Alăptarea în pandemie: cum te mulgi corect

 

Bebelușul tău vine pe lume pregătit pentru a se hrăni. Iar natura s-a asigurat că el poate primi hrană imediat după naștere: laptele matern se formează natural și 98% dintre mame pot alăpta imediat după naștere.

Când alăptarea nu este posibilă, iar nou-născutul este izolat în incubator, în secția de neonatologie, el va fi alimentat de personalul medical cu lapte matern muls. Educatorii perinatali SAMAS îți spun cum să folosești pompa corect și să pregătești sânii pentru muls.

La 4-6 ore de la nașterea naturală sau 8 ore de la operația de cezariană, poți începe mulsul manual. În primele zile, mulsul manual este mai confortabil pentru mamă, crește cantitatea de colostru și este mai eficient decât mulsul cu pompa (recomandăm!, vezi video mai jos).

Mulsul se face după un program flexibil.

Odihna ta este cea mai importantă, o stare de oboseală și de stres accentuat influențând negativ instalarea lactației.

Recomandarea este să te mulgi la fiecare 3-4 ore, pentru 20-30 de minute și să ai 1-2 reprize de muls noaptea, când activitatea hormonilor este maximă.

Nu te speria dacă la început extragi doar câțiva stropi – așa este normal să se întâmple. Vezi în imaginea alăturată dimensiunile stomăcelului bebelușului.

 

 

Vei observa că un sân produce mai mult lapte decât celălalt și că nu vei extrage de fiecare dată aceeași cantitate.

Alăptarea funcționează pe principiul „cerere și ofertă”,  iar stimularea constantă a sânilor este importantă, pentru a crește rezerva de lapte pentru mai târziu.

  • Nu sări peste un muls, pentru a da sânului timp să „se refacă”: nestimulat, el nu va mai produce lapte!

După primele zile în care sânii tăi secretă între 2 și 20 de ml de colostru, când lactația se instalează (o fază care durează aproximativ 48 de ore), iar sânii sunt umflați și dureroși (angorjare/furia laptelui), pregătirea pentru muls și masajul sânului  sunt foarte importante.

Citește și Alăptarea în pandemie – beneficiile laptelui matern

Cum pregătești sânii pentru muls

  • Alege un loc plăcut și confortabil, eventual, ascultă o muzică liniștitoare sau uită-te la poze cu bebelușul.
  • Spală-te bine pe mâini, pune un prosop fierbinte (nu opărit!) pe fiecare sân, câte 2-3 minute și masează alternativ, sânul strâng și pe cel drept, timp de 5-6 minute (vezi video Masajul sânului). Apoi începe mulsul manual – acest video îți este de folos. După ce trece angorjarea, poți folosi pompa manuală.
  • Nu te spăla și pe sâni înainte de alăptare. Glandele (de pe pielea sânului) produc o secreție care hidratează și protejează mameloanele și care este îndepărtată de săpun și gel, provocând iritații. E suficient dușul zilnic.
  • Folosește pompa cu blândețe – sânul are un țesut sensibil! Aplicarea de lanolină purificată sau vitamina E pe mamelon poate fi de folos dacă pompa este prea puternică. În cazul în care folosirea pompei se dovedește dureroasă, masează-ți sânii regulat, manual.
  • Nu uita ca înainte să te mulgi, după ce te-ai spălat temeinic pe mâini, să îți pui masca de protecție!
  • Dacă laptele tău poate fi oferit bebelușului, el va fi stocat în biberoane sterile și pus la frigider imediat după recoltare. Exteriorul biberonului va fi dezinfectat cu șervețele antibacteriene, pentru a se evita riscul de contaminare, și fiecare biberon va avea o etichetă de identificare cu numele, prenumele, salonul, data și ora de recoltare, pentru a putea fi utilizat în ordinea recoltării.

După fiecare utilizare, dezasamblează și curăță bine pompa. Spală componentele sub jet de apă fierbinte și lasă-le în soluție dezinfectantă recomandată de producător pentru 30 de minute. Apoi șterge bine și reasamblează piesele. Nu e necesar să strerilizezi tuburile de legatură dintre pompă și cupă, nici supapele din cauciun alb, fin.

Citește și Igiena în alăptare – de ce să ții cont

Mulsul manual al sânului

Mulsul manual – practică pe mămici

 

Masajul sănului

 

Cum să asamblezi și să folosești pompa de săn manuală Philips Avent

 

Dimensiune stomăcel bebe

 

Informațiile ți-au fost folositoare? Distribuie acest articol unei prietene în nevoie.

Articol realizat în cadrul proiectului SAMAS la bine și la greu, dezvoltat de Asociația SAMAS, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

 

 

Alte articole din secțiunea: Alaptare si Nutritie