Despre noi

Asociația SAMAS este o organizație nonguvernamentală care activează în domeniul prevenției și educației pentru sănătate. Dezvoltăm programe de formare pentru profesioniști din domeniul sănătății și cel educațional, pentru ca aceștia să poată ajuta, la rândul lor, părinții să ia cele mai bune decizii pentru sănătatea copiilor.

Cele 2 mari programe ale Asociației SAMAS sunt: Educație Perinatală pentru părinți în primele 1000 de zile ale copiilor și Sănătos de mic – programul național de educație nutrițională pentru preșcolari.

Prin programul de Educație perinatală am dezvoltat o comunitate de 1453 de specialiști din rândul moașelor, medicilor, asistenților medicali și comunitari, care oferă informații despre nutriția și îngrijirea corectă a bebelușilor viitorilor părinți și părinților începători din întreaga țară. Comunitatea SAMAS este activă în peste 30 de orașe, iar prin activitatea educatorilor perinatali SAMAS, am contribuit la creșterea ratei de alăptare, de la 12,6%, în 2011, la 29,8% în 2016.

31284 de mame au beneficiat de cursurile și informațiile furnizate de SAMAS din 2013 până în prezent, dintre care 13698 de mame aflate în situații dificile de viață.

La inițiativa Asociației SAMAS, Alianța pentru Sănătatea Mamei și Copilului a obținut votul Consiliului Național al Audiovizualului în vederea introducerii “Hrănirea exclusivă la sân a copilului în primele șase luni este esențială pentru o viață sănătoasă” ca mesaj de sănătate publică în mediul audiovizual.

Din 2019 Asociația SAMAS a adus conceptul finlandez, CUTIA Bebelușului, în România, premiat cu ”Cel mai bun proiect de implicare socială” la Gala CONAF din 2019. 300 de mame din comunități defavorizate au primit până în prezent CUTIA Bebelușului împreună cu informațiile necesare pentru alăptare și îngrijirea copilului.

Sănătos de mic, inițiat în 2017, continuă misiunea Asociației SAMAS, printr-un program de educație nutrițională în grădinițe, menit să reducă riscul de obezitate infantilă și să creeze bune obiceiuri alimentare din primii ani de viață. Activitățile programului sunt gratuite pentru grădinițele de stat, datorită susținerii Danone România. Formăm cadre didactice și medicale în nutriția sănătoasă a copiilor, susținem ateliere de gătit sănătos și conferințe pentru părinți, avem lecții de nutriție sănătoasă pentru copii. În cadrul programului Sănătos de mic am elaborat și un Ghid de nutriție pentru părinți, precum și jocul Căpitanul Farfurie, pentru o alimentație sănătoasă în familie. Până acum, 472 de cadre didactice și medicale din toată țara au fost formate în program și peste 200 de grădinițe din București și județul Cluj sunt partenere Sănătos de mic. În 2022, am lansat platforma cursuri.sanatosdemic.ro,  în format de învățare online individuală și sesiuni live destinată formării cadrelor didactice și medicale, precum și celor interesați de nutriția sănătoasă a copiilor.

 

Asociația SAMAS a fost înființată datorită extinderii și dezvoltării Programului  SAMAS, inițiat de către Fundația Crucea Albă, Fundația Nutricia și Crucea Roșie – Filiala Sector 6, susținut de Danone Ecosystem.

www.asociatiasamas.ro, www.cursuripentruparinti.rowww.sanatosdemic.ro

COMUNICATE

August 2015: 4 din 10 bărbați români ar alăpta, dacă ar putea – Asociația SAMAS, singura rețea națională de educatori perinatali, lansează o campanie inedită pro-alăptare

Bărbații români sunt tot mai implicați în deciziile care țin de alăptarea bebelușului: peste jumătate (54%) asistă la alăptare ori de câte ori au o ocazia și peste 80% dintre ei cunosc principalele beneficii ale laptelui matern, arată un studiu online Ivox, realizat la cererea Asociației SAMAS, singura rețea națională de educatori perinatali din România.

Noiembrie 2015: Asociatia SAMAS organizeaza primul Simpozion National de Educatie Perinatala

Asociația SAMAS, singura rețea de educatori perinatali din România, organizează primul Simpozion de Educație Perinatală din țară, în 20-21 noiembrie, la București, cu acces gratuit. Invitați de top din rândul medicilor, autorităților, precum și o reputată moașă de la University of College London Hospital vor dezbate soluții pentru sănătatea mamei și sugarului, în condițiile în care România are statistici alarmante cu privire la nașterile prin cezariana, rata alăptării și a mortalității infantile.

Septembrie 2015: Peste 1.000 de femei vor beneficia gratuit de educație perinatală din partea Asociației SAMAS

Începând din Septembrie 2015, peste 1.000 de femei din București și din alte 7 orașe vor beneficia gratuit, timp de 6 luni, de cursuri și suport în ceea ce priveștea sarcina și îngrijirea copilului din partea Educatorilor Perinatali SAMAS. Programul Social SAMAS se adresează femeilor care provin din medii defavorizate și se derulează în București, Bistrița, Constanța, Drobeta Turnu Severin, Focșani, Medgidia, Pitești și Târgu Mureș.