Laptele matern este perfect echilibrat și adaptat nevoilor nutriționale speciale ale bebelușilor, conținând atât macro și micronutrienți în concentrații corespunzătoare vârstei sugarului, cât și factori de apărare imunitară, care-l protejează pe cel mic în fața virusurilor și infecțiilor.
Tocmai de aceea, Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă în primele 6 luni (administrarea de lapte matern, fără alte suplimente de hrană sau lichide) și continuarea alăptării în paralel cu introducerea alimentelor solide, până la vârsta de 2 ani și chiar peste.
Atunci când alăptarea nu mai este posibilă din diverse motive, singura alternativă sănătoasă pentru bebeluș este o formulă de lapte potrivită pentru vârsta lui, administrată la recomandarea medicului pediatru.
Laptele de vacă poate fi introdus doar în preparate, în perioada de diversificare a alimentației a bebelușului, după vârsta de 6 – 8 luni (de exemplu, brânzică de vaci preparată în casă, din iaurt. Abia după vârsta de 3 ani sistemul digestiv al unui copil poate procesa eficient laptele de vacă, băut ca atare – explică medicii pediatri.
Când poți introduce laptele de vacă în alimentația copilului, este recomandat să îi dai celui mic lapte de vacă integral, procurat dintr-o sursă sigură – o fermă sau o gospodărie unde se respectă normele igienico-sanitare.
În momentul în care poți introduce laptele de vacă în meniul copilului, medicul pediatru îți va recomanda, oricum, să începi cu cantități mici, de 50 – 100 ml, pentru a testa toleranța digestivă și a ține sub control eventuale reacții alergice.
Articol realizat de dr. Amelia Dan
Str. Popa Soare nr. 16, ap. 2, sector 2, București
+40 0786 176 949 021 796 32 53
programari@programsamas.ro