Proiecte

Proiectele Asociației SAMAS

Asociația SAMAS este dedicată celui mai extins program de sănătate și suport pentru mame și sugari în primele 1000 de zile, înainte și după naștere. Ne preocupăm de starea de sănătate a mamelor și a nou-născuților și, de aceea, oferim cele mai accesibile și de calitate servicii de educație parentală și suport pentru gravide și mame în primele 1000 de zile, atunci când pot fi puse bazele unei vieți sănătoase a viitorului adult, prin îngrijire și alegeri adecvate.

Prin proiectele sociale, de cercetare sau de informare pe scară largă, Asociația SAMAS are ca scop să genereze un impact pozitiv sustenabil în starea de sănătate a tinerilor părinți din România.

 

Sănătos la Pieptul Mamei

În contextul în care România se află pe primul loc în Europa la mortalitatea infantilă și pe cel de-al doilea la numărul de mame minore, dar și al actualei pandemii, procesul de educație a tinerelor mame are o importanță strategică pentru sănătatea publică. Eforturile profesioniștilor din domeniul medical și din domeniul asistenței sociale nu își…

Educație și sprijin pentru părinții adolescenți și tineri

Programul Educație și sprijin pentru părinții adolescenți și tineri, desfășurat de Asociația SAMAS, vizează îmbunătățirea stării de sănătate și a vieții tinerilor părinți prin sprijin și educație pentru adolescente însărcinate și/ sau mame cu copii în vârstă de 0 – 18 luni și partenerii lor (tineri tați, sub 25 de ani) și se desfășoară în…

Rezultate studiu privind calitatea serviciilor perinatale în timpul pandemiei

În eforturile sale permanente pentru a răspunde nevoilor mamelor și sugarilor din România, Asociația SAMAS a participat în perioada 2020-2021 la realizarea Studiului privind calitatea serviciilor perinatale în timpul pandemiei, un studiu transversal în mai multe țări în Regiunea Europeană a OMS care sondează perspectivele pacienților. Acest studiu era necesar și oportun deoarece lipsesc studii…

A venit tanti MIMI!

A venit tanti Mimi, a venit tanti Mimi! Băieții ies în pijamale să o întâmpine pe cărare, i se împleticesc printre picioare, în timp ce ea cară CUTIA de BINE în camera din chirpici, de 3 pe 4 metri, în care stau acum, de când a venit pe lume și micuța, 6 suflete. Pe plită…

Cutia de BINE. Grijă pentru bebe, sprijin pentru tine

CUTIA de BINE ajută 100 de mame vulnerabile din   județul Bacău 100 de mame vulnerabile din județul Bacău vor primi CUTIA Bebelușului și vor beneficia de cursuri gratuite de alăptare și puericultură, în cadrul proiectului CUTIA de bine, derulat de Asociația SAMAS și finanțat prin programul „În Stare de Bine”, susținut de Kaufland România…

Studiul internațional de cercetare privind îngrijirea maternă și neonatală în timpul pandemiei COVID-19

IMAgiNE EURO, coordonat de centrul colaborator al Organizației Mondiale a Sănătății pentru Sănătatea Mamei și a Copilului  Trieste, Italia – este un proiect ce se desfășoară în 10 țări, printre care și România. Proiectul include două sondaje online (unul pentru mame și celălalt pentru profesioniști din domeniul sănătății) pentru a explora pregătirea, calitatea și reziliența…

De ce “fiecare pui cu lăpticul lui”?

