Fiecare pui cu lăpticul lui

Fiecare pui cu lăpticul lui: cel de-al treilea an de campanie pentru nutriția sănătoasă a bebelușului. 

Campania a contribuit la scăderea consumului de lapte de vacă la bebelușii sub 1 an, 

de la 19% (2020) la 10% (2022)

  • Studiile au aratat ca înainte de 2020 nu mai puțin de 24% dintre bebelușii sub 6 luni erau hrăniți cu lapte de vacă (sau alt lapte de origine animală) iar un sfert dintre aceștia îl primeau drept hrană principală*

  • Specialistii au tras un semnal de alarma: laptele de origine animală consumat la o vârstă fragedă, sub un an, pune în pericol sănătatea și dezvoltarea copilului.

Lansată în 2021 de către Asociația SAMAS, în parteneriat cu Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului, campania s-a adresat părinților cu copii cu vârsta de sub un an și viitorilor părinți, având în vedere datele îngrijorătoare referitoare la contextul alăptării în maternitățile COVID-19, și, foarte important, practicile de nutriție în rândul părinților, neadecvate vârstei copilului, în cazul în care alăptarea nu este posibilă.

La momentul lansării campaniei, conform datelor din *studiul KANTAR TNS din 2020, 25% dintre părinții cu copii mai mici de 6 luni ofereau acestora lapte de vacă, nepotrivit pentru bebeluși și care le pune în pericol sănătatea.

Campania „Fiecare pui cu lăpticul lui” a contribuit la scăderea consumului de lapte de vacă la bebelușii sub 1 an, de la 19% (2020) la 10% (conform datelor din **studiul Kantar din 2022). În 2022, procentul copiilor cu vârstă de 0-6 luni, care consumă lapte de vacă, s-a redus la 5% (vs 22% in 2020). Campania de informare ”Fiecare pui cu lăpticul lui” continuă și în 2023 printr-o campanie media susținută atât de specialiști, cât și de mame mesajul principal fiind legat de faptul că laptele de origine animală consumat la o vârstă fragedă, sub un an, pune în pericol sănătatea și dezvoltarea copilului.

”Hrănirea copilului sub un an cu lapte de vacă sau de altă proveniență animală poate provoca deficiențe în aportul de substanțe nutritive de bază. Laptele de vacă are un conținut prea mare de proteine și sodiu, suprasolicitând rinichii imaturi ai bebelușului și sistemul lui digestiv, și este, în același timp, sărac în minerale și vitamine esențiale pentru bebeluș. În plus, excesul de acizi grași saturați din laptele de vacă, bivoliță, măgăriță sau capră, poate determina pe termen lung apariția bolilor de inimă, a diabetului și obezității.” declară dr. Diana Voican, medic specialist pediatru.

*Citește aici mai multe date statistice referitoare la nutriția copilului 0 – 3 ani.

In 2023 mamele au impartasit cu noi experienta lor cu alimentatia bebelusilor si au subliniat importanta informatiilor corecte despre efectele alimentatiei asupra sanatatii in etapele de dezvoltare ale copiilor din acesti primi ani de viata.

Le multumim mamelor care si-au spus povestea in cadrul campaniei Fiecare Pui cu Lapticul lui!

 

Fiecare Pui cu Lapticul lui  in 2022 

Campania de conștientizare a fost lansată cu un maraton de Povești Mămicești, găzduit de Eli Roman, având ca invitate mame influencer: Alina Tanasă (fabmusealina), Patricia Tut, Roxana Ciuchilan (prinlume), Diana Bart, Olimpia Melinte, Andrada Munthiu (andradasworld) și Ruxandra Luca, dar și cadre medicale specializate în nutriția bebelușului: Dr. Diana Voican – medic pediatru, Mirela Păcălici, asistent medical de neonatologie si consilier în alăptare SAMAS.

Temele discutate au fost cele legate de alăptare și provocările din această perioadă, alimentația și diversificarea corectă a copilului, îngrijirea bebelușului, dar și alte probleme cu care se confruntă mamele de bebeluși.

