August 2015: Campania ”Taticii fac Diferenta” – Studiu privind atitudinea, informatiile si opiniile barbatilor romani despre alaptare

România este una din țările cu cele mai scăzute rate ale alăptării exclusive: 12%, potrivit unui studiu efectuat de Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului în 2011 (față de media europeană de 30%, care este mică, la rândul ei). Alăptarea nu este deloc ușoară, în primele zile și săptămâni după naștere, femeile se pot confrunta cu o serie de dificultăți care le determină să renunțe. Principalul motiv pentru care femeile renunță la alăptare este lipsa de informații teoretice și practice: nu reușesc să puna bebelușul la sân cât mai repede după naștere, cred că nu au destul lapte pentru bebeluș, nu cunosc pozițiile de alăptare care să le asigure priza corectă la sân și nu sunt ajutate să își pună bebelușul corect la sân.

Dacă în trecut, alăptatul era considerat un subiect tabu, care îi privea doar pe mamă și bebeluș, lucrurile s-au mai schimbat în această privință. Aproximativ 4 din 10 bărbați ar alăpta, dacă ar putea, arată un sondaj Ivox, la cererea Asociației SAMAS. De asemenea, o treime dintre participanții la studiu nu ar refuza, însă susțin că nu s-au gândit niciodată la asta, pentru că nu s-au pus în pielea partenerei.

Peste jumătate dintre bărbați (54%) chiar au asistat ori de câte ori au avut ocazia la sesiunile de alăptare și s-au simțit foarte bucuroși atunci când vedeau cum este hrănit bebelușul. Totuși, 2 din 10 bărbați nu au dorit să asiste la alăptat, considerând că este strict problema femeilor.

O veste bună este și faptul că o mare parte dintre bărbați cunosc beneficiile laptelui matern: peste 80% dintre aceștia au declarat că alăptatul stă la baza formării imunității copilului, iar 5 bărbați din 10 mai știu și că alăptarea scade riscul de cancer mamar la femei și al unor afecțiuni ginecologice. O mare parte dintre bărbați cunosc inclusiv care este perioada de timp recomandată de medici pentru alăptare: aproape 60% dintre participanții la studiu știau că este recomandată alăptarea exclusivă până la 6 luni, în timp ce un sfert dintre bărbați au declarat că nu știu cât timp ar trebui să alăpteze femeile.

Cu toate că o treime dintre bărbați consideră că subiectul implicării taților în procesul alăptării este „la modă” și citesc împreună cu partenera informații despre schimbările care au loc în sarcină și practici de îngrijire a copilului în primele luni de viață, foarte puțini apelează la ajutorul unor specialiști în domeniu, așa cum sunt educatorii perinatali. Doar 26% dintre respondenți au declarat că s-au informat cu partenerele despre alăptare, încă de dinainte de naștere la un curs de pregătire prenatală, și doar 1 din 10 bărbați (11%) a participat la un curs de puericultură, ca să fie pregătit să își îngrijească bebelușul în mod corect.

Cu toate acestea, discuțiile despre alăptare nu sunt foarte comune în cuplu, aproape jumătate dintre participanții la studiu (45%) au declarat că nu au discutat niciodată cu partenerele lor acest aspect, iar mai bine de jumătate dintre femeile care și-au dorit să alăpteze (57%) nu și-au implicat partenerii și nu le-au cerut sfatul în această privință.

TFD_logo

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 201 bărbați, tați cu vârste cuprinse între 25 și 50 de ani, cu copii cu vârste între 0 și 7 ani, în perioada 23-30 iulie 2015.

Vezi mai jos rezultatele detaliate ale studiului:

TFD_studiu_1-copy TFD_studiu_2

TFD_studiu_3 TFD_studiu_4

TFD_studiu_5 TFD_studiu_6

TFD_studiu_7 TFD_studiu_8

TFD_studiu_9 TFD_studiu_10

TFD_studiu_11 TFD_studiu_12

Tot în cadrul Campaniei „Tăticii fac diferența!”, organizate cu ocazia Săptămânii Internaționale a Alăptării 2015,  Asociația SAMAS a oferit cadou Cursul Prenatal despre Alăptare tuturor gravidelor care vin însoțite de partener sau de o altă persoană de suport de sex masculin. Înscrierile la aceste cursuri făcute cadou de Asociația SAMAS se vor desfășura pe perioada Săptămânii Internaționale a Alăptarii 2015 (1-7 August).

In plus, am celebrat importanta tatilor in promovarea alaptarii prin lansarea  ”Manifestulului tăticilor care fac diferența” in mediul online.

TFD_manifest

Programul SAMAS a dedicat această săptămână bărbaților ce își susțin pe deplin partenerele, informându-se corect alături de ele despre alăptare, sprijinindu-le în mod real, de câte ori pot și asumându-și cu curaj rolul lor în succesul alăptării.

Asociația SAMAS consideră că “TĂTICII FAC DIFERENȚA!” și dorește să arate că din ce în ce mai mulți tați din România cred la fel.

Semnează aici Manifestul Taților pentru Alăptare si alatura-te  inițiativei prin care Asociatia SAMAS invită toți tatii din România să își demonstreze public susținerea față de partenere, pentru a schimba în sens pozitiv statisticile despre alăptare.

 

Alte articole din secțiunea: Proiecte