Mic ghid pentru o mămică îngrijorată

Să aduci pe lume un bebeluș în perioada pandemiei de Coronavirus nu este ceva ce ai fi ales.

Să fii separată de el din cauza virusului sau a altor afecțiuni (prematuritate, probleme respiratorii etc.).

Să nu-l poți ține la piept, să nu-l poți îmbrățișa.

Să nu ai partenerul aproape de tine în zilele și așa dificile prin care o mamă trece după naștere.

Nu este începutul pe care l-ai fi dorit pentru familia voastră mărită. Dar, chiar și atunci când fricile și nesiguranța te copleșesc, nu uita că nu ești singură în toată această situație – ne ai aliați. Cosmin Badea, psiholog și specialist în programul SAMAS la bine și la greu, te sfătuiește cum să treci mai ușor peste această perioadă.

 

Dragă mămică, deși toți ne dorim ca această perioadă prin care treci să fie una de poveste, încheiată și rămasă deja în urmă, viața ne oferă și surprize mai puțin plăcute.

De aceea, dacă te simți îngrijorată sau copleșită, poate neputincioasă sau vinovată, noi, toți cei de lângă tine, vrem să știi că:

  • E firesc într-o situație ca aceasta să te simți din când în când așa.
  • E doar o perioadă care trece. Va trece și vei putea fi cu bebelușul tău.
  • Faci bine ce faci, atât cât știi și cât poți.
  • Noi doctorii, psihologii, asistenții, familia suntem cu toții lângă tine și facem tot ceea ce știm mai bine pentru ca ție și bebelușului tău să vă fie bine. Așa ca nu uita să te odihnești și tu. Ești pe mâini bune.
  • Poți ne ceri să te ascultăm și să ne spui de ce ai tu nevoie. Sună la 0786 176 949 – Poți să împarți cu noi ceea ce te frământă. Poți să ne ceri un sfat. În programul SAMAS la bine și la greu oferim gratuit consiliere pentru menținerea lactației și consiliere psihologică mamelor suspecte de sau diagnosticate cu COVID-19, precum și mamelor separate de bebeluși din cauza altor afecțiuni materne sau ale nou-născutului.
  • Poți să fii aproape de bebelușul tău cu ajutorul unui telefon mobil.
  • Corpul tău și al bebelușului tău sunt luptători desăvârșiți și sunt pregătiți să facă față oricărei situații. Au învățat aceasta timp de mii de ani.
  • Tatăl se va simți bucuros să te ajute. Lasă-l și pe el să se simtă ”bărbatul în casă”. Așa că dă-i de treabă.
  • Bebelușul tău are tot ceea ce are nevoie ca să crească sănătos. El este foarte adaptabil și nu va fi afectat de această perioadă.
  • Pentru noi ești importantă, așa cum ești tu acum.

Această perioadă e temporară. Știm că am mai spus aceasta, dar chiar așa e. De când ai citit aceste rânduri, deja au trecut câteva momente.

 

Informațiile ți-au fost folositoare? Distribuie acest articol unei prietene în nevoie.

 

Articol realizat în cadrul proiectului SAMAS la bine și la greu – Program pentru menținerea lactației și alăptarea în siguranță a bebelușilor născuți de mame cu Covid 19, dezvoltat de Asociația SAMAS, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

 

 

 

 

Alte articole din secțiunea: Bebelus