Reluarea alăptării atunci când mama ajunge acasă

Alăptarea este un proces natural, dar nu întotdeauna este ușor. Cu atât mai mult, mamele diagnosticate cu COVID-19 au nevoie de ajutor pentru a putea iniția alăptarea în maternitate și a o relua când ajung acasă, după ce au fost spitalizate.

Andreea Andrei, educator perinatal SAMAS, îți spune ce poți face pentru a te bucura de întâlnirea cu bebelușul și de ora lui de masă.

 

Echilibrul tău emoțional și starea de bine a bebelușului primează în perioada dificilă de după naștere. Ca proaspăt devenită mamă, ai nevoie de sprijin atât pe perioada spitalizării, cât și după revenirea acasă, din partea personalului medical, a familiei și, la nevoie, a unui psiholog.

După revenirea ta acasă, hrănirea bebelușului se poate desfășura după mai multe scenarii:

Alăptezi și bebelușul este atașat la sân

Este important să respecți condițiile de prevenire a răspândirii virusului (purtarea măștii, igiena riguroasă a mâinilor, vezi articol aici). Păstrează, pe cât posibil, distanța de siguranță, de 2 metri, până la primirea testului care confirmă vindecarea și ai grijă ca în preajma bebelușului să fie doar persoane sănătoase.

Ce te ajută să îți menții lactația în această perioadă:

  • Practică tehnica piele pe piele, punând bebelușul pe pieptul tău cât mai des, cu respectarea regulilor de igienă (poartă mască și spală-te pe mâini înainte de a-l ține în brațe); Vezi video “Tehnici skin-to-skin
  • Poziționează corect bebelușul la sân, astfel încât el să cuprindă și areola, nu doar mamelonul. Atașarea corectă la sân este condiția esențială pentru ca bebelușul să se hrănească suficient, iar alăptarea să nu fie dureroasă pentru mamă. Un telefon la 0786 176 949  pentru a vorbi cu un consultant în alăptare îți va fi de folos, pentru a te asigura că pui bebelușul corect la sân.
    • Ce trebuie să urmărești: când un bebeluș este poziționat corect la sân, buzele se râsfrâng și cuprind o parte a areolei sau chiar toată, nu doar mamelonul. Vei observa că există 2 tipuri de supt – într-o primă fază a alăptării, bebelușul mișcă rapid buzele, iar mișcarea mandibulei este superficială. Acest tip de supt are rolul de a stimula reflexul de eliberare a laptelui și de a crește fluxul de lapte. Hrănirea propriu-zisă are loc în urma suptului cu mișcări lente, ample, când buzele și obrajii bebelușului formează o forță ca de vacuum, fără ca obrajii să fie scobiți, iar mama simte cum laptele este aspirat din sân și aude cum sugarul înghite, fără să facă zgomote ca de plescăit;

Poziții de alăptare recomandate

Nu există o poziție de alăptare ideală – cea mai potrivită este cea în care bebelușul se atașează corect la sân și amândoi vă simțiți confortabil. Poziția de alăptare poate fi influențată și de gradul tău de oboseală sau starea de sănătate după naștere, precum și de reflexul de supt al bebelușului.

Astfel, dacă bebelușul are un reflex foarte bun de supt și se atașează cu ușurință la sân, poziția clasică de alăptare – Leagăn, în care capul bebelușului este adăpostit de cotului mamei, spatele îi este susținut pe antebraț, iar pieptul lui de lipit de mamă – este foarte potrivită.

În cazul în care atașarea la sân a bebelușului este mai difcilă se recomandă următoarele poziții de alăptare:

Leagăn invers –  bebelușul poate fi poziționat pe o pernă, la nivelul sânilor, întors către tine. Capul îi este susținut de mâna opusă sânului din care mănâncă și nasul celui mic este față în față cu mamelonul.

Minge de rugby –  bebelușul este pus pe o pernă poziționată în lateralul tău, la nivelul sânului. Capul lui este susținut de mâna de pe aceeași parte cu sânul din care este alăptat. Bebelușul este întors cu totul către tine și nasul lui este față în față cu mamelonul.

Dacă te simți foarte obosită (și este firesc să fii așa!) vei descoperi că e odihnitoare poziția de alăptare culcat lateral în care mama este întinsă confortabil pe o parte, iar bebelușul e așezat direct pe salteaua patului, cu nasul față în față cu mamelonul, întors cu totul către mamă.

 

Cât trebuie să mănânce?

Laptele matern este ușor digerabil, iar nou-născuții au stomacul mic, așa că în primele săptămâni de viață, sugarii vor avea nevoie de minim 8-10 mese pe zi și până la 18 mese pe zi atunci când au un puseu de creștere (care apare, de obicei, în jurul vârstelor de 3,6 săptămâni, apoi la 3, 6 luni).

