Sanatos de Mic – program de nutritie sanatoasa pentru prescolari

Desfăşurat de către Asociaţia SAMAS, Danone România şi Oameni şi Companii, cu susţinerea Societăţii de Nutriţie din România (SNR), a Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie (SNMF), a Societăţii Române de Pediatrie (SRP), a Societăţii Române de Gastroenterologie şi Hepatologie (SRGH), a Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice (FRDNMB), a Institutului Naţional Pentru Sănătatea Mamei şi Copilului (INSMC), a Inspectoratului Şcolar din Bucureşti (ISMB), precum şi a Organizaţiei Crucea Roşie şi a companiei Philips România, proiectul îşi propune: reducerea prevalenţei obezităţii în grupa de vârstă preşcolară, îmbunătăţirea stării de nutriţie şi sănătate pe termen lung, printr-un program naţional de educaţie şi dezvoltare de obiceiuri sănătoase pentru întreaga viaţă.

O viață sănătoasă începe din primii ani de viață

Conform datelor publicate de Institutul Naţional de Sănătate Publică, în 2015-2016, în populaţia de copii preşcolari şi şcolari din Romania, obezitatea de cauză neendocrină, hipotrofia ponderală şi staturală, sechelele de rahitism, anemia prin carenţă de fier  figurează în top 10 probleme de sănătate publică. Obezitatea ocupă locul 2 din top. Toate aceste probleme sunt conectate cu alimentaţia copiilor.

Sursa: http://insp.gov.ro/sites/cnepss/wp-content/uploads/2017/05/Sinteza-bilant-2016.pdf

Prevenția acestor boli începe din perioada de viață intrauterină a copilului. Pe parcursul sarcinii, organismul copilului se dezvoltă foarte rapid și doar o nutriție echilibrată poate asigura această dezvoltare. Mai mult decât atât, încă din primele zile de sarcină (propriu-zis din momentul concepției) pot apărea modificări epigenetice care pot influența major starea de sănătate a copilului și a viitorului adult. De aceea, în mod ideal, consilierea nutrițională ar trebui efectuată înainte ca femeia să rămână însărcinată și să fie continuată pe parcursul primelor 1000 de zile.

Deși creșterea nu mai este atât de accelerată ca în primul an de viață, perioada între 2 și 5 ani este una de profunde transformări fizice și psihologice / emoţionale ale copilului. Este perioada în care creșterea independenței de mișcare se completează cu dezvoltarea limbajului și a capacității de socializare.

Fiecare copil crește în ritmul lui, iar acest ritm este dependent de mulți factori externi, precum nutriția și activitatea fizică. Efectele factorilor de mediu sunt cele mai intense în perioada prenatală, post-natală și preșcolară.

 Vârsta preșcolară este esențială pentru:

  • formarea deprinderilor alimentare și de viață
  • dezvoltarea psiho-cognitivă: coordonare, învățare, autonomie, socializare
  • dezvoltarea fizică: acumulare de capital osos și muscular, creștere (5 – 6 cm/an), dentiție, forță, mobilitate.

Vârsta preșcolară mai are o particularitate: nevoile nutriționale de creştere sunt mari, în timp ce stomacul este încă mic. De aceea sunt necesare alimente concentrate, dar echilibrate nutrițional, bogate în minerale (calciu, fier etc) și vitamine.

Capacitatea mică a stomacului justifică necesitatea unor mese principale nu foarte abundente cantitativ și conferă o importanță deosebită gustărilor dintre mese pentru completarea aportului nutrițional și asigurarea diversității și echilibrului alimentar.

Deciziile pe care le luăm pentru copiii noștri în perioada copilăriei sunt esențiale pentru dezvoltarea lor pe tot restul vieții.

Vă invităm să faceți parte din programul ”Sănătos de mic”,  participând la cursurile și atelierele gratuite dedicate părinților din grădinițele înscrise în program, recomandând programul nostru, cât și ghidul de nutriție pe care l-am pregătit pentru Dumneavoastră.

Acest proiect se adreseaza copiilor, părinţilor şi personalului din grădiniţe, într-un program adaptat la grupul ţintă, dar coerent ca mesaje, construit cu suportul comunităţii medicale şi al instituţiilor – cheie din educaţie şi sănătate.

Afla mai multe informatii despre acest proiect aici.

 

Alte articole din sectiunea: Familie

Rezultatele Asociatiei SAMAS

Asociația SAMAS a dezvoltat prima Reţea Nationala de Educatori Perinatal SAMAS (asistenţi medicali si moase) specializați în educația prenatala si postnatala, în nutriția mamei și a copilului, si care ofera indrumare mamelor în adoptarea unor decizii pertinente in ceea ce priveste ingrijirea si nutritia lor si a copiilor, de la conceptie până la vârsta antepreşcolară.

Rezultatele Asociatiei SAMAS in perioada 2013-2016 arata impactul semnificativ pe care initiativa SAMAS l-a generat la nivel national:

• 552 de cadre medicale din 20 judete au beneficiat de Bursa de formare SAMAS
• 8000 de mame au participat la cursurile SAMAS
• 1103 mame in situatii dificile de viata au primit suport gratuit
• 200.000 de mame au primit informatii de la Educatorii SAMAS
• 20 de orase din tara cuprinse in Reteaua SAMAS
• 5 Centre Regionale SAMAS deschise in tara: Bucuresti, Constanta, Bistrita, Pitesti, Timisoara