In 2022 campania de conștientizare a fost lansată cu un maraton de Povești Mămicești, găzduit de Eli Roman, având ca invitate mame influencer: Alina Tanasă (fabmusealina), Patricia Tut, Roxana Ciuchilan (prinlume), Diana Bart, Olimpia Melinte, Andrada Munthiu (andradasworld) și Ruxandra Luca, dar și cadre medicale specializate în nutriția bebelușului: Dr. Diana Voican – medic pediatru, Mirela Păcălici, asistent medical de neonatologie si consilier în alăptare SAMAS.

Temele discutate au fost cele legate de alăptare și provocările din această perioadă, alimentația și diversificarea corectă a copilului, îngrijirea bebelușului, dar și alte probleme cu care se confruntă mamele de bebeluși.

Am organizat concursul “Fiecare pui cu lăpticul lui” pe pagina de Facebook a Asociației SAMAS.

Avem oferit 5 animăluțe din pluș pentru 5 bebeluși curioși și mămicile lor în cadrul campaniei “Fiecare pui cu lăpticul lui”. Concursul s-a desfasurat în perioada 4 – 26 iulie. Doar răspunsurile corecte au intrat în tragerea la sorți iar câștigătorii au fost anunțați aici, pe pagină și contactați printr-un mesaj privat. Mai multe detalii aici – vezi Regulamentul.

Laptele matern este cea mai bună hrană pentru bebeluș. Asociația SAMAS recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni, iar apoi, în paralel cu diversificarea, până la vârsta de 2 ani ai copilului, conform Organizației Mondiale a Sănătății. Alăptarea creează o legătură intimă între mamă și copil și lasă să iasă la iveală în modul cel mai firesc cu putință faptul că noi, oamenii, avem nevoie unii de ceilalți și existăm unii pentru ceilalți.

Află mai multe de la Mirela Păcălici – Consilier în alăptare SAMAS, în video de mai jos sau din articolul ABC-ul Alăptării.

Substituirea laptelui matern direct cu lapte de origine animală este contraindicată copiilor sub vârsta de un an, aceștia având nevoi nutriționale de dezvoltare specifice.

Hrănirea copilului sub un an cu lapte de vacă sau de altă proveniență animală poate provoca deficiențe în aportul de substanțe nutritive de bază. Laptele de vacă are un conținut prea mare de proteine și sodiu, suprasolicitând rinichii imaturi ai bebelușului și sistemul lui digestiv și este, în același timp, sărac în minerale și vitamine esențiale pentru bebeluș. În plus, excesul de acizi grași saturați din laptele de vacă, bivoliță, măgăriță sau capră poate determina pe termen lung apariția bolilor de inimă, a diabetului și obezității.

Vezi în video de mai jos ce spune Prof. Univ. Dr. Simona Vlădăreanu – medic primar neonatolog despre riscurile hrănirii unui copil cu vârsta de sub un an cu lapte de vacă. 

Părinții aleg să ofere lapte de vacă bebelușilor crezând că: ”este bine tolerat”, ”este sănătos”, ”este natural” – relevă studiul KANTAR TNS.

Dr. Amelia Dan – Medic primar pediatru demonstrează în video de mai jos contrariul acestor mituri.

 

În situația în care mamele care nu mai alăptează și ai căror copii au o creștere sub normalul vârstei din cauza nutriției inadecvate, laptele praf formulă pentru sugari se acordă gratuit, pe bază de prescripție medicală eliberată de medicul de familie, numai pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 și 12 luni. 

Mai multe detalii despre programul național de acordare gratuită a formulei de lapte și despre nevoile nutriționale speciale ale bebelușilor ne vorbește, în video de mai jos, Dr. Laura Matei, medic specialist, diabet, nutriție și boli metabolice. 

Din 2013, Asociația SAMAS a inițiat și implementat programe de educație, inițierea și menținerea alăptării, din dorința ca, prin intermediul consilierilor în alăptare SAMAS, să ajutăm cât mai multe mame, iar campaniile noastre de informare, cum este și mesajul despre alăptare difuzat pe TV să ajute la conștientizarea beneficiilor laptelui matern atât pentru bebeluș, cât și pentru mamă.

Articole