minore se agravează de la an la an.

Copiii cu copii au nevoie de ajutorul nostru, al fiecăruia dintre noi, putem crește copii sănătoși și le putem ajuta pe prea tinerele mame să se reintegreze în societate.

Să arătăm că ne pasă de toți copiii!

Ajutorul tău nu costă!

2% din impozitul pe venit nu reprezintă o donație din partea ta, ci, pur și simplu, o direcționare a unui procent de 2% din impozitul deja achitat de tine către stat. Banii nu-ți pleacă din buzunar. Tu doar îți exerciți dreptul de a indica statului român cum să folosească banii pe care îi colectează din taxele și impozitele pe care le plătești.
Când alegi să redirecționezi 2% din impozitul pe venit către campania SAMAS de susținere a mamelor minore, schimbi, fără vreun efort, 2 vieți – a mamei care și-a pierdut copilăria și a copilului care și-a început viața nedorit.

Cum procedezi?

Dacă ești persoană fizică și realizezi venituri din salarii și/ sau pensii din străinătate, impozabile în România, conform legii, descarci formularul Asociației SAMAS (Declarația 230).

Formularul se completează în două exemplare:
originalul se depune la:
a) organul fiscal în a cărui rază teritorială contribuabilul are adresa de domiciliu, potrivit legii sau adresa unde locuiește efectiv, în cazul în care aceasta este diferită de domiciliu, pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal în România;
b) organul fiscal central competent, potrivit legii, pentru administrarea contribuabililor persoane fizice, fără domiciliu fiscal în România.
copia se păstrează de către contribuabil sau de către împuternicitul acestuia.

Formularul poate fi depus și prin mijloace electronice de transmitere la distanță, potrivit legii sau prin poștă, cu confirmare de primire.

Termen de depunere – până la data de 15 martie.

Cum investim fondurile obținute?

Copiii născuți de mame minore au o greutate mică la naștere și sunt afectați de lipsa de pregătire practică și emoțională a mamelor. Anemia, tensiunea arterială crescută, moartea prematură a bebelușilor sunt probleme frecvent întâlnite în cazul nou-născuților aduși pe lume de o mamă minoră.

La rândul lor, mamele minore sunt predispuse unor complicații medicale severe, în special când nasc înainte de a împlini 14 ani.

În plus, mamele minore suferă o traumă psihologică: sunt blamate inclusiv de către familiile lor, în loc să primească înțelegere și sprijin pentru a-și crește copilul.

Ele au nevoie de asistență specializată, pentru că nu știu nici lucrurile elementare despre îngrijirea lor și a bebelușului după naștere.

Asociația SAMAS vine în sprijinul mamelor minore, asigurându-le acestora informații, asistență și consiliere post natală.

Cursuri de îngrijire bebeluș

– Comportamentul nou-născutului după naștere;
– Fenomene fiziologice prin care trece un nou-născut pentru a se adapta la viața extrauterină;
– Igiena (toaleta parțială, îngrijirea bontului ombilical, baia, schimbarea scutecului, igiena îmbrăcăminții);
– Regimul de viață;
– Vaccinarea;
– Când apelăm la medic?

Consiliere psihologică (post natal)

Susținerea alăptării (post natal)

– Fiziologia alăptării;
– Biomecanica suptului (cum te asiguri că bebelușul suge eficient);
– Provocări în timpul alăptării și soluții (angorjarea, puseul de creștere, mastita);
– Durata și etapele alăptării;
– Alimentația mamei în timpul alăptării;
– Atașarea corectă a bebelușului la sân;
– Reguli de igienă în timpul alăptării;
– Diferite poziții de alăptare;
– Masajul sânului și extracția manuală a laptelui.

Cu ajutorul susținerii voastre, putem oferi sprijinul de care mamele minore au atât de multă nevoie! Vă mulțumim pentru redirecționarea a 2% din impozitul pe venit.

* Conform Institutului Național de Statistică

Obții venituri NUMAI din salariu?

Formularul 230, completat cu datele noastre, se poate depune direct la registratura organului fiscal (ANAF), prin poștă, prin scrisoare recomandată, cu confirmare de primire sau prin mijloace electronice de transmitere la distanță, potrivit legii.

Descarcă formularul ANAF 230

Dorești să faci o donație?

Poți face donația direct în contul bancar al SAMAS deschis la BCR – sucursala Dorobanți:
RO98 RNCB 0280 1450 2415 0001

Sau poți dona prin sistemul de donații online securizat (mai jos):

Donează

Servicii SAMAS

Asociația SAMAS oferă cel mai extins program de sănătate și suport pentru mame și sugari în primele 1.000 de zile, înainte și după naștere, atunci când pot fi puse bazele unei vieți sănătoase a viitorului adult.
Formare de Educatori Perinatali în rândul asistenților medicali și moașelor.
Campanii sociale de conștientizare a nevoii de educație pentru creșterea și îngrijirea copiilor.

Ce poți face mai departe

Prin înființarea Școlii Mamei SAMAS în maternități, ajuți viitorii părinți să aibă acces gratuit la educație pentru creșterea și îngrijirea corectă a bebelușului. Primele 1000 de zile din viața unui copil sunt cele mai importante pentru sănătatea viitorului adult.
Prin programul social Școala Mamei SAMAS se acordă și sprijin material pentru creșterea nou-născutului, sprijin acordat viitoarelor mămici cu situație financiară dificilă.*

Poți face donația direct în contul bancar al SAMAS deschis la BCR – sucursala Dorobanți:
RO98 RNCB 0280 1450 2415 0001

Poți dona prin sistemul de donații online securizat (mai jos):

  • 10 lei este costul scutecelor nou-născutului într-o zi
  • 20 lei este costul pentru îmbrăcămintea nou-născutului în prima zi de viață
  • 30 lei este costul pentru detergentul necesar spălării hăinuțelor bebelușului într-o lună
  • 50 lei este costul pentru trusa de igienă a copilului în prima lună de la naștere

Donează online

Prin intermediul portalului securizat EuPlatesc.ro

 

Suma donată
Destinația donației
Nume
Prenume
Țara
Organizație
Oraș
Adresă
E-mail
Telefon
Fax
Plată recurentă *doresc să plătesc lunar această sumă

SAMAS pe Bursa Binelui. Afla cum poti ajuta!

Bursa Binelui

Ai intrebări despre cum poți susține activitatea SAMAS?

Te rugăm să o contactezi pe Adina Gheorghe, Responsabil proiecte sociale și Fundraiser SAMAS

adina.gheorghe@gmail.com

Tel: +40722 161 421

Mai multe informații despre

Cum poți să ajuți