Alăptarea este un miracol, benefic deopotrivă pentru mamă și bebeluș. Laptele matern oferă o cantitate optimă de nutrienți, cu o mare biodisponibilitate, protejează antiinfecțios, antialergic, este furnizat la temperatura optimă, conține factori modulatori de creștere, este proaspăt și nu prezintă risc de supraalimentare. Flora intestinală a bebelușului alimentat natural este populată cu lactobacilli și bifidobacterii…

Sarcina la adolescente în România – raport

România este pe locul al doilea în Uniunea Europeană la rata de naștere în rândul mamelor adolescente, sarcina în adolescență având numeroase consecințe negative asupra viitoarelor mame, precum și costuri sociale și economice, arată un studiu realizat de UNICEF. Autori: Dr. Michaela Iuliana Nanu – Cercetător Științific grad 1 și Dr. Ecaterina Stativa – Cercetător…

Îmbunătățirea serviciilor de maternitate: Studiu internațional de cercetare privind pregătirea și calitatea serviciilor de sănătate maternă și a nou-născutului în țările din regiunea europeană a OMS, în diferite faze ale pandemiei COVID-19

Pe 11 martie 2020 Organizația Mondială a Sănătății a declarat pandemia de COVID-19. Pandemia de COVID-19 are un impact puternic asupra disponibilității serviciilor esențiale de sănătate, în special a serviciilor destinate femeilor însărcinate și nou-născuților, care nu pot fi întârziate sau reorganizate rapid în alte condiții. În situația actuală, din cauza mai multor factori –…

SAMAS la bine și la greu – Program pentru alăptare în siguranță a bebelușilor născuți de mame cu Covid 19, precum și a mamelor separate de bebeluși din cauza altor afecțiuni materne sau ale nou-născutului

SAMAS la bine și la greu – Program pentru alăptare în siguranță a bebelușilor născuți de mame cu Covid 19 sau separați de mamă din cauza unor afecțiuni materne sau ale nou-născutului SAMAS la bine și la greu – Program pentru alăptare în siguranță a bebelușilor născuți de mame cu Covid 19 sau separați de…

Maternitatea în pandemie

Proiect video de jurnalism social despre experiența sarcinii și nașterii în România anul 2020 În contextul pandemiei de COVID-19, presiunea asupra viitoarei mame este foarte mare atât în timpul sarcinii dar și la naștere. Pe lângă temerile firești în  această perioadă, din 11 martie 2020 gravidele au primit o nouă grijă: să se protejeze dar…

Roz este super puterea ta! – proiect social împreună cu centrul Nativia

În toată lumea, luna octombrie este dedicată conștientizării și prevenției cancerului la sân. Suntem alături de toate femeile și ne-am propus ca împreună cu tine să ajutăm la prevenirea acestei afecțiuni. Cancerul de sân reprezintă, la nivel global, cancerul cu cea mai mare incidență și mortalitate pentru sexul feminin. Statisticile arată că în anul 2018,…

În fiecare minut o femeie moare din cauza cancerului la sân

În luna prevenției cancerului mamar, pentru fiecare mamografie efectuată în clinica Nativia, aceasta donează încă una unei mame din Asociația SAMAS Cancerul de sân reprezintă, la nivel global, cancerul cu cea mai mare incidență și mortalitate pentru sexul feminin. Statisticile arată că în anul 2018, în lume, în fiecare minut s-a înregistrat un deces datorat acestui…

CUTIA Bebelușului – un proiect continuu

Bebelușii se nasc si pe vreme de pandemie! Asociația SAMAS derulează programul CUTIA Bebelușului prin care oferim  protecție, îngrijire și ajutorul necesar unui nou-născut la nevoie. Proiectele sociale de susținere a comunităților vulnerabile au nevoie de ajutorul vostru mai mult ca oricând. În acest moment CUTIA Bebelușului este un proiect în desfășurare la: 30 de…

Ce filme au văzut părinții cu bebeluși în 2019 la #babycinema?

Finalul de an ne aduce clasamente de tot felul. Și filmele se clasifică după numărul de spectatori, după bugetele de productie și așa mai departe. De data aceasta vă vom prezenta ce filme au vizionat, la cinematograf babycinema, părinții de… bebeluși. Nu cred ca ați văzut vreodată în sălile de cinema copii mai mici de…

Giving Tuesday la Asociatia SAMAS

De Giving Tuesday, in ziua in care toata lumea daruieste, voluntari, jurnalisti si influenceri au trecut pe la Asociatia SAMAS ca sa ajute la pregatirea CUTIEI Bebelusului. Cu totii s-au bucurat ca pot contribui sa dea un start bun in viata pentru copiii nascuti in medii defavorizate, sa sprijine mamicile cu informatiile necesare cresterii si alaptarii…

Cutia Bebelușului – Schimbă vieți, salvează vieți!

