Curs – nutriția copilului 1-3 ani

Curs - nutriția copilului 1-3 ani. Primii ani contează cel mai mult.

Vârsta cuprinsă între 1 și 3 ani are un rol esențial în formarea unor obiceiuri alimentare sănătoase și poate contribui la prevenirea bolilor în perioada adultă. La cursul de nutriția copilului 1-3 ani, educatorii perinatali SAMAS te învață cum să alcătuiești corect meniul juniorului, astfel încât să acoperi toate nevoile nutriționale specifice acestei perioade și să pui bazele unor deprinderi alimentare sănătoase, pentru întreaga viață.

SOLICITĂ INFORMAȚII REZERVĂ LOC ACUM


De ce cursul de nutriția copilului 1-3 ani e grozav pentru mămici:

Nutriția corectă promovează dezvoltarea optimă și creșterea copiilor.

Alimentația sănătoasă reduce riscul de obezitate, anemie, osteoporoză și carii dentare.

Alimentația sănătoasă previne colesterolul crescut și hipertensiunea și reduce riscul de a dezvolta boli cronice precum diabetul, bolile cardiovasculare sau cancerul.

Ce teme parcurgem împreună

Necesarul caloric al copilului;

Grupe de alimente (proprietăți, surse, indicații, contraindicații);

Alternative alimentare sănătoase;

Necesarul de lichide;

Alimentația în situații speciale (diaree, infecții respiratorii, călătorii etc);

Greșeli frecvente în alimentația copilului mic;

Etape de dezvoltare ale copilului 1-3 ani (dezvoltare fizică, cognitivă și socio-emoțională);

Nevoile copiilor de 1-3 ani;

Obiceiuri alimentare sănătoase și cum îi ajutăm pe copii să le accepte;

Contextul familial și importanța sa;

Juniorul are nevoi nutriționale diferite față de adulți

Între 1 și 3 ani, juniorii cresc până la aproape 40% din înălțimea lor de adulți și iau semnificativ în greutate. Ritmul de creștere nu este atât de spectaculos precum în primul an și, ca atare, apetitul copilului scade. Pe de altă parte, cel mic începe să descopere lumea și are o mobilitate din ce în ce mai mare, iar această activitate fizică trebuie acoperită printr-un aport caloric adecvat.

Necesarul caloric între 12 – 24 de luni este de aproximativ 1000 kcal/ zi (circa 900 la 12 luni, respectiv 1000 la 24 de luni). Specialiștii recomandă ca juniorul să aibă trei mese principale și două gustări care să acopere toate cele cinci grupe de bază ale piramidei alimentare (cereale, vegetale, fructe, lapte și derivatele, carne). Meniul copilului de această vârstă trebuie să conțină zilnic:

  • cereale integrale: 3 – 5 porții;
  • vegetale: 3 porții;
  • fructe: 2 – 3 porții;
  • lapte sau derivate: 2 – 4 porții;
  • carne: o porție.

Din punct de vedere alimentar, perioada între 1 și 3 ani este caracterizată de multe și importante schimbări. Acum are loc tranziția de la alimentația predominant lactată la o alimentație asemănătoare cu cea a adultului. Părinții trebuie să țină cont, însă, de faptul că juniorul are nevoi nutriționale diferite față de adulți și că alimentația din această perioadă este foarte importantă pentru dezvoltarea lui cognitivă, pentru sănătatea lui, dar, spun psihologii, și pentru tiparele de comportament alimentar pe care le va manifesta mai târziu.

Creierul celui mic crește (la propriu) și se dezvoltă în fiecare zi, ajungând la 3 ani la 85% din mărimea pe care o va avea la maturitate. De aceea, o alimentație bogată în fier (care ajută celulele roșii să transporte oxigenul în sânge) și acizi grași esențiali este foarte importantă în această perioadă. Studiile arată că juniorii care au avut o alimentație bogată în fier în primele 1000 de zile de viață obțin note mai mari la scris, citit și matematică, atunci când ajung la vârsta școlară.

Marea provocare a acestei vârste, din punct de vedere nutrițional, este așa-numita neofobie alimentară (respingerea unui aliment prezentat prima oară). După vârsta de 1 an, copilul își manifestă dorința de independență și vrea să se alimenteze singur. El își manifestă mult mai des și mai vehement preferința sau dezgustul față de un anumit aliment. Aceasta este o etapă normală în dezvoltarea copilului, dar părintele trebuie să se asigure că “mofturile” la masa nu afectează echilibrul nutrițional. În cazul refuzului constant al unei grupe alimentare de bază (de exemplu, laptele sau cerealele) se vor încerca întâi alternativele (brânzeturi, iaurt, pâine etc.). Persistența refuzului poate ridica suspiciunea unui eventual proces patologic, caz în care se impune un consult medical.


