Noiembrie 2015: Asociatia SAMAS organizeaza primul Simpozion National de Educatie Perinatala

Asociația SAMAS, singura rețea de educatori perinatali din România, organizează primul Simpozion de Educație Perinatală din țară, în 20-21 noiembrie, la București, cu acces gratuit. Invitați de top din rândul medicilor, autorităților, precum și o reputată moașă de la University of College London Hospital vor dezbate soluții pentru sănătatea mamei și sugarului, în condițiile în care România are statistici alarmante cu privire la nașterile prin cezariana, rata alăptării și a mortalității infantile.

România are, în continuare, cea mai mare rată a mortalității infantile din Uniunea Europeană (8,5 la mie, potrivit Institutului Național de Statistică). Principala cauză a mortalității infantile este legată de perioada perinatală, cele mai multe decese înregistrându-se în rândul prematurilor. Nou-născuții cu o greutate mai mica de 2.500 de grame prezintă cel mai mare risc de mortalitate infantile. Greutatea mica la naștere este data de mai mulți factori, printre care malnutriția sau starea precară a mamei, lipsa controalelor de monitorizare a sarcinii și lipsa planificării familiale.

Țara noastră nu stă bine nici la rata alăptării exclusive: 12%, față de 30% – media din Uniunea Europeană. Următoarea țară cu cea mai mica rată de alăptare este Irlanda, cu 53%, la un nivel considerabil mai sus decât România.  Și accesul gravidelor la informații este scăzut, potrivit unui studiu al Institutului de Ocrotire a Mamei și Copilului din 2013: doar 33% dintre mame declarau atunci că au fost instruite asupra alăptării. Probleme sunt și în cee ace privește numărul mare de cezariene la cerere.

Importanța colaborării dintre medic și educatorii perinatali

Asociația SAMAS își propune să contribuie la creșterea ratei de alăptare exclusivă pentru cel puțin 6 luni și facilitarea accesului la pregătirea pentru naștere, realizată de educatori perinatali certificați. În luna noiembrie, Asociația organizează, în premieră națională, primul Simpozion de Educație Perinatală în care se vor dezbate problemele care țin de perioada perinatală, precum și soluții despre cum se pot schimba în bine statisticile alarmante. Conferința se adresează profesioniștilor medicali care au un rol important in primele 1000 de zile ale copilului medici obstetricieni-ginecologi, neonatologi, medici de familie, medici pediatri, asistente medicale și moaște.

„Vocea” moașelor din Marea Britanie, pentru prima data în țara noastră

Printre participanții care vor lua cuvântul în cadrul evenimentului se numără: dr. Cristian Bușoi, europarlamentar și fost președinte ale Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Victor Olsavszky, directorul Biroului Organizației Mondiale a Sănătății din România, dr. Iosif Niculescu, medic obstetrică-ginecologie, dr. Sandra Alexiu, medic de familie și Vicepreședinte ale Societății Naționale de Medicina Familiei, și nu în ultimul rând, Astrid Osbourne – Moașă, Supervisor of Midwives la University College London Hospital. Astrid este supranumită „vocea” moașelor din Marea Britanie și una dintre cele mai mari susținătoare active a nașterii naturale. Printre temele abordate în cadrul conferinței se vor număra prematuritatea, colaborarea dintre medici și educatorii perinatali, vaccinarea etc.

„O bună parte dintre aceste probleme perinatale ar putea fi rezolvate dacă femeile aflate în perioada maternității ar fi informate cu privire la îngrijirea în sarcină și pregătirea pentru naștere, precum și nutriția sănătoasă, a lor și a bebelușului, și ar accesa la timp sistemul de îngrijiri de sănătate. Misiunea principală a Asociației SAMAS este ca, împreună cu partenerii noștri – cadre medicale și autorități – să schimbăm în bine statisticile și viața mamelor și a copiilor. Pentru anul viitor, ne-am propus să trainuim cât mai multe asistente medicale, să deschidem centre de educație perinatală în țară și să ajungem la peste 80.000 de gravide și mame consiliate”, a declarat Ana Măiță, Vicepreședinte Asociația SAMAS.

