Mama e în spital – ce faci cu bebelușul acasă

Dincolo de simptomele provocate de COVID-19, pentru o mamă pozitivă și simptomatică, cel mai greu de suportat este despărțirea de bebelușul ei.

Nou-născutul cu test negativ rămâne imediat după naștere în secția de neonatologie, izolat în incubator și poate fi alimentat de către personalul medical cu lapte matern muls, în funcție de starea de sănătate a mamei.

Ulterior, el poate fi externat și îngrijit la domiciliu de către familie, în condiții de siguranță și cu menținerea măsurilor de prevenire a infecției cu SARS-CoV-2.

Educatorii perinatali SAMAS îți dau informațiile de care care ai nevoie, pentru ca bebelușul tău să fie îngrijit corect acasă, iar tu să îți concentrezi eforturile spre a te face bine și a-l vedea cât mai curând.

Îngrijirea unui nou-născut se poate dovedi copleșitoare după venirea acestuia de la maternitate. Micul pui de om pare firav și neajutorat și până când familia acum mărită își găsește propriul ritm, zilele și, mai ales, nopțile, pot fi dificile.

Ca părinte începător, ai nevoie de tot sprijinul pe care-l poți obține. Prin programul SAMAS la bine și la greu, mamele cu COVID-19 și familiile lor pot beneficia gratuit de consiliere psihologică, dar și de sfaturi practice pentru a îngrijiri corect bebelușul. Nu ezita să ne suni la telefon 0786 176 949, atunci când ai nevoie de ajutor sau completează acest formular .

Ora de masă – ce să știi despre formule

Când alăptarea sau hrănirea cu lapte matern muls nu este posibilă, pentru alimentația artificială a bebelușului se utilizează mai multe tipuri de formule de lapte praf, în funcție de vârsta, greutatea și toleranța digestivă a nou-născutului:

  •  formule de start pentru 0 – 4 luni (în cazul unui nou-născut la termen)
  •  formule de continuare (de la vârsta de 4 sau 6 luni)
  •  formule speciale pentru prematuri
  •  formule dietetice, denumite și aliment-medicament

Neonatologul sau medicul pediatru vor recomanda formula potrivită pentru bebelușul tău.

După prepararea formulei (vezi aici cum), aceasta se administrează bebelușului cu ajutorul unui biberon cu tetină 0 sau cel mult 1, pentru a evita pericolul de înec. Vezi video “hrănirea blândă cu biberonul”

Reguli de igienă când hrănești bebelușul cu biberonul

  • La prepararea formulei respectă indicațiile de pe pachet: numărul de măsuri la cantitatea de apă.
  • Prepară formula de fiecare dată când hrănești bebelușul.
  • Nu păstra formula la temperatura camerei, în termostat, termos și nu o încălzi la cuptorul cu microunde. Folosirea diverselor surse de încălzire poate duce la modificări de compoziție și crește riscul de accidente de tip arsură.
  • Înainte de prepararea formulei, spală-te bine pe mâini, poartă o îmbrăcăminte curată și pune-ți masca.

Citește si Igiena în alăptare, de ce să ții cont

Cum hrănești bebelușul cu biberonul

  • Poziționează bebelușul oblic, cu capul sprijinit în unghiul format de brațul și antebrațul  persoanei care îl hrănește.
  • Ține biberonul oblic, astfel încât tetina și gâtul biberonului să fie complet umplute cu lapte și sugarul să nu înghită aer.
  • Hrănește bebelușul timp de aproximativ 10 – 15 minute, având grijă să îl stimulezi, să nu adoarmă la masă.
  • După ce mănâncă, ține-l în brațe în poziție verticală, cu pieptul lipit de tine și bate-l ușor pe spate, pentru a favoriza erutacția (vezi aici video despre eructare/ râgâit). Când aerul este eliminat, se evită riscul de regurgitație și vărsături.
  • După masă, așază bebelușul pe partea stângă 15 – 20 minute, apoi de partea dreaptă, până la masa următoare – asta favorizează eliminarea gazelor din stomăcelul bebelușului.

Vezi video “hrănirea blândă cu biberonul”

De câte ori și cât mănâncă

Atunci când bebelușul este alimentat cu formulă, pentru a evita supraalimentaţia, care poate avea drept consecință colici abdominale (dureri de burtică), regurgitații (râgâieli), vărsături, agitație psiho-motorie, constipație sau diaree, se recomandă respectarea unui număr de mese pe zi, cantitatea pe masă și intervalul orientativ dintre mese. Astfel, în prima lună de viață, un bebeluș va avea, în medie 6 – 7 mese/ zi, iar până la 3 luni (când cântărește aproximativ 5000 g/ 5 kg), sugarul va avea 6 mese/ zi.

De exemplu, un sugar cu vârsta de 2 luni, care a avut la naștere o greutate de 3000 g și are o greutate actuală de 4500 g are nevoie, în medie, de 6 mese x 135 ml de formulă de lapte/ zi.

Un sugar de 4 luni, care a avut la naștere o greutate de 3800 g și a ajuns la greutatea de 6800 g, va avea nevoie de 5 mese x aproximativ 200 ml de formulă.

Dacă bebelușul se hrănește suficient, este sănătos, iar formula de lapte utilizată este adaptată vârstei, nu este necesară o suplimentare medicamentoasă cu vitamine, doar vitamina D se recomandă pentru maturizarea osoasă și dentară și profilaxia rahitismului.

Cum ținem legătura cu mami

Să stai departe de bebelușul pe care l-ai adus pe lume poate fi dureros. Din fericire, tehnologia ne salvează și ne aduce mai aproape, chiar și când suntem nevoiți să stăm la distanță.

  • Dacă starea de sănătate a mamei o permite, este bine ca ea să primească zilnic informații despre bebeluș și să știe că este bine îngrijit.
  • Pozele și apelurile video sunt o modalitate de a împărtăși noutățile.
  • Pe cât posibil, micile probleme inerente, legate de îngrijirea bebelușului, nu vor fi raportate mamei pe un ton de alertă, starea ei psihică fiind și așa fragilă.
  • Chiar dacă mama nu se află fizic în același spațiu cu nou-născutul, legătura lor este deja puternică, iar starea de bine sau, dimpotrivă, de agitație, se transmite între ei. Cel mai bun ajutor pe care îl poate oferi familia este să îngrijească corect bebelușul și să o asigure pe mamă că lucrurile sunt sub control acasă.

Nu uitați: când aveți nevoie de ajutor, la SAMAS vă suntem alături, la bine și la greu! Suntem la un telefon – 0786 176 949 – distanță.

Surse video:

Prepararea formulei de lapte praf

Hrănirea blândă cu biberonul

Metode de eructare/ râgâit

 

Informațiile ți-au fost folositoare? Distribuie acest articol unei prietene în nevoie.

 

Articol realizat în cadrul proiectului SAMAS la bine și la greu, dezvoltat de Asociația SAMAS, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Alte articole din secțiunea: Alaptare si Nutritie