Sănătos la Pieptul Mamei

În contextul în care România se află pe primul loc în Europa la mortalitatea infantilă și pe cel de-al doilea la numărul de mame minore, dar și al actualei pandemii, procesul de educație a tinerelor mame are o importanță strategică pentru sănătatea publică.

Eforturile profesioniștilor din domeniul medical și din domeniul asistenței sociale nu își pot atinge obiectivele finale de promovare și îmbunătățire a sănătății populației și de reducere a morbidității fără crearea unor deprinderi de viață sănătoasă în rândul populației. Este binecunoscut faptul că primul an de viață are o importanță deosebită în dezvoltarea ulterioară a copilului și că un element esențial al acestui început de drum în viață îl reprezintă hrănirea corectă, respectiv alăptarea exclusivă în primele 6 luni.

Pornind de la aceste premise, Asociația SAMAS derulează proiectul Sănătos la pieptul mamei – program de informare și educație medicală continuă a cadrelor medicale (asistenți medicali comunitari, medici de familie și medici rezidenți în medicina de familie) și de informare a mamelor la nivel comunitar și în mai multe maternități din țară, pe teme legate de alăptare sau de menținerea lactației pe perioada în care există contraindicații medicale pentru alăptare, precum și despre subiecte privind igiena și îngrijirea bebelușului în primele luni de viață.

Vrem să le transmitem mamelor informații corecte și actuale despre alăptare. Împreună cu asistenți medicali comunitari, medici de familie și rezidenți în medicina de familie, precum și medici, asistente și moașe din maternități informăm, educăm și sprijinim mamele și familiile, astfel încât să ia cele mai bune decizii pentru copiii lor. Un nou-născut este cel mai sănătos la pieptul mamei.” – spune Sînziana Ioniță-Ciurez, Director Executiv al Asociației SAMAS.

129 de asistenți medicali comunitari au urmat cursuri de formare în alăptare și au participat la webinarii informative în cadrul proiectului Sănătos la pieptul mamei. Îmbinând informațiile medicale actualizate cu exerciții practice și aplicarea imediată în teren a noilor cunoștințe, asistenții medicali comunitari au oportunitatea de a crește calitatea îngrijirilor și de a îmbunătăți comunicarea cu cele peste 2500 de mame cu copii sugari pe care le au în evidență în comunitățile deservite.

Materialele despre alăptare dezvoltate în cadrul proiectului sub formă de afișe, broșuri și video au fost distribuite în 23 de maternități.

Toate materialele pot fi descărcate gratuit de pe site-ul Sănătos la Pieptul Mamei .

colaj afise

coperta brosura alaptare

O sursă foarte importantă de informare pentru mame este Ghidul complet în alăptare de care, de asemenea, părinții pot beneficia gratuit.

Această broșură vine în ajutorul părinților cu informații actuale și verificate, oferite de educatori perinatali și specialiști în sănătatea mamei și a copilului în primele 1000 de zile, atunci când se pun bazele sănătății pentru întreaga viață.

Pentru orice informații legate de alăptarea și hrănirea bebelușului, sunați la 0786 176 949.

 

 

În secțiunea de NOUTĂȚI puteți citi articole despre:

 

Organizația Mondială a Sănătății și UNICEF subliniază că alăptarea exclusivă la sân în primele șase luni de viață și continuarea ei, în paralel cu diversificarea alimentației bebelușului, până la cel puțin doi ani sunt vitale. Această practică recomandată este deosebit de importantă pentru ca nou-născuții să poată atinge o creștere și dezvoltare optime și o stare bună de sănătate.

Laptele matern oferă protecție împotriva a numeroase boli și constituie cea mai bună sursă de hrană pentru majoritatea sugarilor. Beneficiile alăptării sunt, însă, pentru toată familia. Nu doar că aduce nutrienții necesari unei creșteri sănătoase a copilului, dar reduce riscul de cancer ovarian și mamar pentru mamă, creează o legătură specială mamă- copil și aduce economii financiare în casă fiind eliminată nevoia de biberoane și formule de lapte.

 

Dată articol: 22.02.2022, Autor: echipa SAMAS

 

Alte articole din secțiunea: Proiecte