Care sunt riscurile obezității infantile?
Obezitatea infantilă a ajuns la un nivel pandemic: 1 din 4 copii suferă de această boală. Alăptarea copilului este o modalitate de prevenire a obezității, iar în situația în care alăptarea nu mai este posibilă, laptele matern trebuie înlocuit cu un aliment optimizat pentru nevoile specifice ale bebelușului.
Laptele de origine animală nu este optimizat nevoilor de nutrienți specifici fiecărei vârste a copilului, de aceea nu poate fi oferit ca masă principală, ca substitut al laptelui matern sau al formulei.
În cazul consumului de lapte de origine animală apare o discrepanță între necesar și aport, ceea ce poate duce la obezitatea infantilă. Totodată, este impactat și metabolismul, iar pe termen lung riscurile de boli cardiovasculare cresc.
O consecință a obezității infantile poate fi pubertatea precoce. Semnele unei pubertăți precoce la fete sunt creșterea sânilor de foarte devreme, chiar de la vârsta de 8 ani, instalarea menstruației de la o vârstă mai mică. La băieți, pubertatea precoce determinată de obezitate se poate observa din dezvoltarea sânilor, dar și prin nedezvoltarea organelor genitale. De asemenea, obezitatea și pubertatea precoce pot avea ca rezultate și o talie finală (înălțime) a copilului mai joasă decât cea programată genetic.
Mai multe despre obezitatea infantilă și cum poate fi prevenită aflați din interviul cu dr. Bogdan Pascu – Medic specialist Endocrinologie Pediatrică, Competență ecografie endocrină.
Alte articole din secțiunea: Alaptare si Nutritie
Str. Popa Soare nr. 16, ap. 2, sector 2, București
+40 0786 176 949 021 796 32 53
programari@programsamas.ro