Diversificarea alimentației bebelușului
Curs de diversificarea alimentației bebelușului. Ajută bebelușul să guste și altceva.
Momentul introducerii alimentelor în meniul unui bebeluș reprezintă un fenomen la fel de important pentru mame ca momentul alăptării. Cele mai multe se tem de “confruntare” la fel cum se îngrijorau înainte să-și pună bebelușul pentru prima oară la sân. La curs vei afla tot ce trebuie să știi despre alimentația complementară a bebelușului tău și cum să te descurci mai ușor cu introducerea noilor alimente.
De ce cursul de diversificare a alimentației bebelușului e grozav pentru mămici:
Te ajută să recunoști momentul când poate începe diversificarea
Afli de ce alimente complementare are nevoie bebelușul
Înveți cum să te descurci cu introducerea noilor alimente.
Eviți stresul și anxietatea provocate de această perioadă dificilă.
Ce teme parcurgem împreună
Tranziția de la alimentația bazată exclusiv pe lapte la diversificarea alimentației
Când ar trebui introduse alimentele solide în hrana bebelușului?
Principiile diversificării alimentației bebelușului în primul an de viață
Autodiversificare sau bebe mănâncă singur
De ce nutrienți și necesar caloric are nevoie bebelușul pentru a crește și a se dezvolta sănătos
Când și cum știi că bebelușul tău a mâncat suficient - nici prea mult, nici prea puțin
Diversificarea alimentației bebelușului și diversificarea stării tale emoționale
Refuzuri, capricii alimentare, apetit insațiabil și mecanismele psihologice declanșatoare
Momentul potrivit pentru diversificare
Până la împlinirea vârstei de 6 luni, bebelușul tău are nevoie doar de lapte matern. Tocmai de aceea, Organizația Mondială a Sănătății recomandă în această perioadă alăptarea exclusivă, care le asigură celor mici o bună creștere și dezvoltare și îi ferește de diferite afecțiuni.
Deși mămicile se grăbesc să introducă primele alimente solide în meniul bebelușului, temându-se că acesta nu se mai satură doar cu lapte matern, de fapt, diversificarea timpurie îl privează pe cel mic de calciu și proteine, atât de importante pentru creștere și dezvoltare. De altfel, până la 4-5 luni, bebelușul are reflexul de supt și nu știe să mestece, ci doar să sugă, limba, obrajii și buzele mișcându-se simultan.
Cum fiecare bebeluș se dezvoltă în ritmul propriu, chiar dacă cel mic a împlinit 6 luni trebuie să urmărești și semnele că este pregătit pentru primele alimente solide. Poți începe diversificarea dacă bebelușul tău:
- poate sta în funduleț și își poate întoarce capul dintr-o parte în alta (pentru a semnala că nu îi mai este foame);
- a pierdut reflexul de extruziune, caracteristic sugarilor și nu împinge mâncarea afară din gură;
- are deja primii dințișori și încearcă să ronțăie toate obiectele din raza vizuală;
- se trezește des noaptea, după ce avea tiparul de somn – veghe bine stabilit, un potențial indiciu că hrana lichidă nu îi mai este suficientă;
- chiar și după 8 -10 alăptări are un apetit crescut (dar se află în parametri normali de greutate)
- și-a dublat greutatea de la naștere
Specialiștii recomandă să introducem alimentele noi rând pe rând, în prima parte a zilei, când bebe este mai dispus să încerce gusturi și senzații noi. Atunci când începi diversificarea meniurilor, gândește la scară mică: 2 – 3 lingurițe de hrană semi-solidă (care curge din linguriță) sunt suficiente la început.
Amintește-ți că acum doar testați împreună alimentele, nu înlocuiți laptele și că este momentul cel mai important pentru formarea preferinței bebelușului pentru anumite gusturi.
Nu introduce ca prime alimente în meniu fructele. Pentru că au un gust dulce și le amintește de laptele matern, bebelușii le vor accepta imediat, dar apoi riști să respingă legumele, care au în mod natural un gust mai amărui.
Este de preferat ca primele mese solide să fie preparate pe loc, acasă. Nu păstra mâncarea de la o masă la alta, pentru că bacteriile din saliva bebelușului degradează principiile nutritive ale alimentelor, chiar dacă mâncarea a fost păstrată la frigider.
