Astepti un bebe? Daca fumezi, acum e momentul sa renunti la fumat pentru sanatatea lui si a ta! SAMAS va ajuta!

Te pregatesti să fi mamă, esti fumatoare și iti doresti ce e mai bun pentru copilul tau?

Inscrie-te in Programul gratuit RENUNT IN DOI!

Ca să participați, nu contează dacă vreți sau nu să renunțați la fumat. Participarea va fi complet confidențială. Prin intermediul acestui program este posibil să participați gratuit la scurte sesiuni de consiliere prin telefon cu o specialistă pregătită să vă susțină, dacă doriți, în procesul de renunțare la fumat și în a face fată nevoii de a fuma. Consilierea se va baza pe tehnica Interviului Motivațional, o metodă care s-a dovedit de succes în a ajuta fumătorii să renunțe la fumat în alte studii. Interviul Motivațional este un stil de consiliere comportamentală care poate ajuta oamenii să își exploreze şi să își rezolve incertitudinile cu privire la diverse schimbări de comportament, cum ar fi fumatul. Decizia de a renunța sau nu la fumat va fi complet a Dvs.

Vă invităm să participați dacă:

  • Aveți cel puțin 18 ani
  • Sunteți până în săptămâna 28 de sarcină
  • Fumați, chiar dacă doar din când în când
  • Sunteți de acord să oferiți numărul de telefon al soțului/partenerului pentru a putea fi contactat să participe în acest studiu împreună cu dumneavoastră

Toți participanții în acest studiu vor fi recompensați pentru timpul acordat studiului, cu 2 carduri valorice pentru Dvs și un card cadou pentru soț/partener, fiecare în valoare de câte 50 RON.

Cum functioneaza Programul Renunt in Doi?

Femeile cu vârsta de peste 18 ani, care sunt însărcinate până în săptămâna 28 de sarcină, care fumează și care sunt de acord să ofere datele personale de contact și cele ale soțului/ partenerului lor sunt eligibile să participe la acest proiect de cercetare. Nu are importanta din ce oras sau localitate sunteti!

În funcție de grupul în care vor fi distribuite, femeile pot să participe la ședințe de consiliere prin telefon, cu o specialistă pregătită să ofere suport pentru a renunța la fumat. În funcție de preferințe și nevoi, numărul de sedințe de consiliere va fi stabilit de către participantă împreună cu specialista. Ședințele de consiliere prin telefon vor avea loc în timpul sarcinii și în primele 2 luni după naștere. În medie, un program de consiliere poate avea până la 8 sesiuni. Soții/ partenerii acestora pot şi ei să primească dacă doresc sesiuni de consiliere prin telefon de aproximativ 20 de minute fiecare, scopul acestor sesiuni fiind de a discuta modalități prin care ei ar putea ajuta femeiile să renunțe la fumat. Numărul de sesiuni de consiliere va fi stabilit de către soț/partener împreună cu consilierul, în funcție de preferințele sau nevoile dânsului. În medie, un program de consiliere pentru parteneri poate avea până la 4 sesiuni.

Consilierea se va baza pe tehnica Interviului Motivațional, o metodă care s-a dovedit de succes în a ajuta fumătorii să renunțe la fumat în alte studii. Interviul Motivațional este un stil de consiliere comportamentală care poate ajuta oamenii să își exploreze și să își rezolve incertitudinile cu privire la diverse schimbări de comportament, cum ar fi fumatul. Pentru că programul este adresat cuplurilor, soții sau partenerii femeilor vor fi contactați și invitați să participe în acest program. În situația în care partenerul femeii nu va fi de acord să participe, femeia nu va putea fi inclusă în acest studiu de cercetare.

Nu ai ce pierde! Ai doar de castigat o viata libera de fumat, sanatate mai buna pentru bebelusul tau si pentru tine, pentru toata durata vietii voastre!

Inscrie-te in Programul gratuit RENUNT IN DOI! 

Cine ofera acest Program gratuit?
Michigan State University, SUA, în parteneriat cu Departamentul de Sănătate Publică, Universitatea Babeș-Bolyai si Asociatia SAMAS doreste sa cerceteze eficienta acestui program gratuit de renunțare la fumat si de aceea, invita femei însărcinate si fumaoare să participe în proiectul de cercetare Renunț în Doi.

 
Aspecte Etice

Participarea la studiu este strict voluntară.
După înrolare, persoanele care vor participa la studiu au posibilitatea de a se retrage în orice moment doresc. Totodată, acestea au libertatea de a nu răspunde la anumite întrebări pe care le consideră inconfortabile și de a refuza participarea la sesiuni de consiliere. Toate aceste aspecte sunt explicate fiecărui participant, prin intermediul formularului de consimțământului informat.
Acest studiu a fost evaluat și a primit un aviz favorabil din partea Comisiei de Etică din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca și a Comisiei de Etică a Universității de Stat din Michigan, SUA. De asemenea, proiectul a fost înregistrat în registrul online ClinicalTrials.gov, un website care oferă informații publicului larg despre studiile de tip trial clinic care înrolează subiecți umani.
 
Parteneri
Proiectul Renunț în Doi este derulat de Departamentul de Sănătate Publică, Universitatea Babeș-Bolyai si este implementat cu sprijinul a trei unități spitalicești situate în Cluj-Napoca, România. Cele trei clinici au fost incluse în studiu în anul 2016 și în prezent recrutează participanți folosind și implementând protocolul proiectului Renunț în Doi. Studiul este administrat în fiecare clinică de către un coordonator. Partenerii studiului Renunț în Doi sunt:

Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, Clinica de Ginecologie I
Spitalul Clinic Județean de Urgentă Cluj-Napoca, Clinica de Ginecologie II
Clinica Novogyn
Asociatia SAMAS
 

Finanțator
Proiectul este un studiu de cinci ani finanțat de către National Institutes of Health, prin grantul numărul 1K01TW009654-01A1.
Alte articole din sectiunea: Comunicate

Rezultatele Asociatiei SAMAS

Asociația SAMAS a dezvoltat prima Reţea Nationala de Educatori Perinatal SAMAS (asistenţi medicali si moase) specializați în educația prenatala si postnatala, în nutriția mamei și a copilului, si care ofera indrumare mamelor în adoptarea unor decizii pertinente in ceea ce priveste ingrijirea si nutritia lor si a copiilor, de la conceptie până la vârsta antepreşcolară.

Rezultatele Asociatiei SAMAS in perioada 2013-2016 arata impactul semnificativ pe care initiativa SAMAS l-a generat la nivel national:

• 552 de cadre medicale din 20 judete au beneficiat de Bursa de formare SAMAS
• 8000 de mame au participat la cursurile SAMAS
• 1103 mame in situatii dificile de viata au primit suport gratuit
• 200.000 de mame au primit informatii de la Educatorii SAMAS
• 20 de orase din tara cuprinse in Reteaua SAMAS
• 5 Centre Regionale SAMAS deschise in tara: Bucuresti, Constanta, Bistrita, Pitesti, Timisoara