Direcționează și tu 3,5% și CUTIA Bebelușului va ajunge la un nou-născut în nevoie!

Oferă protecție, ajutor și îngrijire unui nou-născut, prin CUTIA Bebelușului. 

În România un copil sub un an moare la fiecare 6 ore. 80% din mortalitatea infantilă poate fi prevenită. Prin educație. Prin implementarea proiectului CUTIA Bebelușului, de peste 80 de ani, în întreaga lume se reduc mortalitatea și morbiditatea infantilă, crește rata alăptării exclusive și implicarea mamei în luarea deciziilor corecte pentru creșterea sănătoasă a copilului.

E și problema ta!

Prin direcționarea a 3,5% din impozitul pe venitul din 2019 susții proiectul CUTIA Bebelușului pentru ca nou-născuții din medii defavorizate să trăiască în condiții de siguranță și igienă în primele 3 luni de viață. CUTIA Bebelușului înseamnă un pat sigur pentru bebeluș și un ajutor material cu toate cele necesare pentru primele 3 luni de viață și, foarte important, educația necesară pentru ca mama să-l alăpteze, să-l îngrijească mai bine, ca acesta să se dezvolte și să fie sănătos pe tot parcursul vieții sale.
1 din 2 copii din România se naște în sărăcie. Viziunea Asociației SAMAS este ca toți cei aflați la nevoie (aproape 80.000 de nou-născuți) să primească un prim ajutor, CUTIA Bebelușului. În acest moment, Asociația SAMAS are pregătite 1800 de cutii care așteaptă finanțare pentru a putea fi echipate, împachetate și trimise în casa bebelușilor din comunitățile defavorizate, cu mame aflate în situații dificile de viață sau mame minore.
În România, nu toți bebelușii au aceleași șanse la viață și la o dezvoltare sănătoasă. Asociația SAMAS își dorește ca toți copiii să poată fi sănătoși și fericiți. Copiii sunt viitorul societății noastre, iar contribuția la creșterea lor sănătoasă cade în responsabilitatea noastră.
Dragostea vine de la sine, restul se învață. Prin comunitatea de Educatori perinatali (asistente și moașe) dezvoltată de Asociația SAMAS la nivel național, oferim acces la educație în primii ani de viață ai copiilor pentru cât mai mulți părinți din România, în maternități, în comunități defavorizate și în centrele SAMAS.

Ajutorul tău nu costă!

3,5% din impozitul pe venit nu reprezintă o donație din partea ta, ci, pur și simplu, o direcționare a unui procent de 3,5% din impozitul deja achitat de tine către stat. Banii nu-ți pleacă din buzunar. Tu doar îți exerciți dreptul de a indica statului român cum să folosească banii pe care îi colectează din taxele și impozitele pe care le plătești.
Când alegi să direcționezi 3,5% din impozitul pe venit către campania Asociației SAMAS schimbi, fără vreun efort, viața bebelușului.

Cum procedezi?

Dacă ești persoană fizică și realizezi venituri din salarii și/ sau pensii din străinătate, impozabile în România, conform legii, descarci formularul Asociației SAMAS (Declarația 230).

Formularul se completează în două exemplare:
– originalul se depune la:
a) organul fiscal în a cărui rază teritorială contribuabilul are adresa de domiciliu, potrivit legii sau adresa unde locuiește efectiv, în cazul în care aceasta este diferită de domiciliu, pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal în România;
b) organul fiscal central competent, potrivit legii, pentru administrarea contribuabililor persoane fizice, fără domiciliu fiscal în România.
– copia se păstrează de către contribuabil sau de către împuternicitul acestuia.
Formularul poate fi depus și prin mijloace electronice de transmitere la distanță, potrivit legii sau prin poștă, cu confirmare de primire.

Termen de depunere – până la data de 25 mai 2020.

Cum investim fondurile obținute?

