Studiul SAMAS 2016 privind Alaptarea si Nutritia Copilului Mic

Alaptarea si nutritia copiilor in primul an de viata – din ce in ce mai bine intelese de mamici

 

Care sunt principalele schimbari din ultimii cinci ani?

 

  • Rata alaptarii exclusive a copilului pana la sase luni este in crestere, ajungand la 29,8% in 2016. Educatia mamei si pregatirea prenatala raman principalii factori care o favorizeaza;
  • In prima luna dupa nastere romancele isi alapteaza copiii in procent de 80%;
  • Cele mai multe dintre mamele care alapteaza mai putin de o luna au nascut prin cezariana sau au un nivel scazut de educatie;
  • Romania se aliniaza tarilor din intreaga lume, oferind importanta meritata alaptatului si beneficiilor acestuia pentru copii. Studiul din 2016 demonstreaza ca educatia perinatala are un rol esential in cresterea ratei de alaptare exclusiva, in special daca aceasta consiliere este efectuata printr-un program dedicat de pregatire – 32 % dintre mamele care alapteaza exclusiv pana la 6 luni au beneficiat de educatie perinatala, 25% dintre ele participand la programe dedicate de pregatire. Asociatia SAMAS, singura retea de Educatori Perinatali din tara, si-a propus cresterea ratei de alaptare exclusiva, activitatile organizatiei fiind dedicate in mare parte acestui obiectiv: specializarea cadrelor medicale in alaptare, cursuri despre alaptare inainte de nastere si consiliere in alaptare in maternitati pentru mame, campanii de informare asupra beneficiilor alaptarii, proiecte sociale in comunitati. 27,7% dintre mamele care au nascut din 2013 pana in prezent au primit informatii si au fost ajutate de catre Educatorii Perinatali SAMAS.

Ne bucuram sa vedem ca o buna educatie perinatala da roade si, din ce in ce mai multe romance aleg si reusesc sa isi alapteze bebelusii, cel putin sase luni, asa cum este recomandat de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Cu siguranta mai sunt multe lucruri de imbunatatit, multe discutii de purtat si familii de incurajat, dar aceste statistici ne confirma faptul ca suntem pe drumul cel bun.” Dr. Marina Otelea, Presedinte Executiv, Asociatia SAMAS).

Rata alaptarii exclusive pana la varsta de sase luni, in crestere comparativ cu anul 2011

Din ce in ce mai multe mame din Romania respecta recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii, alaptandu-si bebelusii cel putin sase luni, arata un studiu national, realizat de Asociatia SAMAS, alaturi de Institutul National pentru Ocrotirea Mamei si Copilului „Alfred Rusescu” si Societatea Nationala de Medicina Familiei. Daca in 2011 procentul acestora era de numai 12,6%* (sursa: Studiu ”Evaluarea eficientei interventiilor incluse in programele nationale privind nutritia copiilor sub 2 ani” realizat de Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului si UNICEF), in 2016 a ajuns la 29.8%. Aceste rezultate confirma o preocupare din ce in ce mai mare a romancelor pentru nutritia copiilor in primul an de viata si pentru beneficiile alaptarii exclusive in prima jumatate de an.

In topul femeilor care isi alapteaza exclusiv copiii pana la sase luni se afla mamele cu varsta cuprinsa intre 35 si 40 de ani, unele dintre ele aflandu-se la al doilea sau al treilea copil. La polul opus se afla mamele foarte tinere, cu varsta sub 19 ani, doar 9% dintre ele alaptandu-si copilul in primele sase luni de viata. De asemenea, doua din zece femei aflate la primul copil renunta la alaptare in mai putin de o luna.

Toate cercetarile din domeniu arata ca laptele matern are o compozitie unica, fiind esential pentru cresterea si dezvoltarea bebelusilor, oferindu-le necesarul de vitamine, minerale, proteine, lipide si lichide de care acestia au nevoie, dar, mai ales, stabilind, prin actul alaptarii, o legatura foarte puternica intre mama si copil. De aceea, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea exclusiva pana la sase luni si continuarea ei, pana la doi ani, in paralel cu diversificarea”, explica Marina Otelea.

Alaptarea si nutritia copiilor in primul an depind in foarte mare masura si de nivelul de educatie al mamei. 51% dintre mamele cu studii superioare isi alapteaza copiii conform recomandarilor actuale, in timp ce doar 25% dintre mamele cu studii medii sau cu doar opt clase respecta aceste indicatii.

 

Relatia cu personalul medical si cursurile prenatale

Relatia viitoarelor mame cu personalul medical si cu educatorii perinatali sau consultantii in lactatie influenteaza puternic felul in care acestea isi vor alapta copiii. 32% dintre cele care alapteaza mai mult de sase luni au primit consiliere perinatala de la medicii de familie (23%), de la asistente 15% sau de la educatorii perinatali (5%). Sistemul rooming-in este si el in crestere (63%), comparativ cu anul 2011, sapte din zece mame care au alaptat cel putin patru luni beneficiind de acest sistem.
40% dintre tinerele mame (un procent ingrijorator!) afirma nu au primit deloc sprijin si consiliere pentru alaptat in maternitate, nici de la medic, nici de la asistente. Lipsa informatiilor teoretice si practice este unul dintre principalele motive pentru care romancele renunta la alaptare, mai ales in cazul celor aflate la primul copil.

Detalii despre rezultatele ”Studiului National: Alaptarea si nutritia copilului mai mic de un an”, realizat de Asociatia SAMAS in parteneriat cu Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului ”Alfred Rusescu” si Societatea Nationala a Medicilor de Familie, sustinut de Philips:

Studiul a fost realizat pe un esantion reprezentativ, cuprinzand 1008 respondenti din 23 judete, cu o distributie urban/rural de 52% si, respectiv, 48%, avand ca baza, pentru comparatie, chestionarul folosit in studiul din 2011 realizat de catre Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului ”Alfred Rusescu” si UNICEF.

Alte articole din sectiunea: Comunicate

Rezultatele Asociatiei SAMAS

Asociația SAMAS a dezvoltat prima Reţea Nationala de Educatori Perinatal SAMAS (asistenţi medicali si moase) specializați în educația prenatala si postnatala, în nutriția mamei și a copilului, si care ofera indrumare mamelor în adoptarea unor decizii pertinente in ceea ce priveste ingrijirea si nutritia lor si a copiilor, de la conceptie până la vârsta antepreşcolară.

Rezultatele Asociatiei SAMAS in perioada 2013-2016 arata impactul semnificativ pe care initiativa SAMAS l-a generat la nivel national:

• 552 de cadre medicale din 20 judete au beneficiat de Bursa de formare SAMAS
• 8000 de mame au participat la cursurile SAMAS
• 1103 mame in situatii dificile de viata au primit suport gratuit
• 200.000 de mame au primit informatii de la Educatorii SAMAS
• 20 de orase din tara cuprinse in Reteaua SAMAS
• 5 Centre Regionale SAMAS deschise in tara: Bucuresti, Constanta, Bistrita, Pitesti, Timisoara