De ce “fiecare pui cu lăpticul lui”?

Alăptarea este un miracol, benefic deopotrivă pentru mamă și bebeluș.

Laptele matern oferă o cantitate optimă de nutrienți, cu o mare biodisponibilitate, protejează antiinfecțios, antialergic, este furnizat la temperatura optimă, conține factori modulatori de creștere, este proaspăt și nu prezintă risc de supraalimentare.

Flora intestinală a bebelușului alimentat natural este populată cu lactobacilli și bifidobacterii care scad pH-ul scaunelor și cresc rezistența la infecții.

Alăptarea asigură un contact strâns între mamă și copil și creează o legătură afectivă puternică între aceștia, asigură o dezvoltare normală a dentiției copilului, reduce, prin aportul adecvat de nutrienți, riscul apariției unor boli cronice ulterioare la copil (obezitate, diabet zaharat de tip 2, dislipidemii, astm bronșic etc).

Pentru mamă, alăptarea grăbește procesul de involuție uterină, scade riscul apariției cancerului mamar și ovarian și accelerează scăderea în greutate, cu revenirea mai rapidă la valoarea anterioară sarcinii.

Primul lapte pe care-l va servi bebelușul, supranumit „aurul lichid”, este colostrul.

Considerat un adevărat vaccin natural, colostrul este foarte bogat în nutrienți aflați în combinații adecvate și concentrații speciale pentru a satisface pe deplin nevoile bebelușului.

Organizația Mondială a Sănătății și UNICEF recomandă alăptarea imediat după naștere (fie că este vorba de naștere naturală sau cezariană), de preferat în interval de maximum două ore de la venirea nou-născutului pe lume, dacă mama și bebelușul sunt într-o stare de sănătate care permite acest lucru.

Alăptarea, inițiată în prima oră din viața bebelușului și cu caracter exclusiv în primele 6 luni din viață, este una dintre cele mai eficiente metode de a asigura sănătatea și dezvoltarea armonioasă a bebelușului, conform UNICEF.

Recomandările sunt ca în jurul vârstei de 6 luni (4 – 6 luni) sugarul să treacă la alimentație complementară (diversificare), păstrând în continuare laptele matern sau, în cazul în care acest lucru este contraindicat, formula de lapte, ca sursă principală de hrană.

Cât trebuie să dureze alăptarea?

OMS și UNICEF recomandă o perioadă de 2 ani sau mai mult, factorii de care depinde acest lucru fiind: disponibilitatea mamei, acceptul copilului, existența unei cantități suficiente de lapte.

Laptele de vacă este un aliment complet și sănătos, DAR NU pentru vârsta fragedă, de bebeluș.

Fiecare animal creează alimentul ideal, potrivit puiului său și adaptat fiecărui organism mic, sensibil și fragil, aflat într-o etapă de creștere accentuată.

Laptele de vacă, de capră, de oaie, de măgăriță este potrivit pentru fiecare pui în parte, așa cum laptele de mamă este potrivit pentru puiul de om.

  • Specialiștii atrag atenția că laptele de vacă sau alt tip de lapte provenit de la animale este interzis pentru copii până la vârsta de un an.

Societatea Română de Pediatrie recomandă alăptarea exclusivă până la vârsta de 6 luni, apoi în paralel cu diversificarea și doar după prima aniversare recomandă utilizarea laptelui de vacă în alimentația copilului, în cantități mici (max. 50 – 100 ml), bine fiert și doar în preparate, nu ca masă principală.

Ideal și recomandat este să oferi lapte matern până la 2 ani sau mai mult

Și, doar dacă acest lucru nu este posibil, să te orientezi spre formule adaptate pentru fiecare etapă de viață, care asigură nutrienții necesari pentru o dezvoltare sănătoasă și armonioasă.

 

Articol realizat de dr. Diana Voican

Data articol: 26.05.2021

 

 

Alte articole din secțiunea: Alaptare si Nutritie