Cutia de BINE. Grijă pentru bebe, sprijin pentru tine

CUTIA de BINE ajută 100 de mame vulnerabile
din   județul Bacău

100 de mame vulnerabile din județul Bacău vor primi CUTIA Bebelușului și vor beneficia de cursuri gratuite de alăptare și puericultură, în cadrul proiectului CUTIA de bine, derulat de Asociația SAMAS și finanțat prin programul „În Stare de Bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

În plus, peste 30 de cadre medicale din Onesti și Moinesti, precum și din localitățile arondate acestora, –  asistente și moașe, asistenți medicali comunitari, medici de familie – vor participa la cursuri de formare de puericultură și alăptare, pentru a putea oferi la rândul lor mamelor servicii de sănătate maternă. 

La finalul celor 2 cursuri de formare pentru cadrele medicale, în cadrul programului CUTIA de bine se vor organiza cursurile Școala Mamei în incinta maternităților Onesti și Moinești, precum și o sesiune de tip Porți Deschise. Cursurile de la Școala Mamei vor fi gratuite pentru participanți – gravide și părinți începători – care vor putea beneficia de informații despre alăptare și îngrijirea bebelușului.

Cine poate beneficia de CUTIA de bine

CUTIA de Bine va ajunge la familii ca urmare a coagulării eforturilor cadrelor medicale din spitale, medicilor de familie și ale asistenților medicali comunitari. 

Aceștia din urmă vor identifica în comunități 100 de beneficiare ale CUTIEI de bine, care au data probabilă a nașterii până la 14 februarie 2022:  

  • femei vulnerabile, provenind din familii venitul mediu/ membru familie sub 500 lei;
  • victime ale violenței în familie;
  • mame tinere: sub 18 ani;
  • femei din case de protecție, centre de îngrijire a copilului etc.
  • femei în situații de risc (discriminate etnic, disponibilizate etc).

Cadrele medicale le vor încuraja pe gravidele beneficiare ale CUTIEI de bine să efectueze 3 vizite medicale pentru monitorizarea sarcinii, viitoarele mame primind și un sprijin financiar pentru acoperirea transportului dus-întors la medic. Beneficiarele CUTIEI de bine vor primi CUTIA Bebelușului, un pat sigur pentru nou-născut, hăinuțe și produse de îngrijire pentru primele 3 luni de viață, precum și informațiile de care au nevoie pentru a-și putea îngriji corect bebelușul.

De ce este nevoie de acest proiect?

În România, un bebeluș sub un an moare la fiecare 6 ore*, Județul Bacău având o rată mortalității infantile de 7.8 decese la o mie de născuți vii, mai mare decât media națională.

Sănătatea micuților constituie unul dintre cele mai relevante repere ale situației economice și sociale a unei familii, fiind în strânsă legătură cu nivelul de trai, condițiile de viață și de muncă.

Mii de nou-născuți din România pleacă de la maternitate, pentru a ajunge în paturi insalubre, pe care, de multe ori, le împart cu părinții, frații mai mari sau chiar cu bunicii. O altă cauză a mortalității infantile este cauzată de lipsa monitorizării sarcinii – aproximativ 40% dintre viitoarele mame nu merg la medic sau fac primul control de sarcină în maternitate, înainte de naștere.

Educația este cel mai sigur mod de a provoca schimbarea – conform UNICEF, 80% din cauzele mortalității infantile pot fi prevenite prin educație și programe de sprijin. CUTIA Bebelușului este un concept ce îmbină sprijinul material cu cel educațional.

Prin implementarea proiectului CUTIA de BINE  în județul Bacău, ne propunem să acoperim nevoile de bază ale familiilor vulnerabile, precum și cele de informare legate dezvoltarea sănătoasă a bebelușului, astfel încât să le putem oferi copiilor născuți în aceste familii un start mai bun în viață.

Efecte pe termen lung

Derularea proiectului CUTIA de bine va duce:

  • la scăderea numărului de sarcini nemonitorizate și
  • va crește accesul femeilor vulnerabile la servicii de sănătate maternă – atât medicale, cât și educative.


Astfel, prin acțiunile medicale, educaționale și prin ajutorul material acordat prin CUTIA de bine, nou-născuții vor primi o nutriție corectă, vor dormi în siguranță, iar mamele vor primi îndrumare pentru adoptarea unor decizii pertinente pentru îngrijirea lor. 

În plus, investiția în formarea continuă a cadrelor medicale, îmbunătățirea relației dintre acestea și părinți, susținerea unei forme periodică a publicului prin cursurile de la Școala Mamei vor produce efecte benefice pe termen lung asupra întregii comunități.

Despre CUTIA Bebelușului

Programul CUTIA de bine continuă munca inițiată în beneficiul mamelor vulnerabile de către Asociația SAMAS încă din 2019, de când am lansat programul CUTIA Bebelușului.

CUTIA Bebelușului a schimbat viața a generații întregi în Finlanda, în cei peste 81 de ani de când programul se desfășoară în această țară. Asociația SAMAS este prima organizație care a introdus conceptul ”CUTIA Bebelușului” în România.

CUTIA Bebelușului SAMAS, program inspirat din modelul finlandez de prevenire a mortalității infantile, oferă un pat sigur pentru bebeluș, hăinuțe și produse de îngrijire pentru primele 3 luni de viață, dar, mai important, informația și educația de care mama are nevoie pentru a-și putea îngriji corect nou-născutul.

Din 2019, când Asociația SAMAS a inițiat acest program, peste 300 de tinere mame vulnerabile au primit CUTIA Bebelușului pentru micuții pe care i-au adus pe lume, împreună cu informații despre alăptare și îngrijirea celui mic. 

 

 

SURSE
*studiu Salvați Copiii – 6.5 decedați sub 1 an la 1000 de născuți vii, în anul 2020

** studiu Salvați Copiii –  două din cinci gravide adolescente din zonele rurale defavorizate nu au efectuat analizele recomandate în sarcină

www.instaredebine.ro

#InStareDeBine

#implicareafacediferenta

#kaufland

#fdsc

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a programului „În Stare de Bine”.

Alte articole din secțiunea: Alaptare si Nutritie