În familiile din medii defavorizate bucuria venirii pe lume a unui bebeluș este de cele mai multe ori umbrită de sărăcie și de lipsa educației. Cutia Bebelușului salvează vieți. Vă puteți închipui cum e să nu-i cumperi lui bebe o jucărie, un body sau niște botoșei mici, mici care se pierd în palmă? Cum e…

Asociația SAMAS și KAUFLAND ROMÂNIA deschid Școala Mamei SAMAS la Botoșani

În contextul în care în Botoșani mortalitatea infantilă este de 12,9‰, mult peste rata medie a României – 7,3‰, cea mai mare din Europa – Asociația SAMAS și Kaufland România investesc în specializarea cadrelor medicale care să poată asigura educația pentru sănătatea mamei și copilului în primii ani de viață ai acestuia.   În perioada…

Aștepți un bebe? Dacă fumezi, acum e momentul să renunți la fumat, pentru sănătatea lui și a ta! SAMAS te ajută!

Ca să participați, nu contează dacă vreți sau nu să renunțați la fumat. Participarea va fi complet confidențială. Prin intermediul acestui program este posibil să participați gratuit la scurte sesiuni de consiliere prin telefon cu o specialistă pregătită să vă susțină, dacă doriți, în procesul de renunțare la fumat și în a face fată nevoii de a fuma. Consilierea se va baza pe tehnica Interviului Motivațional, o metodă care s-a dovedit de succes în a ajuta fumătorii să renunțe la fumat în alte studii.

Studiul SAMAS 2016 privind alăptarea și nutriția copilului mic

Alăptarea și nutriția copiilor în primul an de viață – din ce în ce mai bine înțelese de mămici   Care sunt principalele schimbări din ultimii cinci ani?   Rata alăptării exclusive a copilului până la șase luni este în creștere, ajungând la 29,8% în 2016. Educația mamei și pregătirea prenatală rămân principalii factori care…

Campanie pentru introducerea de catre CNA a 3 mesaje de interes public despre alaptare in media

An de an, tot mai puține românce își alăptează bebelușii, privându-i de beneficiile majore pentru sănătate și, totodată, privându-se pe sine de protecția oferită de alăptare asupra propriei sănătăți. România este țara cu cea mai scăzută rată a alăptării exclusive până în 6 luni (12,6%) din întreaga Uniune Europeană, așa cum recomandă Organizația Mondială a…

Octombrie 2015: Salvați Copiii România porneşte la drum alături de Primele 1000 de zile

  Salvați Copiii România se alătură programului Primele 1000 de zile printr-un nou proiect prin care îşi doreşte să susţină educația mamelor în ceea ce privește importanța nutriției și a unui stil de viață echilibrat pentru sănătatea copiilor lor. În cadrul programului educaţional Primele 1000 de zile, Salvați Copiii România, Fundaţia Nutricia şi Asociaţia SAMAS…

Septembrie 2015 – Martie 2016: Programul Social SAMAS

Asociatia SAMAS a demarat proiecte sociale in tara pentru un numar de cca. 1000 de beneficiare din 8 orase care primesc gratuit cursuri si suport perinatal de la Educatorii SAMAS. Beneficiarele Programului Social SAMAS sunt femei in situatii dificile de viata. Statisticile nationale arata ca aceste situatii dificile de viata sunt cele care genereaza cele mai multe cazuri de…

August 2015: Campania ”Taticii fac Diferenta” – Studiu privind atitudinea, informatiile si opiniile barbatilor romani despre alaptare