Vezi prețurile serviciilor în orașul tău:
Curs de grup, la sediul SAMAS
Preț – 100 de lei
- București
- Bistrița
- Focșani
- Iași
- Pitești
- Timișoara
Curs individual, la sediul SAMAS
Preț – 150 de lei
- București
- Bistrița
- Focșani
- Iași
- Pitești
- Timișoara
Curs individual, la domiciliu
Preț – 200 de lei
- Bistrița
- Focșani
- Iași
- Moinești
- Pitești
- Timișoara
- Turnu Severin
Curs individual, la domiciliu - limitrof oraș
Preț – 250 de lei
- Bistrița
- Focșani
- Iași
- Moinești
- Pitești
- Timișoara
- Turnu Severin
* Pentru serviciile individuale la domiciliu cu adrese în zonele limitrofe orașelor se percepe o taxă suplimentară de 5 lei/ km.
Apasă pe butonul REZERVĂ LOC ACUM și solicitarea ta va ajunge la Call Centerul SAMAS, de unde te vom contacta în cel mai scurt timp pentru a-ți găsi cele mai potrivite intervale și formate de curs.
Informații și programări
Mobil: 0786 176 949
Fix: 021 380 74 11
programari@programsamas.ro
Primesc CUTIA Bebelușului în maternitate mamele în situații dificile de viață:
- Familii cu venitul mediu/ membru familie sub 500 lei
- Victime ale violenței în familie
- Mame tinere: sub 18 ani
- Femei din case de protecție, centre de îngrijire a copilului etc.
- Femei în situații de risc (discriminate etnic, disponibilizate etc.)
O dată cu CUTIA Bebelușului, mama va beneficia din partea Educatorului Perinatal SAMAS de un curs de îngrijire bebe și de o consultație în alăptare.
CUTIA Bebelusului este realizată după modelul finlandez și este echipată cu necesarul de produse de igienă, îngrijire, îmbrăcăminte pentru primele 3 luni de viață.
V-ar mai putea interesa
TESTIMONIALE DE LA MAME
-
Aylin Cadîr
“La SAMAS, atmosfera este relaxată și prietenoasă. Se comunică ușor și metoda de lucru este una foarte plăcută și interactivă. Aștept cu nerăbdare următoarea întâlnire. Nici nu mi-am dat seama cum a trecut o oră jumătate și, de obicei, sunt cu ochii pe ceas. N-a fost cazul. La final îmi venea să mai stau. Câteva…
-
Bianca Ioniță
“Atât eu, cât și soțul meu am fost foarte mulțumiți de cursurile de pregătire pentru naștere SAMAS. Ne-am simțit foarte bine, iar personalul bine pregătit ne-a oferit informații prețioase și foarte folositoare pentru momentul minune ce va veni. Mă bucur că am participat la aceste cursuri pe care le recomand cu căldură viitoarelor mămici.”
-
Georgiana Idriceanu, blogger și redactor la revista Femeia
“Mi-a mai plăcut că prezentarea include și sfaturi pentru construirea comportamentului de masă corect al copilului (de exemplu, cum să n-ajungi să-l hrănești pe Prâslea alergându-l cu lingura plină prin casă) – de aceea, încurajez participarea la acest curs cât mai devreme în viața de mamă, până ce nu începe diversificarea cu stângul și cu…
-
Liana Sanda, PR Intact Media Group
“Decizia aducerii pe lume a unui copil este, cu siguranță, cea mai emoționantă decizie pe care o poți lua în viață, iar momentul în care afli că porți în pântec un suflețel e, cu adevărat, cel mai frumos moment trăit până atunci. Treptat, însă, în cele nouă luni, o ușoară teamă te copleșește: „Oare o…
-
Tea Vasilescu, blogger parenting
“Am decis să-mi iau un abonament care să includă toate lecțiile + 2 ore de gimnastică. Recunosc, m-a convins și ideea de-a avea un Domn Soț cu atestat în puericultură (și niște zile libere să mă ajute) și cu interes pentru a se implica în viața lui bebe Paul cu cât mai mult curaj. […]…
-
Amalia Ștefania, prezentatoare TV Antena 1
“Să fii mămică este greu, este cea mai grea meserie din lume, dar și cea care te face cea mai fericită, care îți oferă o iubire pură și inocentă. Trebuie să fii pregătită pentru aceste momente, însă, înainte de asta, 9 luni de zile te confrunți cu nopți nedormite, stări de disconfort, teama de necunoscut…
Str. Popa Soare nr. 16, ap. 2, sector 2, București
+40 0786 176 949 021 796 32 53
programari@programsamas.ro