Igiena în alăptare, de ce să ții cont

 

Să ai grijă de igiena ta atunci când ai un nou-născut este foarte important. Cu atât mai mult cu cât cel mic vine pe lume în plină pandemie. Iată care sunt recomandările privind igiena în alăptare pentru mama suspicionată de sau confirmată cu COVID-19.

 

 

 

Reguli de bază

  • Spală-te pe mâini frecvent cu apă și săpun sau, când asta nu este posibil, freacă bine mâinile cu soluții pe bază de alcool medicinal, în special înainte de a interacționa cu  bebelușul.
  • Poartă o mască chirurgicală atunci când alăptezi. Îndepărtează masca atunci când s-a umezit, având grijă să nu atingi partea din față, și nu refolosi masca!
  • Dacă tușești sau strănuți, fă-o într-un șervețel pe care îl arunci imediat, după care te speli pe mâini sau te dezinfectezi cu o soluție pe bază de alcool medicinal.
  • Curăță des suprafețele din jurul tău cu care intri în contact.
  • Nu este necesar să speli sânul înainte de a alăpta sau a folosi pompa. Dar vei face acest lucru dacă ai tușit sau ai strănutat când ai sânul descoperit. În acest caz, vei spăla sânul cu apă caldă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde și vei clăti bine înainte de a alăpta sau folosi pompa.
  • În cazul în care nou-născutul este hrănit cu lapte matern muls, tu și oricine te ajută să alăptezi sau să folosești pompa și care administrează hrana bebelușului trebuie să vă spălați pe mâini înainte de a atinge și folosi pompa. Pompa va fi curățată după fiecare folosire.

Curățarea și dezinfectarea pompei de muls

După ce te-ai muls, dezasamblează complet pompa, îndepărtând și valva. Curăță toate componentele în apă fierbinte, cu puțin detergent lichid și clătește-le foarte bine. Pentru a curăța valva, trebuie să o freci ușor între degete, cu apă și detergent lichid.

Dacă ai această posibilitate, poți dezinfecta toate componentele într-un sterilizator cu aburi sau prin fierbere 5 minute, având grijă ca biberonul și alte componente să nu se atingă de pereții vasului (se pot deforma).

După ce apa din vas se răcește, recuperează și așază cu grijă componentele pompei pe un prosop de hârtie curat sau pe un suport pentru uscare curat și lăsa-le să se usuce la aer. Evită folosirea cârpelor pentru uscarea componentelor, deoarece acestea transportă germeni și bacterii dăunătoare pentru bebeluș.

Nu utiliza agenţi de curăţare abrazivi sau antibacterieni pentru pompă!

Citește și despre Alăptarea în pandemie – beneficiile laptelui matern

Descarcă PDF – Manual utilizare pompă manuală Philips Avent.

Video: Cum sterilizezi pompa manuală

Video: Cum asamblezi la loc pompa manuală!

Cum te speli corect pe mâini

Pare cea mai simplă operațiune, dar spălatul pe mâini este efectuat de multe ori incorect. Uite cum trebuie să procedezi:

  • Îndepărtează-ți inelele (și verigheta) și umezește-ți palmele sub apa de la robinet.
  • Aplică săpunul și freacă bine mâinile, până săpunul face spumă.
  • Continuă operațiunea pentru cel puțin 20 de secunde, insistând pe zona dintre degete, de sub unghii și la încheieturi.
  • Spală mâinile și mai sus de încheieturi, nu doar palmele.
  • Clătește bine sub apă curgătoare și închide robinetul cu cotul.
  • Usucă-te tamponând palmele cu un prosop de hârtie (de unică folosință) sau folosind un prosop textil curat.

Înainte să alăptezi, să te mulgi, să atingi bebelușul, să schimbi scutecul celui mic, sau după ce ai schimbat scutecul, după ce ai intrat în contact cu fluide corporale (salivă, vomă, mucus) trebuie să te speli bine pe mâini. La fel, înainte și după ce ai mâncat, înainte și după ce îți schimbi produsele de igienă intimă, înainte și după ce folosești toaleta sau după ce atingi suprafețe murdare și folosite de mai mulți oameni (clanțe, întrerupătoare etc).

 

Informațiile ți-au fost folositoare? Distribuie acest articol unei prietene în nevoie.

 

Articol realizat în cadrul proiectului SAMAS la bine și la greu –Program pentru menținerea lactației și alăptarea în siguranță a bebelușilor născuți de mame cu Covid 19, dezvoltat de Asociația SAMAS, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

 

 

Alte articole din secțiunea: Alaptare si Nutritie