Maternitatea în pandemie

Proiect video de jurnalism social despre experiența sarcinii și nașterii în România anul 2020

În contextul pandemiei de COVID-19, presiunea asupra viitoarei mame este foarte mare atât în timpul sarcinii dar și la naștere. Pe lângă temerile firești în  această perioadă, din 11 martie 2020 gravidele au primit o nouă grijă: să se protejeze dar mai ales să își protejeze bebelușul în față răspândirii rapide a noului tip de coronavirus, SARS CoV-2.

Prin acest documentar video, jurnalista Eli Roman, președintele Asociației SAMAS și ea însăși mamă separată de bebeluș, a căutat să integreze realitatea pandemiei și să exploreze modul în care aceasta a afectat experiența sarcinii, a nașterii și a alăptării pentru româncele care au devenit mame în această perioadă.

Alături de Asociația SAMAS au fost în acest demers medici, psihologi, asistenți medicali, experți în sănătate publică și decidenți pentru a analiza modul în care aceștia au încercat să concilieze rigorile reducerii riscului epidemic cu misiunea de a oferi o îngrijire medicală dublată de empatie și compasiune mamelor Covid-pozitive și care au fost separate de nou-născut după naștere.

Am vrut prin acest proiect să oferim viitoarelor mame tot ceea ce au nevoie în acesta minunată călătorie: informație, soluții, încurajare, siguranță, sprijin, liniște.

Din momentul în care OMS a declarant oficial pandemia, milioane de mame porniseră deja într-o călătorie a maternității, iar Unicef anunță că aproximativ 116 milioane de copii urmau să se nască în lume într-un context total nou: cel al primei pandemii din mileniul 3. (Sursa)

Pentru ca gravidele să se simtă în siguranță atunci când ajung la spital au fost create circuite separate pentru femeile însărcinate, astfel încât să fie evitat contactul cu alți pacienți. În plus, pentru a diminua semnificativ riscul de răspândire a virusului, personalul medical a fost testat periodic.

Una din primele cele mai grele misiuni ale noastre a fost să convingem viitoarele mame să nu lipsească de la consultațiile prenatale de teamă să nu se infecteze, mai ales în condițiile în care unitățile medicale erau deja supraaglomerate de bonavii de Covid.

În România, pe durata anului 2020 bebelușii născuți de o mamă confirmată cu coronavirus au fost separați de această până când testele au demonstrat că mama este sănătoasă. Alăptarea pentru o mamă afectată de COVID 19 a fost de multe ori o provocare. În sprijinul acestora SAMAS a lansat programul “SAMAS la bine și la greu”, iar în cele din urmă am sprijinit Ministerul Sănătății în a lua decizia de a limita această separare doar la cazurile grave.

Prin acest film documentar,  am dorit să arătăm cât de important este să fim uniţi în această provocare, să arătăm compasiune unii faţă de ceilalţi, să fim răbdători şi, mai presus de toate, să căutăm mereu adevărul, să analizăm faptele şi să ne informăm din surse corecte, să nu dăm atenţie speculaţiilor. Să nu uităm că și pe cadrul medical îl așteaptă acasă o familie.

Oricât de diferită ar fi experiența la naștere față de ce s-au așteptat viitorii părinți, cel mai important este că mamele împreună cu copiii lor să plece acasă sănătoși. Preocuparea pentru sănătatea mamei și a sugarului este cu siguranță ceea ce face diferența, în oricare context, pentru felul în care încep drumul aceste familii. Iar în fața unei pandemii cu o boală nouă, necunoscută și care a răvășit mapamodul, statul român, cadrele medicale și Asociația SAMAS susținută de compania Transgaz au depus toate eforturile pentru ca aceste familii să pornească la drum cu bine.

 

UPDATE 2021:

Abia în 2021 medicii au înțeles că există riscuri grave asociate cu COVID-19 pentru gravide, în special în a două jumătate a sarcinii. Pacientele însărcinate care fac COVID-19 au riscul mai mare de a avea nevoie de terapie intensivă comparativ cu persoanele infectate care nu sunt însărcinate. Conform articolului, care a studiat evoluția persoanelor însărcinate în intervalul martie – octombrie 2020 ( când nu erau încă circulante variantele de acum, care se dovedesc a fi mai infecțioase), femeile însărcinate infectate cu COVID-19 prezintă un risc mai crescut de complicații severe ale sarcinii: preeclampsie, eclampsie, sindrom HELLP, terapie intensivă, naștere prematură. Riscul de mortalitate maternă a fost calculat la 1,6%, de 22 de ori mai mare în grupul de femei însărcinate și infectate cu virusul SARS-CoV-2. În rândul femeilor însărcinate cu COVID-19, asimptomatice, aceste riscuri sunt mai scăzute, mai puțin riscul de preeclampsie care rămâne destul de ridicat.

Nașterea prematură și pierderea sarcinii sunt mai frecvente decât în ​​mod normal la pacientele însărcinate care se infectează cu virusul SARS-CoV-2, iar bebelușii lor sunt mai predispuși să fie internați în unitățile de terapie intensivă neonatală. BMJ oferă un rezumat actualizat periodic al cercetărilor din acest domeniu, pe care îl puteți găsiți aici. (Sursa)

Însă începând din decembrie 2020 omenirea a primit vestea bună pe care o aștepta: 3 vaccinuri eficiente și sigure au fost dezvoltate și aprobate pentru a imuniza oamenii împotriva infecției cu noul coronavirus. Și România a pus la dispoziție în mod gratuit vaccinul pentru populație începând din ianuarie 2021. Vaccinarea a fost confirmată ca fiind sigură și eficientă inclusiv pentru gravide și mamele care alăptează, iar anticorpii postvaccinali dezvoltați de acestea s-a dovedit că ajung și la făt și respectiv la sugar, prin placentă sau laptele matern.

 

Data articol: 2.11.2020

Autor: Ana Măiță, purtător de cuvănt Asociația SAMAS

 

Alte articole din secțiunea: Covid 19