Donează și poți schimba viața unui nou-născut!
Proiectele sociale de susținere a comunităților vulnerabile au nevoie de ajutorul nostru, mai mult ca oricând.
Ioana este o mămică de 16 ani din București care, în august 2020, a adus pe lume un bebeluș născut prematur. Orfană și părăsită de partener, Ioana a avut un dram de noroc deoarece a fost luată în gazdă de o familie care s-a oferit să aibă grijă de ea și de nou-născut. A primit CUTIA Bebelușului la câteva zile după ce a născut, iar un educator perinatal SAMAS a învățat-o cum să-și îngrijească puiul. Din păcate, alăptarea nu a fost posibilă în cazul acestei mămici din motive medicale. Situația Ioanei este una extrem de dificilă și, din păcate, asemănătoare cu cea a multor mame minore care ajung pe drumuri după ce nasc.
Mioara, o mamă minoră din jud. Mureș, e sora cea mare dintre cei 5 copii ai familiei și locuiește la 40 de km de cel mai apropiat oraș. Familia se descurcă greu, iar lipsa de educație și infrastructura deficitară au îndepărtat-o pe Mioara și mai mult de serviciile medicale de care ar fi avut nevoie în sarcină. CUTIA Bebelușului, complet echipată, a fost un ajutor neașteptat și nesperat pentru ea, iar informațiile despre alăptare și îngrijirea copilului primite de la cadrele medicale SAMAS au ajutat-o să aibă încredere în ea, ca mamă și să înțeleagă cum să își îngrijească bebelușul corect.
1 din 2 copii din România se naște în sărăcie, iar la fiecare 6 ore un bebeluș sub un an moare.
80% dintre aceste decese pot fi prevenite prin educația și sprijinul oferit mamei în alăptare și îngrijirea corectă a copilului.
Donația ta susține proiectul CUTIA Bebelușului pentru ca 500 de nou-născuți din medii defavorizate să trăiască în condiții de siguranță și igienă în primele 3 luni de viață.
CUTIA Bebelușului înseamnă un pat sigur pentru bebeluș și un ajutor material cu toate cele necesare pentru primele 3 luni de viață și, foarte important, educația necesară pentru ca mama să-l alăpteze, să-l îngrijească mai bine, ca acesta să se dezvolte și să fie sănătos pe tot parcursul vieții sale.
Dragostea vine de la sine, restul se învață. Prin comunitatea de educatori perinatali (asistente și moașe) dezvoltată de Asociația SAMAS la nivel național, oferim acces la educație în primii ani de viață ai copiilor pentru cât mai mulți părinți din România, în maternități, în comunități defavorizate și în centrele SAMAS.
Dorești să faci o donație?
- Poți face donația direct în contul bancar al Asociației SAMAS, deschis la BCR – sucursala Dorobanți: RO60 RNCB 0280 1450 2415 0006
Alte modalități simple prin care poți dona:
- Trimite un SMS la 8844 cu textul BEBE. În acest fel vei dona 2 euro lunar pentru CUTIA Bebelușului. Dacă dorești să oprești donația recurentă, trimite la 8844 SMS cu textul: BEBE STOP.
- Completează Formularul 230 și redirecționează 3,5% din impozitul tău pe venit. Data-limită de depunere este 25 mai 2024.
- Completează formularul de mai jos
- Companiile ne pot sprijini direcționând 20% din impozitul pe venit sau pe profit descărcând și completând contractul de sponsorizare sau prin voluntariat pentru diverse activități. Angajații companiilor pot dona individual timp și expertiză în domeniul profesional. Pentru detalii ne puteți scrie pe contact@programsamas.ro.
- Declarația 177. Plătitorii de impozit pe profit și cei care plătesc impozit pe veniturile microîntreprinderilor pot redirecționa, prin Declarația 177, sume reprezentând sponsorizări către organizații non-profit, în situația în care cheltuiala cu sponsorizarea în anul anterior nu a depășit plafonul pentru sponsorizare (suma minimă dintre 0,75% din cifra de afaceri și 20% din impozitul pe profit, respectiv, 20% din impozitul pe venit, în cazul microîntreprinderilor).
Completează declarația 177, „Cerere privind redirecționarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microîntreprinderilor” pentru impozitul plătit aferent anului 2022, de pe portalul ANAF, până la data de 25 decembrie 2023.
Completează contractul de sponsorizare.
Depune Declarația 177 (completată cu informațiile referitoare la redirecționarea sumei pentru care s-a încheiat contract de sponsorizare) la ANAF.
Aflați mai multe despre Declarația 177 – click aici!
Cu ajutorul donațiilor voastre, nou-născuții și mamele lor aflate în situații vulnerabile vor primi un ajutor care le va asigura aceleași șanse la viață și la dezvoltare sănătoasă. Astfel:
Nou-născutul
• va avea un pat sigur pentru somn în primele 3 luni de viață prin CUTIA Bebelușului
• va avea asigurată cea mai bună hrană pentru el, în primele 6 luni de viață, prin faptul că mama este ajutată de către educatorul perinatal SAMAS să alăpteze
• va fi mai bine îngrijit pentru că educatorii perinatali SAMAS o vor învăța pe mamă ce trebuie să știe despre creșterea sănătoasă a copilului
• va avea haine și produse de igienă pentru îngrijirea lui, chiar și o jucărie și o carte pentru bebeluși
Mama va primi
• toate informațiile necesare pentru îngrijirea bebelușului și alăptarea acestuia
• sprijin emoțional
• informații despre contracepție și educație sexuală
• produse de îngrijire și igienă personală
Viziunea Asociației SAMAS este ca nou-născuții aflați la nevoie (aproape 80.000 anual) să primească un prim ajutor, CUTIA Bebelușului. În acest moment, Asociația SAMAS are pregătite 1700 de cutii care așteaptă finanțare pentru a putea fi echipate, împachetate și trimise în casa bebelușilor din comunitățile defavorizate sau cu mame aflate în situații dificile de viață. Anul acesta ne-am propus un minim de 500 de cutii, dar, cu cât primim mai multe donații, cu atât numărul nou-născuților pe care îi putem ajuta crește.
Costul unei cutii este de 1500 de lei, iar conținutul acesteia este detaliat aici: www.cutiabebelusului.ro/despre-proiect/
Str. Popa Soare nr. 16, ap. 2, sector 2, București
+40 0786 176 949 021 796 32 53
programari@programsamas.ro