Vezi prețurile serviciilor în orașul tău:

Curs de grup, la sediul SAMAS

Preț – 100 de lei

  • București
  • Bistrița
  • Pitești

Curs individual, la sediul SAMAS

Preț – 150 de lei

  • București
  • Bistrița
  • Pitești

Curs individual, la domiciliu

Preț – 200 de lei

  • Bistrița
  • Pitești

Curs individual, la domiciliu - limitrof oraș

Preț – 250 de lei

  • Bistrița
  • Pitești

* Pentru serviciile individuale la domiciliu cu adrese în zonele limitrofe orașelor se percepe o taxă suplimentară de 5 lei/ km.


Apasă pe butonul REZERVĂ LOC ACUM și solicitarea ta va ajunge la Call Centerul SAMAS, de unde te vom contacta în cel mai scurt timp pentru a-ți găsi cele mai potrivite intervale și formate de curs.

Informații și programări

Mobil: 0786 176 949
Fix: 021 380 74 11
programari@programsamas.ro

 
Asociația SAMAS vrea să dea fiecărui copil șansa la o viață sănătoasă și sigură în propriul său pătuț, precum și la o nutriție bazată pe laptele matern. Asociația SAMAS acordă mamelor sprijin în alăptarea și îngrijirea bebelușului, dar și lucrurile de bază de care mama are nevoie pentru a-și crește copilul. Banii proveniți din cursuri, donații, direcționarea a 2% din impozitul pe profit sunt folosiți de Asociația SAMAS pentru producerea și echiparea CUTIEI Bebelușului.

Primesc CUTIA Bebelușului în maternitate mamele în situații dificile de viață:
- Familii cu venitul mediu/ membru familie sub 500 lei
- Victime ale violenței în familie
- Mame tinere: sub 18 ani
- Femei din case de protecție, centre de îngrijire a copilului etc.
- Femei în situații de risc (discriminate etnic, disponibilizate etc.)

O dată cu CUTIA Bebelușului, mama va beneficia din partea Educatorului Perinatal SAMAS de un curs de îngrijire bebe și de o consultație în alăptare.
CUTIA Bebelusului este realizată după modelul finlandez și este echipată cu necesarul de produse de igienă, îngrijire, îmbrăcăminte pentru primele 3 luni de viață.
 

V-ar mai putea interesa

TESTIMONIALE DE LA MAME

  • Aylin Cadîr

    Aylin-Cadir

    “La SAMAS, atmosfera este relaxată și prietenoasă. Se comunică ușor și metoda de lucru este una foarte plăcută și interactivă. Aștept cu nerăbdare următoarea întâlnire. Nici nu mi-am dat seama cum a trecut o oră jumătate și, de obicei, sunt cu ochii pe ceas. N-a fost cazul. La final îmi venea să mai stau. Câteva…

  • Bianca Ioniță

    “Atât eu, cât și soțul meu am fost foarte mulțumiți de cursurile de pregătire pentru naștere SAMAS. Ne-am simțit foarte bine, iar personalul bine pregătit ne-a oferit informații prețioase și foarte folositoare pentru momentul minune ce va veni. Mă bucur că am participat la aceste cursuri pe care le recomand cu căldură viitoarelor mămici.”

  • Georgiana Idriceanu, blogger și redactor la revista Femeia

    “Mi-a mai plăcut că prezentarea include și sfaturi pentru construirea comportamentului de masă corect al copilului (de exemplu, cum să n-ajungi să-l hrănești pe Prâslea alergându-l cu lingura plină prin casă) – de aceea, încurajez participarea la acest curs cât mai devreme în viața de mamă, până ce nu începe diversificarea cu stângul și cu…

  • Liana Sanda, PR Intact Media Group

    “Decizia aducerii pe lume a unui copil este, cu siguranță, cea mai emoționantă decizie pe care o poți lua în viață, iar momentul în care afli că porți în pântec un suflețel e, cu adevărat, cel mai frumos moment trăit până atunci. Treptat, însă, în cele nouă luni, o ușoară teamă te copleșește: „Oare o…

  • Tea Vasilescu, blogger parenting

    Tea Vasilescu, Blogger Parenting

    “Am decis să-mi iau un abonament care să includă toate lecțiile + 2 ore de gimnastică. Recunosc, m-a convins și ideea de-a avea un Domn Soț cu atestat în puericultură (și niște zile libere să mă ajute) și cu interes pentru a se implica în viața lui bebe Paul cu cât mai mult curaj. […]…

  • Amalia Ștefania, prezentatoare TV Antena 1

    Amalia Stefania, prezentatoare TV Antena 1

    “Să fii mămică este greu, este cea mai grea meserie din lume, dar și cea care te face cea mai fericită, care îți oferă o iubire pură și inocentă. Trebuie să fii pregătită pentru aceste momente, însă, înainte de asta, 9 luni de zile te confrunți cu nopți nedormite, stări de disconfort, teama de necunoscut…