Angorjarea sânilor – cum o previi, cum o tratezi

Ai auzit, probabil, chiar când erai însărcinată, despre furia laptelui. Angorjarea sânilor poate avea loc la câteva zile după naștere, când locul colostrului este luat de laptele de tranziție. Angorjarea sânilor este dureroasă, poate fi însoțită de febră moderată și reprezintă unul dintre motivele pentru care o mamă renunță la alăptare mai devreme decât planificase. Educatorii perinatali SAMAS îți spun cum să previi și să tratezi angorjarea sânilor.

Când secreția lactată se instalează, după primele zile în care se secretă colostrul, sânii pot deveni foarte plini, grei, dureroși, sensibili. Drenajul limfatic nu se poate face bine, laptele nu mai curge ușor și crește presiunea asupra canalelor de lapte, din cauza edemului local.

Ce provoacă angorjarea sânilor

Inițierea tardivă a alăptării, dar și un sutien nepotrivit, care comprimă sânul în timpul somnului sau între orele de masă ale bebelușului pot duce la angorjarea sânilor. Problema se poate manifesta după primele 3 zile de la naștere. Îți poți simți sânul (parțial sau total) tare, poți observa că este roșu și poți avea febră moderată până în 38°C.

Cum previi angorjarea sânilor

  • inițierea corectă a alăptării,
  • alăptarea la cerere,
  • atașarea frecventă a sugarului și
  • evitarea folosirii pompei de sân în această perioadă te pot ajuta să previi angorjarea sânilor (*).

Alăptarea la cerere este modalitatea cea mai simplă de a preveni angorjarea sânilor, pentru că lactația se instalează pe principiul cererii și ofertei, în funcție de nevoile bebelușului.

Pentru a preveni angorjarea sânilor este indicat să folosești pompa de muls sau mulsul manual doar dacă ești separată de bebeluș, substituind astfel suptul copilului (*).

Nu este indicat să folosești pompa suplimentar, pentru că suprastimulezi producția lactată prin procesul autocrin, care calibrează producția de lapte cât timp acesta este solicitat. Astfel, de fiecare dată când laptele este scos din sân, nervii din areolă și mamelon sunt stimulați, transmițând creierului să producă mai mult lapte. Glanda pituitară eliberează atunci un nou val de prolactină, pentru a stimula reumplerea sânului.

Ce te ajută când ai sânii angorjați

  • Aplică pe sân, înainte de a alăpta, comprese calde și atașează corect bebelușul la sân. Cere sfatul unui consilier în alăptare, pentru a te ajuta. Poți beneficia gratuit de consiliere în alăptare în cadrul programului SAMAS la bine și la greu, dezvoltat pentru a veni în ajutor mamelor care nasc în perioada pandemiei de COVID-19, sunând la 0786 176 949 sau completând formularul
  • Masează ușor sânul cu mişcări circulare, în sensul acelor de ceasornic cu 2-3 degete – vezi mai jos video demonstrativ;
  • Aplică foi de varză pe sân după ce le-ai presat bine, pentru a elibera sucul din frunze (dacă există posibilitaatea să cereți în pachetul pentru spital). Varza conține metionină și glucosinolat, compuși care regenerează țesuturile și au efect antiinflamator. Această metodă populară are beneficii reale, reducând edemele și senzația de durere.
  • Dacă în ciuda faptului că execuți aceste manevre înainte de fiecare supt, sânii sunt în continuare angorjați și dureroși, vorbește cu medicul care te are în supraveghere, pentru ca acesta să îți prescrie tratamentul potrivit.

Protocol angorjare sâni

Video Masajul Sânului

 

Citește și Alăptarea în pandemie – beneficiile laptelui matern

 

Informațiile ți-au fost folositoare? Distribuie acest articol unei prietene în nevoie.

 

Articol realizat în cadrul proiectului SAMAS la bine și la greu – Program pentru menținerea lactației și alăptarea în siguranță a bebelușilor născuți de mame cu Covid 19, dezvoltat de Asociația SAMAS, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

 

 

 

Alte articole din secțiunea: Alaptare si Nutritie