Echipăm CUTIA Bebelușului după modelul finlandez cu toate produsele de igienă și de îngrijire necesare copilului în primele 3 luni de viață. Cutia va conține saltea, cearșafuri, pilotă, pături, pentru ca aceasta să se transforme într-un pat confortabil în care copilul să poată dormi în primele trei luni de viață, în siguranță. Acordăm mamei consiliere în alăptare și toate informațiile necesare pentru ca mama să știe cum să își îngrijească bebelușul corect, pentru ca acesta să crească sănătos.

Cursuri de îngrijire bebeluș

 • Comportamentul nou-născutului după naștere;
 • Fenomene fiziologice prin care trece un nou-născut pentru a se adapta la viața extrauterină;
 • Igiena (toaleta parțială, îngrijirea bontului ombilical, baia, schimbarea scutecului, igiena îmbrăcăminții);
 • Regimul de viață
 • Vaccinarea;
 • Când apelăm la medic?

Susținerea alăptării (post natal)

 • Fiziologia alăptării;
 • Biomecanica suptului (cum te asiguri că bebelușul suge eficient);
 • Provocări în timpul alăptării și soluții (angorjarea, puseul de creștere, mastita);
 • Durata și etapele alăptării;
 • Alimentația mamei în timpul alăptării;
 • Atașarea corectă a bebelușului la sân;
 • Reguli de igienă în timpul alăptării;
 • Diferite poziții de alăptare;
 • Masajul sânului și extracția manuală a laptelui.

Cu ajutorul susținerii voastre, putem oferi sprijinul de care mamele minore au atât de multă nevoie! Vă mulțumim pentru redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit.

Dorești să faci o donație?

Poți face donația direct în contul bancar al SAMAS deschis la BCR – sucursala Dorobanți:
RO60 RNCB 0280 1450 2415 0006

Sau poți dona prin sistemul de donații online securizat (mai jos):

Donează

Servicii SAMAS

Asociația SAMAS oferă cel mai extins program de sănătate și suport pentru mame și sugari în primele 1.000 de zile, înainte și după naștere, atunci când pot fi puse bazele unei vieți sănătoase a viitorului adult.
Formare de Educatori Perinatali în rândul asistenților medicali și moașelor.
Campanii sociale de conștientizare a nevoii de educație pentru creșterea și îngrijirea copiilor.

Ce poți face mai departe

Prin înființarea Școlii Mamei SAMAS în maternități, ajuți viitorii părinți să aibă acces gratuit la educație pentru creșterea și îngrijirea corectă a bebelușului. Primele 1000 de zile din viața unui copil sunt cele mai importante pentru sănătatea viitorului adult.
Prin programul social Școala Mamei SAMAS se acordă și sprijin material pentru creșterea nou-născutului, sprijin acordat viitoarelor mămici cu situație financiară dificilă.*

Poți face donația direct în contul bancar al SAMAS deschis la BCR – sucursala Dorobanți:
RO60 RNCB 0280 1450 2415 0006

Poți dona prin sistemul de donații online securizat (mai jos):

 • 10 lei este costul scutecelor nou-născutului într-o zi
 • 20 lei este costul pentru îmbrăcămintea nou-născutului în prima zi de viață
 • 30 lei este costul pentru detergentul necesar spălării hăinuțelor bebelușului într-o lună
 • 50 lei este costul pentru trusa de igienă a copilului în prima lună de la naștere

Donează online

Prin intermediul portalului securizat EuPlatesc.ro

 

Suma donată
Destinația donației
Nume
Prenume
Țara
Organizație
Oraș
Adresă
E-mail
Telefon
Fax
Plată recurentă *doresc să plătesc lunar această sumă

Ai intrebări despre cum poți susține activitatea SAMAS?

Te rugăm să o contactezi pe Adina Gheorghe, Responsabil proiecte sociale și Fundraiser SAMAS

adina.gheorghe@gmail.com

Tel: +40722 161 421

Mai multe informații despre

Cum poți să ajuți