Octombrie 2015: Salvați Copiii România porneşte la drum alături de Primele 1000 de zile

 

Salvați Copiii România se alătură programului Primele 1000 de zile printr-un nou proiect prin care îşi doreşte să susţină educația mamelor în ceea ce privește importanța nutriției și a unui stil de viață echilibrat pentru sănătatea copiilor lor.

În cadrul programului educaţional Primele 1000 de zile, Salvați Copiii România, Fundaţia Nutricia şi Asociaţia SAMAS vor dezvolta împreună un proiect pilot ce are scopul de a creşte rata alăptării exclusive în România prin acordarea de suport pentru tinerele mămici în primele momente ale naşterii, dar şi ulterior.
Activităţile principale vor fi:

  • Facilitarea orelor de consiliere individuală pentru alăptare şi îngrijirea copilului susţinute de către Educatorii Perinatali SAMAS in maternităţile unde procentul de tinere mame din medii dezavantajate este ridicat. In acest an, Salvati Copiii a ales maternitatile Bucur şi Giuleşti din Bucureşti si maternitatea Buftea
  • curs de psihologia mamei, personalizat pentru acest proiect, oferit de către specialiştii Salvaţi Copiii pentru Educatorii Perinatali SAMAS
  • monitorizarea ratei alăptării după 1, 4, 6 luni pentru mamele care au beneficiat de suportul mai sus menţionat si sumarizarea concluziilor intr-un raport elaborat de Salvati Copiii
  • realizarea de materiale informative pentru gravide şi mame

Obiectivul pentru acest an este de XXX mame, urmând ca, în următorul an după validarea programului pilot, acesta să fie extins la nivel naţional.

România este în continuare clasificată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii drept ţară cu risc înalt în ceea ce privește indicatorii de sănătate, care sunt semnificativ mai mici în comparaţie cu media Europei, conform datelor furnizate de raportul PERISTAT 2010. Același studiu atrage atenția asupra mortalității infantile, țara noastră aflându-se pe primul loc în Europa, înregistrând valori duble faţă de media europeană. De asemenea, în România doar 12,6% dintre mame alăptează exclusiv la 6 luni, raportat la 30% media ţărilor europene, iar durata medie a alăptării exclusive este de 2,43 de luni (studiu IOMC 2011). Aceste cifre îngrijorătoare sunt rezultatul lipsei de suport şi de informare a mamelor, care abandonează alăptarea bebeluşului din primele săptămâni după naştere. Conform aceluiaşi studiu IOMC 33% dintre mame au declarat că au fost instruite asupra alăptării exclusive.
„Situaţia îngrijorătoare a sănătăţii mamei şi a bebeluşului este principalul motiv pentru care am decis să sprijinim programul educaţional Primele 1000 de zile. Este foarte important ca părinţii să ştie că deciziile pe care le iau în această perioadă pentru copii lor pot influenţa sănătatea acestora pentru tot restul vieţii. În plus, ne dorim ca prin seminariile şi orele de consiliere pe care le organizam să ajutăm cât mai multe mămici să aibă acces la informaţii medicale sau sfaturi de la specialişti în educaţia perinatala,” a declarat Vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicină Familiei şi medic primar de medicină familiei Dr. Sandra Alexiu, Vicepresedinte al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei şi medic primar de medicina familie

Din 2010, Salvaţi Copiii România a iniţiat proiectul “Fiecare Copil Contează” , cu scopul de a reduce mortalitatea infantilă şi a copiilor până la cinci ani. Echipa Salvaţi Copiii România, susţinută de specialişti locali (medici de familie, asistenţi sociali, mediatori sanitari) s-a implicat în acţiuni menite să combată cauzele prevenibile ale deceselor, printr-o componentă majoră de informare şi educare, atât în rândul viitoarelor mame, cât şi la nivelul fiecărei comunităţi, şi printr-o componentă de intervenţie, care presupune asigurarea unei alimentaţii sănătoase femeilor gravide şi copiilor cu vârsta de până la 5 ani din 31 de comunităţi rurale dezavantajate din ţara noastră. Astfel, un număr de 18.836 de beneficiari, dintre care: 13.679 copii 0-5 ani, 3.266 mame tinere și 1.891 gravide au beneficiat până acum de susținerea Salvați Copiii.

De asemenea, Salvați Copiii s-a alăturat eforturilor medicilor și a dotat 58 de maternități din 34 de județe ale țării cu echipamente performante necesare supraviețuirii bebelușilor născuți prematur.
„Salvaţi Copiii derulează de 5 ani programe în comunităţile defavorizate, pentru a sprijini tinerele mămici şi copiii lor, având rezultate vizibile. Am decis să aducem programului nostru o componentă nouă, să dezvoltăm un program de suport pentru mămici exact când au cea mai mare nevoie – în maternitate, în primele zile de la naştere. Împreună cu Nutricia ne dorim să putem educa cât mai multe mămici şi să le sprijinim în cea mai dificilă meserie, aceea de mamă„, a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.

Până în acest moment, programul Primele 1000 de zile a ajuns la peste 3000 de viitoare mămici prin intermediul conferințelor de „Nutriție în sarcină” și „Alăptare exclusivă”, organizate în București și transmise LIVE pe portalul desprecopii.com pentru viitoarele mame din provincie. Următorul seminar programat are ca tematică „Diversificarea” și se va desfășura în luna octombrie.

Despre PRIMELE 1000 DE ZILE
Ceea ce faci și mănânci în primele 1000 de zile reprezintă cheia sănătății pentru întreaga viață. Primele 1000 de zile se referă la perioada cuprinsă între prima zi de sarcină și a doua aniversare a copilului. Primele 1000 de zile oferă o oportunitate unică de consolidare a sănătății pentru tot parcursul vieții. Fundația NUTRICIA Early Life Nutrition susține un parcurs sănătos al primelor 1000 de zile prin studii de cercetare, materiale educaţionale și servicii de informare continuă a părinților, alături de partenerii săi: Societatea Națională de Medicină Familiei, Salvații Copiii România, Societatea Română de Pediatrie și Asociația SAMAS.

Alte articole din secțiunea: Proiecte