Evenimentul are loc la Empire Events Salonul Empire (Str. Popa Lazar Nr. 5-25, Sector 2, Bucuresti), în 20-21 noiembrie, începând cu ora 9:00.

Educația Perinatală:

Soluții pentru ameliorarea stării de sănătate

pentru mamele și sugarii din România

 

PROGRAM

 

20 NOIEMBRIE

 

09:00 – 09:15 DESCHIDERE – Introducere, prezentare Asociația SAMAS, obiective

Dr. Marina Oțelea, Președinte Asociația SAMAS

 

09.15 – 09:45  Oportunități de finanțare pentru Educația Perinatală prin Programele de finanțare din Strategia de Sănătate 2014-2020 

Dr. Cristian Bușoi – Europarlamentar

 

09:45 – 10:15 Direcții de implementare a declarației OMS privind prevenția și combaterea lipsei de respect și a abuzului în timpul nașterii

Dr. Victor Olsavszky –  Director al Biroului OMS Romania

 

10:15 – 10.45 Operația cezariană – consecințe pentru mamă sau copil

Dr. Iosif Niculescu – Medic Primar Obstetrică-Ginecologie – Maternitatea Medicover București

 

10.45 – 11:15 PAUZĂ DE CAFEA

 

11:15 – 11.45 Modalități de Prevenție a Prematurității

Dr. Cornelia Preda – Medic Primar Neonatologie – Policlinica Sanador

 

11.45- 12:15 Linie de informare și suport pentru părinții de prematuri: Alo, prematuritate!

Corina Croitoru – Activist pentru prevenirea prematurității, Asociația Unu și Unu

 

12:15 – 13:30  PRÂNZ

 

13:30 – 14:00 Educația perinatală din perspectiva obstetricianului

Dr. Iuliana Ceaușu – Medic Primar Obstetrică-Ginecologie, Spitalul Cantacuzino

 

14:00 – 14.30 Rolul vaccinării în prevenția bolilor transmisibile, mituri și realități

Dr. Sandra Alexiu – Medic Primar Medicina de Familie, Vicepreședinte SNMF

 

14.30 – 15.00 Importanța Primelor 1000 de zile -o fereastră unică de intervenție nutrițională pentru sănătatea viitorului adult

Dr. Prof. Burlea Marin – Președinte Societatea Română de Pediatrie

 

15.00 – 15.30 PAUZĂ DE CAFEA

 

15.30  – 16:00 Școala Mamei SAMAS în orașul meu: Un vis devenit realitate

Magda Iorgovan – Educator Perinatal Tr. Severin

 

16:00 – 16:30 SAMAS: Prima Rețea Națională de Educație Perinatală din România

Dr. Marina Oțelea, Președinte Asociația SAMAS

 

16:30 – 17.00 Decernarea premiilor SAMAS pentru cel mai activ Educator Perinatal SAMAS 2014 – 2015

Dr. Marina Oțelea – Președinte Asociația SAMAS și Ana Măiță – Vicepreședinte Asociația SAMAS

 

17:15 Mesaj Video VIP despre utilitatea educației perinatale: Eli Roman, proaspătă mamă

 

 

21 NOIEMBRIE

 

 

10:00 – 10:30  primirea invitațiilor

 

10:30 -11:30 Rolul moașei în promovarea nașterii normale

Astrid Osbourne –  Moașă, Supervisor of Midwives at University College London Hospital

 

11.30 – 12:00 Practica individuală pentru asistenți medicali și moașe în raport cu oportunitatea SAMAS

Cristina Mușina – Asistent Medical, Președintele Filialei OAMR Bistrița

 

12:00 – 12:30 Conținutul substiuenților de lapte matern

Dr. Cristina Ianuc  – Educator Perintal SAMAS

 

12.30- 13.00 Folosirea analgeziei cu gaz inhalator la nașterea normală  în România

Vasile Tudor – Director al Diviziei de Gaz Medical, Linde Gas Romania

 

13:00- 13.30 PAUZA DE PRÂNZ

Alte articole din secțiunea: Comunicate