Pentru că fiecare bebeluș are nevoi nutriționale unice, dar și o personalitate unică, alăptarea la cerere este cel mai eficient mod de a hrăni bebelușul.

Urmărește semnalele de foame ale celui mic și pune-l la sân când observi că devine agitat, că își suge buzele sau mânuțele și deschide gurița repetat. Nu aștepta să plângă: un bebeluș frustrat se atașează greu la sân!

Alăptează și pe timpul nopții, când apare o creștere a secreției de  prolactină, hormonul principal implicat în producția de lapte. De altfel, în cazul în care se urmărește o creștere a secreției lactate, consultantul în alăptare poate recomanda supturile dese pe timpul nopții sau, în funcție de situație folosirea pompei de muls.

Cum știi că mănâncă suficient?

Dacă bebelușul este mulțumit, încheie el masa, adoarme imediat după masă și ia în greutate – acestea sunt indicii că se hrănește suficient.

Monitorizarea cantității de urină și a numărului de scaune reprezintă un bun indiciu.

Astfel, după venirea laptelui matur, la aproximativ 7-10 zile de la naștere și  în prima lună de viață, în decursul a 24 de ore, un bebeluș alăptat exclusiv (fără adaos de hrană sau de lichide) ar trebui să ude cam 6 scutece, care să rențină fiecare lichidul care ar intra într-o lingură de supă și să aibă 3 scaune, de mărimea unei mingi de ping pong. Dacă urina devine galben închis și urât mirositoare, acesta este indiciul unei hrăniri insuficiente.

Hrănești bebelușul cu lapte matern, folosind o pompă de sân

Dacă optezi pentru această variantă, trebuie să respecți cu strictețe purtarea măștii când folosești pompa. Spală-te bine pe mâini, curăță și dezinfectează bine componentele pompei.

Citește și Alăptarea în pandemie: cum te mulgi corect

  • Împreună cu un consultant în alăptare stabilește o schemă de stimulare, pentru a putea ajunge la sau a menține cantitatea de lapte necesară bebelușului. Acesta ți-ar putea recomanda contactul piele pe piele prelungit, folosirea pompei pentru creșterea lactației, inclusiv pe timpul nopții, administrarea de plante (sub formă de capsule sau ceaiuri pentru creșterea lactației), masajul sânilor, poziții speciale de alăptare sau utilizarea SNS-ului – suplement nursing system. Vezi VIDEO demonstrativ aici.
  • Sfaturile consilierului în alăptare îți vor fi de folos și pentru a te putea întoarce la alăptare exclusivă după ce te vindeci.
  • Bucură-te de sprijinul familiei tale și de reasigurarea că laptele matern este cea mai bună și mai potrivită hrană pentru bebelușul tău.

Nu dorești încă să alăptezi

Este de înțeles că, după această perioadă grea prin care ai trecut, nu simți că ai energia necesară pentru a putea alăpta sau a-ți hrăni bebelușul cu lapte matern. Laptele matern este cel mai bun aliment pentru bebelușul tău și are uimitoarea capacitate de a se adapta la fiecare masă la nevoile lui nutriționale, dar la început de drum în viață, un bebeluș are nevoie nu doar de hrană, ci și de siguranță și mai ales, de o mamă liniștită și echilibrată și de dragostea întregii familii.

Nu te îngrjiora și nu te învinovăți dacă încă nu alăptezi – faci tot ce poți mai bine pentru bebelușul tău! La doar un telefon distanță, poți avea sprijinul de care ai nevoie pentru a putea trece prin aceste momente dificile de după externarea din spital și a relua alăptarea în momentul în care te vei simți pregătită.

Prin programul SAMAS la bine și la greu, poți beneficia de consultanță în menținerea lactației sau relactare, precum și de sprijin psihologic.

Pentru că lactația și calitatea laptelui matern depind și de starea ta psihică și echilibrul tău emoțional, o consiliere gratuită cu un psiholog îți va fi de folos. Vei avea mai multă încredere în tine și în deciziile pe care le iei în noul tău rol de mamă și vei fi mai liniștită.

Nu uita că nu ești singură! Alături de tine sunt nu doar specialiștii care te pot susține în toată această perioadă, dar și familia ta – lasă-i să te ajute, să participe activ la creșterea și îngrijirea bebelușului cu tot ce pot, să-l hrănească pe cel mic și să rezolve treburile administrative și casnice. Având și sprijinul lor, vei putea fi în cea mai bună formă, iar bebelușul tău va avea un start bun în viață!

Citește și Mama e în spital – ce faci cu bebelușul acasă

Informațiile ți-au fost folositoare? Distribuie acest articol unei prietene în nevoie.

Articol realizat în cadrul proiectului SAMAS la bine și la greu, dezvoltat de Asociația SAMAS, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

 

 

Alte articole din secțiunea: Alaptare si Nutritie