Educație și sprijin pentru părinții adolescenți și tineri

Programul Educație și sprijin pentru părinții adolescenți și tineri, desfășurat de Asociația SAMAS, vizează îmbunătățirea stării de sănătate și a vieții tinerilor părinți prin sprijin și educație pentru adolescente însărcinate și/ sau mame cu copii în vârstă de 0 – 18 luni și partenerii lor (tineri tați, sub 25 de ani) și se desfășoară în 2 etape.

Prima etapă

Se inventariază inițiativele cu privire la tinerii părinți desfășurate din 2018 și până în prezent (fiind transpuse într-o hartă interactivă) și se organizează întâlniri cu specialiști, interviuri cu părinți tineri (mame minore și tați cu vârsta până în 25 de ani) și seminare interdisciplinare, pentru a stabili măsurile care se impun cu prioritate în beneficiul mamelor minore și al tinerilor părinți.

Echipa de cercetători din proiect a realizat 31 de interviuri cu părinți adolescenți și tineri, dintre care nouă tați cu vârste de până la 25 de ani. Adeseori, tații nu sunt menționați atunci când se vorbește despre problematica mamelor minore și despre nevoile tinerilor părinți. Rolul lor este important în susținerea mamei și îngrijirea copilului și nu trebuie neglijat – consideră inițiatorii proiectului.

Pentru a identifica mai bine nevoile reale de sprijin și servicii pentru mamele adolescente, tații tineri și/ sau copiii acestora, șase focus grupuri on-line au fost organizate în proiect, în cinci județe cu un număr mare de mame minore: Iași, Bacău, Brașov, Dolj și Mureș. Cadre medicale din spitale și comunități, specialiști din domeniul asistenței sociale (DGASPC, maternități, SPAS, primării), reprezentanți ai Inspectoratelor de poliție sau din judecătorii, mediatori sanitari, mediatori școlari, lideri comunitari și reprezentanți ai unor organizații neguvernamentale au discutat despre cele mai presante nevoi de sprijin pentru părinții adolescenți și tineri, sprijinul concret pe care îl pot oferi acestora, colaborarea dintre instituțiile abilitate în acest sens, dar și despre aspectele practice sau cunoștințe teoretice care i-ar ajuta să interacționeze mai eficient cu tinerii părinți.

A doua etapă

În 2020, în România, 16.566 de tinere sub 18 ani au devenit mame, conform datelor INSSE. 

Datorită formării medicale continue a 1700 de asistenți medicali comunitari prin dezvoltarea și accesarea platformei de e-learning în sistem asincron, completat de sesiuni de învățare sincron – webinarii și sesiuni de Q&A , 10.200 de tineri părinți vor primi educație despre nutriția și îngrijirea bebelușului și a copilului mic.

——————————————-

Proiectul continuă cercetarea privind “Sarcina la adolescente în România” și va implica demersuri de educare a tinerilor părinți și a mamelor vulnerabile inițiate de Asociația SAMAS prin programul “Sănătos la pieptul mamei”, oferind, totodată, gratuit, noi resurse relevante atât pentru profesioniștii în domeniul sănătății, cât și pentru adolescenți, părinți și comunitate.

 

 

Dată articol: 10.01.2022, Autor: echipa SAMAS

Alte articole din secțiunea: Proiecte