România este una din țările cu cele mai scăzute rate ale alăptării exclusive: 12%, potrivit unui studiu efectuat de Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului în 2011 (față de media europeană de 30%, care este mică, la rândul ei). Alăptarea nu este deloc ușoară, în primele zile și săptămâni după naștere, femeile se pot confrunta…

EVENIMENTE

Peste 300 de parinti cu bebelusi alearga la Cursa Jogging in Scutece din cadrul Maratonului International Bucuresti in Octombrie 2015

Dragi parinti, va invitam sa va inscrieti pentru ‪Jogging‬ in scutece SAMAS! Joggingul cu caruciorul a devenit in ultimii ani un sport iubit atat de mamicile dornice sa isi revina la forma fizica anterioara sarcinii, cat si de taticii care vor sa isi mentina stilul de viata activ. Va asteptam la cursa Jogging in Scutece SAMAS cu bebelusul si in sistem de purtare! Conditia este este aiba intre 6 luni si 4 ani si sa ”concurati” in pas de mars in loc de alergare.

In Februarie 2015 Asociatia SAMAS te invita la CINEMaTi, cinematograful parintilor

Pe 25 Februarie 2016 continuam seara de film SAMAS. Vom viziona impreuna filmul documentar ”Nasterea la Microscop” (Microbirth), iar dupa vizionare un Educator Perinatal SAMAS va raspunde la intrebarile referitoare despre sarcina.

Filmul documentar ”Nasterea la Microscop” (Microbirth 2014) prezinta o serie de ipoteze si concluzii stiintifice care vor determina atat cadrele medicale cat si femeile sa isi reconsidere deciziile profesionale si personale privind nasterea, ca decizii ce pot nu numai sa influenteze sanatatea copiilor ci si insusi viitorul speciei umane.

In luna Martie, Asociatia SAMAS face cadou cursuri de educatie perinatala in Pitesti, Constanta, Turnu Severin, Bacau si Moinesti

Gravidele, proaspetele mămici și tăticii beneficiaza de cursuri cadou oferite de Educatorii SAMAS, specializați în educaţie perinatală.

Scopul acestui cadou de primavara pentru viitorii si proaspetii parinti este sa isi îmbogățeasca cunoștințele cu informații esențiale legate de ingriirea si nutritia in sarcina, pregatirea pentru nastere,alaptarea si nutritia mame.

COMUNICATE

August 2015: 4 din 10 bărbați români ar alăpta, dacă ar putea – Asociația SAMAS, singura rețea națională de educatori perinatali, lansează o campanie inedită pro-alăptare

Bărbații români sunt tot mai implicați în deciziile care țin de alăptarea bebelușului: peste jumătate (54%) asistă la alăptare ori de câte ori au o ocazia și peste 80% dintre ei cunosc principalele beneficii ale laptelui matern, arată un studiu online Ivox, realizat la cererea Asociației SAMAS, singura rețea națională de educatori perinatali din România.

Noiembrie 2015: Asociatia SAMAS organizeaza primul Simpozion National de Educatie Perinatala

Asociația SAMAS, singura rețea de educatori perinatali din România, organizează primul Simpozion de Educație Perinatală din țară, în 20-21 noiembrie, la București, cu acces gratuit. Invitați de top din rândul medicilor, autorităților, precum și o reputată moașă de la University of College London Hospital vor dezbate soluții pentru sănătatea mamei și sugarului, în condițiile în care România are statistici alarmante cu privire la nașterile prin cezariana, rata alăptării și a mortalității infantile.

Septembrie 2015: Peste 1.000 de femei vor beneficia gratuit de educație perinatală din partea Asociației SAMAS

Începând din Septembrie 2015, peste 1.000 de femei din București și din alte 7 orașe vor beneficia gratuit, timp de 6 luni, de cursuri și suport în ceea ce priveștea sarcina și îngrijirea copilului din partea Educatorilor Perinatali SAMAS. Programul Social SAMAS se adresează femeilor care provin din medii defavorizate și se derulează în București, Bistrița, Constanța, Drobeta Turnu Severin, Focșani, Medgidia, Pitești și Târgu Mureș.