Fiecare pui cu lăpticul lui

Fiecare pui cu lăpticul lui – campanie pentru nutriția sănătoasă a bebelușului.

  • 24% dintre bebelușii sub 6 luni sunt hrăniți cu lapte de vacă (sau alt lapte de origine animală), un sfert dintre aceștia îl primesc drept hrană principală*

  • Laptele de origine animală consumat la o vârstă fragedă, sub un an, pune în pericol sănătatea și dezvoltarea copilului.

Asociația SAMAS, în parteneriat cu Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului, lansează campania educațională Fiecare pui cu lăpticul lui. Campania este destinată părinților cu copii cu vârsta de sub un an și viitorilor părinți, având în vedere datele îngrijorătoare referitoare la contextul alăptării în maternitățile COVID-19, dar și practicile de nutriție în rândul părinților, neadecvate vârstei copilului, în cazul în care alăptarea nu este posibilă.

*Citește aici mai multe date statistice referitoare la nutriția copilului 0 – 3 ani.

Laptele matern este cea mai bună hrană pentru bebeluș. Asociația SAMAS recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni, iar apoi, în paralel cu diversificarea, până la vârsta de 2 ani ai copilului, conform Organizației Mondiale a Sănătății. Alăptarea creează o legătură intimă între mamă și copil și lasă să iasă la iveală în modul cel mai firesc cu putință faptul că noi, oamenii, avem nevoie unii de ceilalți și existăm unii pentru ceilalți.

Află mai multe de la Mirela Păcălici – Consilier în alăptare SAMAS, în video de mai jos sau din articolul ABC-ul Alăptării.

Substituirea laptelui matern direct cu lapte de origine animală este contraindicată copiilor sub vârsta de un an, aceștia având nevoi nutriționale de dezvoltare specifice.

Hrănirea copilului sub un an cu lapte de vacă sau de altă proveniență animală poate provoca deficiențe în aportul de substanțe nutritive de bază. Laptele de vacă are un conținut prea mare de proteine și sodiu, suprasolicitând rinichii imaturi ai bebelușului și sistemul lui digestiv și este, în același timp, sărac în minerale și vitamine esențiale pentru bebeluș. În plus, excesul de acizi grași saturați din laptele de vacă, bivoliță, măgăriță sau capră poate determina pe termen lung apariția bolilor de inimă, a diabetului și obezității.

Vezi în video de mai jos ce spune Prof. Univ. Dr. Simona Vlădăreanu – medic primar neonatolog despre riscurile hrănirii unui copil cu vârsta de sub un an cu lapte de vacă. 

Părinții aleg să ofere lapte de vacă bebelușilor crezând că: ”este bine tolerat”, ”este sănătos”, ”este natural” – relevă studiul KANTAR TNS.

Dr. Amelia Dan – Medic primar pediatru demonstrează în video de mai jos contrariul acestor mituri.

 

În situația în care mamele care nu mai alăptează și ai căror copii au o creștere sub normalul vârstei din cauza nutriției inadecvate, laptele praf formulă pentru sugari se acordă gratuit, pe bază de prescripție medicală eliberată de medicul de familie, numai pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 și 12 luni. 

Mai multe detalii despre programul național de acordare gratuită a formulei de lapte și despre nevoile nutriționale speciale ale bebelușilor ne vorbește, în video de mai jos, Dr. Laura Matei, medic specialist, diabet, nutriție și boli metabolice. 

Din 2013, Asociația SAMAS a inițiat și implementat programe de educație, inițierea și menținerea alăptării, din dorința ca, prin intermediul consilierilor în alăptare SAMAS, să ajutăm cât mai multe mame, iar campaniile noastre de informare, cum este și mesajul despre alăptare difuzat pe TV să ajute la conștientizarea beneficiilor laptelui matern atât pentru bebeluș, cât și pentru mamă.

În perioada 26.05 – 02.06.2021 se desfășoara concursul Puiul tău e drăgălaș tot ca un iepuraș? pe pagina de facebook a Asociației SAMAS aici.

Participă și tu 🙂

Regulamentul concursului îl puteți citi aici.

Articole