Cutia Bebelușului – Schimbă vieți, salvează vieți!

În familiile din medii defavorizate bucuria venirii pe lume a unui bebeluș este de cele mai multe ori umbrită de sărăcie și de lipsa educației. Cutia Bebelușului salvează vieți.

Vă puteți închipui cum e să nu-i cumperi lui bebe o jucărie, un body sau niște botoșei mici, mici care se pierd în palmă? Cum e să ajungi la maternitate cu hainele de pe tine… nici vorbă de bagajul bebelușului… și cum e să pleci cu bebe neștiind ce ai de făcut? Să-l culci în patul tău de om mare, să nu știi când și cum trebuie să-l alăptezi… să-i dai prea mult ori prea puțin lapte, să renunți prea repede la alăptat pentru că nu este comod sau nu știi ce să faci.

V-ați putea închipui cum e să-ți moară copilul înainte să-și serbeze prima aniversare? Pentru că în România la fiecare 6 ore un bebeluș sub un an moare, deși 80% dintre decesele nou-născuților ar putea fi prevenite prin educație.

În teorie toți oamenii se nasc egali și au dreptul la o viață decentă.

În realitate, 41,7% dintre copiii din România se nasc și trăiesc în sărăcie.

Un proiect precum Cutia Bebelușului poate salva vieți. În Finlanda, țara de origine a cutiei, rata mortalității infantile a scăzut de la 6,5‰ la 1,7‰. De fapt, succesul a fost atât de mare încât programul a fost extins pentru toți nou-născuții și a trecut granițele Finlandei fiind adoptat de țări precum SUA, Japonia, Australia și acum, România.

Cu sprijinul sponsorilor noștri și înarmați cu toate informațiile necesare primite de la Ambasada Finlandei, noi cei de la Asociația SAMAS am făcut primul pas și pe 1 iunie am oferit primele cutii în mai multe maternități din țară.

Până la sfârșitul anului 2000 de cutii vor fi oferite gratuit mamelor provenite din medii defavorizate și vor beneficia de un curs de alăptare și îngrijire bebeluș efectuat de un Educator Perinatal SAMAS.

Cutia Bebelușului este însoțită de tot ce are nevoie nou-născutul pentru un start bun în viață:

* articole de îmbrăcăminte, produse de igienă și îngrijire atât pentru bebe cât și pentru mamă, jucării și scutece. Pentru un somn liniștit și în siguranță, bebe o poate folosi pe post de pătuț, până la vârsta de 3-4 luni sau până atinge o greutate de 8 kg, fiind dotată cu saltea, cearșafuri, pilotă și păturică.

Modelul finlandez al proiectului se bazează în primul rând pe sprijinul educațional și medical. Și în cazul nostru o condiție obligatorie, pentru a putea beneficia de cutie, este ca mama să urmeze cursul de alăptare și îngrijire bebeluș.

Anual mii de bebeluși ies din maternitățile din România și ajung acasă unde dorm în paturi insalubre pe care de multe ori le împart cu ceilalți membri ai familiei.

7,3‰ dintre ei nu supraviețuiesc primului an de viață.

 

Cum ar fi dacă am schimba asta? Cum ar fi dacă am salva vieți?

 

Împreună putem extinde programul Cutia Bebelușului pentru ca acesta să ajungă la cât mai multe familii aflate în situații dificile de viață.

Și tu poți contribui făcând o donație direct în contul bancar al SAMAS deschis la BCR – sucursala Dorobanți:
RO98 RNCB 0280 1450 2415 0001

Sau poți dona direct prin sistemul de donații online securizat.

 

 

 

 

 

 

 

Alte articole din secțiunea: Alaptare si Nutritie