Laptele matern – cea mai bună hrană pentru dezvoltarea sănătoasă a copilului

Copilul are nevoie de laptele matern care este perfect adaptat nevoilor sale. Laptele matern îl ferește de infecții și îi oferă cantitatea de nutrienți optimă pentru o dezvoltare sănătoasă. Creșterea ratei de alăptare exclusivă contribuie la descreșterea ratei mortalității infantile care la noi, în România, este extrem de ridicată (România este pe primul loc în UE, cu cel mai mare număr de decese în rândul copiilor cu vârsta mai mică de un an). Conform studiilor, 98% dintre mame pot alăpta dacă primesc sprijinul necesar după naștere, au informațiile corecte și dacă își doresc.

Fiecare pui cu lăpticul lui. Mamele au nevoie de informații esențiale despre laptele lor, dar și despre cel al unui alt mamifer. De exemplu, deoarece laptele de vacă nu are destul fier, în câteva luni sau un an, copilul poate ajunge să sufere de anemie feriprivă. De asemenea, laptele de vacă poate fi ușor alergen. Aproximativ 40% dintre sugarii hrăniți cu lapte de vacă au sângerări oculte în intestine. Prin aceste mici sângerări, bebelușii pierd și mai mult fier.

Laptele de vacă conține calciu și cazeină într-o cantitate mai mare decât au sugarii nevoie, ceea ce poate inhiba absorbția fierului. Cantitatea de proteine din laptele de vacă este mult prea mare pentru bebeluș, ceea ce poate determina o suprasolicitare a rinichilor.

Hrănirea copilului cu alimente neadaptate vârstei sale poate afecta dezvoltarea acestuia pe termen lung. Un copil care nu a fost hrănit la sân are un risc mai mare de obezitate infantilă, diabet de tip 1 și 2 și de boli cardiovasculare.

Pentru mai multe informații despre nutriția corectă a sugarului, vizionați interviul cu dr. Laura Davidescu  – medic specialist igienă cu competențe în nutriție.

Alte articole din secțiunea: Alaptare si Nutritie