Campanie pentru introducerea de catre CNA a 3 mesaje de interes public despre alaptare in media

An de an, tot mai puține românce își alăptează bebelușii, privându-i de beneficiile majore pentru sănătate și, totodată, privându-se pe sine de protecția oferită de alăptare asupra propriei sănătăți.

România este țara cu cea mai scăzută rată a alăptării exclusive până în 6 luni (12,6%) din întreaga Uniune Europeană, așa cum recomandă Organizația Mondială a Sănătății. Spre comparație, următoarea țară cu cea mai mica rată a alăptării este Irlanda, cu o rată de 53%, la un nivel considerabil mai sus decât România. România nu se apropie nici măcar de media europeană de 30%. La această situație dramatică s-a ajuns din cauza nivelului scăzut de informații. De exemplu, doar 33% dintre mame declarau, în 2013, că au fost instruite cu privire la alăptare, arată un studiu realizat de Institutul de Ocrotire a Mamei și Copilului din România.

Beneficiile laptelui matern nu pot fi însă egalate de hrana cu substituenți. Alăptarea exclusivă în primele 6 luni de viață ale copilului pune bazele imunității acestuia, pentru toată viața. Totodată, alăptarea timp de cel puțin 1 an scade riscul femeilor de a dezvolta cancer la sân și alte afecțiuni ginecologice, arată un studiu publicat în prestigioasa publicație Journal of the National Cancer Institute.

Reamintim pe această cale că, în România, cancerul de sân este, în acest moment, boala cu cele mai multe victime în rândul femeilor. Conform statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății, anul trecut, au fost diagnosticate în țara noastră, în rândul femeilor, 8.981 de cazuri de cancer la sân, 4.343 de cancer de col uterin și 1.850 de cazuri de cancer la ovare.

Având în vedere rata foarte scăzută a alăptării exclusive din România și impactul acesteia asupra sănătății pe termen lung, mai multe organizații non-profit, dar și organizații medicale am solicitat CNA sprijinul în derularea unei campanii de educare prin plasare de mesaje de interes general în media. Mesajul pe care l-am propus membrilor CNA spre aprobare in 2016 a fost:

“Hrănirea exclusivă la sân a copilului în primele șase luni este esențială pentru o viață sănătoasă”.

Consiliul a votat pozitiv propunerea Asociatiei SAMAS si a coalitiei si a dispus obligativitatea difuzarii lui de catre toti radiodifuzorii in fiecare zi! Milioane de romani il vad sau il aud si astfel afla despre importanta cruciala a alaptarii.

Educația perinatală este extrem de importantă pentru mame, fiind dovedit științific că toate deciziile pe care o mamă le ia în primele 1000 de zile de viață a bebelușului (de la momentul concepției până la 2 ani) influențează starea de sănătate a acestuia, pe tot parcursul vieții. Studiul a demonstrat că factorii genetici contează în proporție de 20%, procentul de 80% reprezentând factorii epigenetici – alegerile pe care mama le face în ceea ce privește nutriția în timpul sarcinii, nașterea, alăptarea, nutriția copilului etc. De aceea, credem că o comunicare prin intermediul media a unor mesaje despre importanța alăptării ar contribui decisiv la starea de sănătate a societății din România pe termen lung.

:e multumim tuturor celor care ne-au ajutat in acest demers:

srp        snmf_ok   logo_APSR_new

logo_oamr   logo_CRFS6

Salvati-Copiii-Logologo

 

Daca doriti sa va alaturati acestui demers asteptam mailul Dvs. la contact@programsamas.ro

 

Alte articole din secțiunea: Proiecte