CUTIA Bebelușului a ajuns la 30 de nou-născuți datorită finanțării Primăriei din Drobeta Turnu Severin

CUTIA Bebelușului este un proiect care își propune să schimbe și să salveze vieți. Acesta vine în întâmpinarea familiilor din medii defavorizate, pentru care bucuria venirii pe lume a unui bebeluș este, de cele mai multe ori, umbrită de sărăcie și de lipsa educației.
30 de mame din categorii vulnerabile, care au născut în maternitatea din Spitalul de Urgență Drobeta Turnu Severin sunt beneficiarele proiectului social CUTIA Bebelușului, dezvoltat de către Asociația SAMAS și derulat cu sprijinul Primăriei Municipiului Drobeta Turnu Severin și al Consiliului Local.

CUTIA Bebelușului înseamnă un pat sigur pentru bebeluș și un ajutor material cu toate cele necesare pentru primele 3 luni de viață și, foarte important, educația necesară pentru ca mama să-l alăpteze, să-l îngrijească mai bine, ca acesta să se dezvolte și să fie sănătos pe tot parcursul vieții sale.

Laptele mamei este cea mai bună hrană pentru dezvoltarea sănătoasă a copilului. Deși hrănirea la sân a bebelușului este un proces natural, cunoștințele despre alăptare nu apar de la sine.
Laptele matern este un aliment complet, întotdeauna proaspăt și la îndemână, mereu la temperatura ideală. Ușor digerabil și steril, laptele matern protejează bebelușul de infecții microbiene, virotice și fungice, reduce riscul de alergii și astm bronșic. În plus, susține dezvoltarea sistemului osos și contribuie la buna dezvoltare și funcționare a sistemului cardiovascular al bebelușului, datorită conținutului ridicat de fier, lactoferină, acizi grași polinesaturați și vitamina K. Studiile arată că bebelușii alăptați fac mai puține otite, sunt, în medie, mai inteligenți decât colegii lor de generație și au o mai bună acuitate vizuală.
Bebelușii alăptați sunt mai feriți de riscul de obezitate. Alăptarea oferă sugarului ocazia de a-și stabili necesarul de hrană, în funcție de necesitățile organismului său, iar compoziția laptelui matern asigură toți nutrienții de care cel mic are nevoie. Alăptarea este importantă și pentru dezvoltarea psiho-emoțională a bebelușului, apropierea de mamă oferindu-i celui mic siguranța și confortul de care are nevoie pentru a se putea dezvolta și a explora lumea.
Alăptarea are numeroase beneficii și pentru mamă: previne hemoragiile post-partum și ajută la revenirea uterului la dimensiunile de dinainte de sarcină, reduce riscul apariției cancerului de sân și ovarian, precum și riscul de declanșare a osteoporozei sau sclerozei multiple.
Alăptarea depinde, însă, de o bună inițiere și de cât de frecvente și regulate sunt stimularea sânului și drenarea laptelui din sân. Astfel, alăptarea funcționează pe baza cererii (drenării eficiente a sânului). Cu cât sânii sunt stimulați și goliți mai des de bebelușul care suge, cu atât mama va avea mai mult lapte.

Conținutul CUTIEI Bebelușului

• Produse pentru echiparea pătuțului bebelușului (saltea, cearșaf, pilotă, pătură)
• Produse de igienă și de îngrijire pentru copil Produse de igienă și îngrijire pentru mamă
• Îmbrăcăminte pentru primele 3 luni ale nou-născutului Scutece Cutie cu 50 de măști
• Jucărie
• Materiale educaționale
Cutiile destinate mamelor din Drobeta Turnu Severin sunt distribuite prin intermediul educatorilor perinatali SAMAS din maternitate, care învață mamele să alăpteze corect, asigurând astfel cea mai bună hrană pentru bebeluș în primele luni de viață. Totodată, mamele vor învăța cum să îngrijească bebelușul în primele luni de viață, pentru că ”dragostea vine de la sine, restul se învață”.

”Cu toții avem momente în viață de împlinire sufletească. CUTIA Bebelușului mi-a oferit astfel de momente. Acest program dezvoltat prin organizația SAMAS m-a ajutat să transform tristețea unor mame lipsite de sprijin în clipe de fericire și mulțumire. Momentul alăptării este unul special, dar și CUTIA în sine și ajutorul material este extraordinar pentru ele. Să fac parte din startul în viața unor micuți mai puțin favorizați de soartă, este cu siguranță, cea mai frumoasă activitate din viața mea profesională.” Magda Dumitrescu, asistent medical neonatologie și educator perinatal SAMAS.

Beneficiarii proiectul social al CUTIEI Bebelușului

• Familii cu venitul mediu/ membru de familie sub 500 lei
• Victime ale violenței în familie
• Mame tinere: sub 18 ani
• Femei din case de protecție, centre de îngrijire a copilului etc.
• Femei în situații de risc (discriminate etnic, disponibilizate etc.)
Anul 2020 a adus pentru întreaga lume provocări neașteptate, iar finațarea Primăriei Tr. Severin a fost cu atât mai valoroasă în contextul pandemiei, care a afectat sistemul de sănătate, economic și social, la nivel individual ne încearcă emoțional și ne schimbă modul de a trăi și de a relaționa. Ne simțim cu toții în nesiguranță. Iar în comunitățile sărace, mamele care trebuie să nască în aceste momente sunt extrem de vulnerabile.

 

Asociația SAMAS dorește să acceseze cât mai multe finanțări pentru a extinde cât mai mult programul concept CUTIA Bebelușului. Din păcate, în România, dreptul la sănătate al fiecărui copil este doar o declarație, nu o realitate! Un bebeluș mai mic de un an moare la fiecare 6 ore, 41,7% dintre copii se nasc și trăiesc în sărăcie, 1 din 10 mame este minoră. Conform raportului UNICEF, 80% dintre decesele nou-născuților pot fi prevenite prin educație. Alăptarea exclusivă a copilului în primele 6 luni de viață este esențială pentru buna dezvoltare, imunitatea și sănătatea viitorului adult. Alăptarea copilului timp de cel puțin 1 an reduce riscul de apariție a cancerului de sân la mamă. Educația perinatală este extrem de importantă pentru mame, fiind dovedit științific că toate deciziile pe care o mamă le ia în primele 1000 de zile de viață ale bebelușului (de la momentul concepției până la 2 ani ai acestuia) influențează starea de sănătate a copilului, pe tot parcursul vieții.

 

Beneficiile CUTIEI Bebelușului:
● Scade mortalitatea și morbiditatea infantile
● Crește rata de alăptare
● Contribuie la creșterea responsabilității mamei și la motivarea acesteia pentru a obține sprijinul material
● Contribuie la dezvoltarea sănătoasă a bebelușului și la prevenția unor boli din viața de adult asociate cu perioada primelor 1000 de zile (conform studiului dr. David Barker, condițiile fetale și precoce pentru sugari au un efect permanent de condiționare a metabolismului și a afecțiunilor cronice ale organismului, ulterior în viață).
● Cutia de carton devenită pătuț salvează vieți!

 

Alte articole din secțiunea: Comunicate