Ministerul Sănătății a modificat Metodologia pentru nașterea cu Covid19: mamele pozitive își pot asuma alăptarea directă sau cu lapte muls
Comisiile de specialitate din cadrul Ministerului Sănătății s-au reunit pentru a actualiza METODOLOGIA PRIVIND NAŞTEREA LA GRAVIDELE CU INFECŢIE SUSPICIONATĂ/ CONFIRMATĂ CU SARS-COV-2/ COVID19, PRELUAREA, ÎNGRIJIREA ŞI ASISTENŢA MEDICALĂ A NOU-NĂSCUTULUI.
Asociația SAMAS și alte organizații și grupuri civice au solicitat încă din martie 2020 alinierea acestei metodologii cu recomandările OMS în ceea ce privește facilitarea alăptării și pentru mamele infectate cu Covid19, fiind dovedit faptul că, prin luarea măsurilor necesare de protecție, beneficiile alăptării depășesc riscurile infectării.
Cele mai importante actualizări sunt:
*******************
La sala de nașteri, în condițiile nașterii vaginale, nu se recomandă efectuarea „skin-to-skin” deoarece în aceste condiții există un risc crescut de eliminare a virusului în mediul ambiant prin efortul respirator important al gravidei, în special dacă sala de nașteri nu este asigurată cu presiune negativă.
Astfel, recomandarea inițială este ca nou-născutul să fie preluat de echipa de neonatologie și internat în secție, iar ulterior, în funcție de statusul matern și cel al nou-născutului, sunt indicate următoarele:
1. Mama pozitivă și asimptomatică + nou-născutul asimptomatic – se va efectua testarea la 24 de ore.
➢ Test pozitiv + nou-născut asimptomatic – monitorizare în Terapie Intensivă Neonatală și retestare la 48 de ore.
➢ Test negativ + nou-născut asimptomatic – îngrijire în sistem rooming-in, cu menținerea alăptării, respectând riguros măsurile de prevenție și control a transmiterii virale.
– monitorizare semne vitale prin pulsoximetrie până la 72 de ore de viață.
Externarea este recomandată la 72 de ore având acordul mamei și al membrilor familiei, cu monitorizarea ambilor pacienți prin intermediul medicului de familie, al Direcției de Sănătate Publică și al specialiștilor obstetricieni și neonatologi. În acest sens, se vor pune la dispoziția părinților informații scrise care să avertizeze asupra semnelor și simptomelor de alarmă ale nou-născutului ce impun necesitatea unui consult de specialitate (fie la unitatea spitalicească de la care s-au externat, fie la o unitatea de pediatrie).
2. Mama pozitivă și asimptomatică + nou-născut la termen, simptomatic/ prematur (<37 săptămâni, indiferent de simptomatologie) – se va efectua testarea în primele 24 de ore de viață.
➢ Test pozitiv – nou-născutul la termen/ prematurul internați în Terapie Intensivă Neonatală pentru monitorizare și tratament.
➢ Test negativ + nou-născut simptomatic – retestare în funcție de simptomatologie: – agravarea stării clinice;
– când se anticipează externarea, cu 48 de ore înainte.
În aceste condiții de nou-născut simptomatic, când mama este pozitivă (indiferent de prezența sau absența simptomatologiei), interacțiunea dintre aceasta și nou-născut va fi realizată cu ajutorul personalului medical prin intermediul dispozitivelor de comunicare de tip videocall/ video-record.
Având în vedere gradul crescut de anxietate asociat acestei perioade, în rândul populației de gravide, precum și riscul asociat de depresie postpartum, suportul emoțional al acestor paciente trebuie să fie asigurat pe durata internării de către personalul medical specializat, cu menținerea monitorizării acestor paciente și după externarea din maternitate.
3. Mama pozitivă și simptomatică – se va efectua testarea nou-născutului în primele 24 de ore de viață.
➢ Test pozitiv – internare și monitorizare în secția de Terapie Intensivă Neonatală + retestare la 48 de ore distanță de primul test (dacă nou-născutul rămâne asimptomatic)
SAU în momentul apariției simptomatologiei.
➢ Test negativ – nou-născutul va rămâne în secția de neonatologie, izolat în incubator și va putea fi alimentat de către personalul medical cu lapte matern muls, în funcție de severitatea simptomatologiei clinice a lăuzei.
Astfel, în cazul în care forma de boală a mamei este severă/ critică (deteriorarea funcției respiratorii care necesită internare în terapie intensivă și suport ventilator), nou-născutul va fi alimentat cu formulă de lapte corespunzătoare vârstei.
De asemenea, se va discuta împreună cu membrii familiei posibilitatea externării nou-născutului la domiciliu, în îngrijirea familiei, în condiții de siguranță, cu acordul informat și scris al părinților și cu menținerea măsurilor de prevenire și control a infecției cu SARS-CoV-2, dacă al doilea test efectuat înaintea externării este negativ.
Decizia de alăptare, îngrijirea nou-născutului în sistem rooming-in, precum și managementul acestuia pe toată durata internării în maternitate se vor face de comun acord cu mama, prin informarea corectă a acesteia și după semnarea unui consimțământ informat și individualizat, de la caz la caz.
În situația în care mamele nu doresc îngrijirea nou-născuților în sistem rooming-in, aceștia vor fi internați în secția de neonatologie, izolați în incubator, monitorizați și alimentați cu lapte matern muls.
Follow-up-ul efectuat la 4 – 6 săptămâni are în vedere urmărirea acestor nou-născuți din mame pozitive în vederea riscului de apariție a sindromului inflamator multi-sistemic.
*******************
DOCUMENTUL INTEGRAL AICI PE SITE-UL MINISTERULUI SĂNĂTĂȚII
Actualizare Metodologie 26.10.2020
Urmăriți website-ul nostru și pagina de Facebook pentru ultimele informații legate de acest subiect.
Alte articole din secțiunea: Covid 19
Str. Popa Soare nr. 16, ap. 2, sector 2, București
+40 0786 176 949 021 796 32 53
programari@programsamas.ro