De ce să NU hrănești bebelușul cu lapte de vacă


E gustos, natural și sănătos pentru copii mari și adulți, e adevărat. Dar laptele de vacă este periculos pentru bebeluși, atunci când este administrat sub vârsta de un an. Iată de ce să nu hrănești bebelușul cu lapte de vacă înainte de prima aniversare.

Laptele de vacă are de aproape 3 ori mai multe proteine decât laptele matern, ceea ce îl face extrem de greu de procesat de către rinichii imaturi ai copilului mic. El are grăsimi saturate, nesănătoase pentru bebeluși și nu oferă exact acei nutrienți de care un copil sub vârsta de 1 an are nevoie.

Extrem de sărac în fier, laptele de vacă nu acoperă necesarul pentru acest mineral în cazul copiilor mici și nici pe cel de vitamina D, atât de importantă pentru dezvoltarea sănătoasă a sistemului osos și implicată în buna funcționare a sistemului imunitar.

Vitaminele A, B, C și E ꟷ la fel de importante pentru sănătatea și dezvoltarea bebelușului ꟷ nu se găsesc în cantitate suficientă în laptele de vacă, predispunând bebelușul la deficiențe nutriționale serioase.

În schimb, excesul de proteine și sodiu din laptele de vacă suprasolicită rinichii și reprezintă un factor de risc pentru apariția bolilor de inimă.

Ce simptome pot apărea când hrănești bebelușul cu lapte de vacă

Problemele provocate de administrarea laptelui de vacă la bebeluși sub vârsta de un an pot  merge de la alergii și intoleranțe (precum alergia la proteina din laptele de vacă sau intoleranța la lactoză) până la stagnarea în greutate, deshidratare severă, anemie sau boli de rinichi. Dureri de burtă, diaree, vărsături, lipsa poftei de mâncare, hemoragii digestive ꟷ sunt câteva dintre simptomele asociate cu administrarea laptelui de vacă la bebeluș.

În mod similar, nici alte feluri de lapte animal (de capră, bivoliță, măgăriță) și nici așa-zisul ”lapte” vegetal (de soia, de cocos, orez, ovăz etc) nu sunt recomandate ca alimente în meniul copilului mic, pentru că nu acoperă necesarul nutrițional specific acestei vârste și pot provoca probleme de sănătate serioase.

Când poți introduce laptele de vacă în meniu?

Laptele matern este perfect echilibrat și adaptat nevoilor nutriționale speciale ale bebelușilor, conținând atât macro și micronutrienți în concentrații corespunzătoare vârstei sugarului, cât și factori de apărare imunitară, care-l protejează pe cel mic în fața virusurilor și infecțiilor.

Tocmai de aceea, Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă în primele 6 luni (administrarea de lapte matern, fără alte suplimente de hrană sau lichide) și continuarea alăptării în paralel cu introducerea alimentelor solide, până la vârsta de 2 ani și chiar peste.

Atunci când alăptarea nu mai este posibilă din diverse motive, singura alternativă sănătoasă pentru bebeluș este o formulă de lapte potrivită pentru vârsta lui, administrată la recomandarea medicului pediatru.

Laptele de vacă poate fi introdus doar în preparate, în perioada de diversificare a alimentației a bebelușului, după vârsta de 6 – 8 luni (de exemplu, brânzică de vaci preparată în casă, din iaurt. Abia după vârsta de 3 ani sistemul digestiv al unui copil poate procesa eficient laptele de vacă, băut ca atare – explică medicii pediatri. 

Când poți introduce laptele de vacă în alimentația copilului, este recomandat să îi dai celui mic lapte de vacă integral, procurat dintr-o sursă sigură – o fermă sau o gospodărie unde se respectă normele igienico-sanitare.

În momentul în care poți introduce laptele de vacă în meniul copilului, medicul pediatru îți va recomanda, oricum, să începi cu cantități mici, de 50 – 100 ml, pentru a testa toleranța digestivă și a ține sub control eventuale reacții alergice.

Articol realizat de dr. Amelia Dan

Alte articole din secțiunea: Fiecare pui cu lăpticul lui