Sunați acum pentru informații

Pastilele de slăbit, după naştere. Recomandările specialistului

motherholdingbabyDupă naştere, multe mămici îşi doresc să scape cât mai repede de kilogramele acumulate în timpul sarcinii. Multe dintre ele se orientează către pastilele de slăbit. Ce fel de alternativă reprezintă ele? Și cât de tare este afectat bebelușul în cazul alăptării la sân? Iată ce recomandări am primit de la Gabriela Codruța Nedelea, consilier SAMAS în nutriție și remodelare corporală.

Pastilele de slăbit, vor reprezenta totdeauna cea mai la îndemână alegere a femeilor (şi nu numai) care caută rezultate rapide cu orice preţ. De regulă, pastilele de slăbit sunt recomandate ca suplimente alimentare şi de fiecare dată este scris pe prospect, mesajul “nu înlocuiesc un regim alimentar echilibrat – cereţi sfatul medicului dumneavoastră”.

Nici chiar dacă mai multe diete n-au fost de ajutor, să se apeleze la pastilele de slăbit este cea mai greşită alegere. Întotdeauna un specialist în nutriţie va încerca mai multe ciclizări ale nutrienţilor până când va găsi varianta cea mai potrivită pentru orice organism. Suntem diferiţi, suntem unici şi trebuie să abordăm ceea ce ni se potriveşte atât nouă cât şi copilului, dacă mami îl alăptează.

Ce conţin, de obicei, pastilele de slăbit?

Dacă nu conţin efedrină – poate fi trecută pe prospect sub denumirea Ma Huang, Efhedra sinica, Sida cordifolia, Efedra, alcaloizi din grupul Ephedra etc., pot conţine diverse combinaţii de alte substanţe.
Cele care conţin efedrină, sub orice denumire ar fi trecută, pot provoca grave probleme de sănătate, inclusiv infarct sau chiar decesul. Efedrina este folosită în tratamentele medicamentoase pentru astm. Această substanţă este interzisă în SUA încă din anul 2004.

Sunt studii care evidenţiază faptul că în laptele matern se secretă în mod natural efedrină sub formă de d-isoefedrină, deci iată cum, se descoperă un alt beneficiu al alăptării atât pentru mamă cât şi pentru copil. Numai de bine despre alăptare!

Pe de altă parte, pastilele de slăbit pe bază de diferite plante, pot cauza toxicitate atât pentru mamă cât şi pentru copil dacă acesta este sensibil la una dintre componentele acestor pilule.

Cele mai utilizate substanţe în aceste pastile de slăbit pe bază de plante sunt:

  • ginseng, cafeină (provenită din guarana, paullinea cupana, kola nut, cola nitida, yerba mate, ceai verde) – pot afecta somnul copilului dacă mama alăptează, metabolismul acestuia dar şi pe mamă.
  • chitosan – fibre care provin din cochiliile crustaceelor în special creveţi şi crabi cu un puternic potenţial alergogen, putând genera reacţii alergice destul de grave şi nu există dovezi că ajută la pierderea în greutate.
  • picolinat de Crom – prin efectul său de a regla metabolismul glucidelor, ajută la a identifica dacă pofta de dulce este generată de deficitul de crom. Nu este dovedit că ajută în procesul de slăbire mai mult decât reglarea metabolismului glucidic, metabolism care de regulă la proaspetele mămici nu este afectat, mai ales la cele care alăptează.
  • pentahidroxitriptofan sau 5HTP – nu este recomandat mamelor care alăptează întrucât poate suprima lactaţia DAR poate şi afecta dezvoltarea neurologică a copilului.
  • HCA sau acidul hidroxicitric – are capacitatea de a inhiba producerea de colesterol şi a hormonilor sterolici, deci nu este recomandat femeilor care alăptează întrucât generează dezechilibre hormonale cu efecte dramatice pentru organismul mamei dar şi a copilului .
  • plante cu efect laxativ ori diuretic – Senna, Aloe Vera, seminţe de in, păpădie etc. – generează deshidratare intracelulară, modifică echilibrul hidro-electrolitic al organismului şi se vor pierde importante cantităţi de electroliţi. Va fi afectată producţia lactată – este punctul cel mai critic, când mamele care apelează la diuretice ori laxative, pe fondul producerii unei cantităţi insuficiente de lapte, renunţă şi trec la alimentaţia cu lapte praf, sau la alimentaţia mixtă.

Cât de eficiente pot fi pastilele de slăbit?

“Ajută” mama să atingă o greutate pe care şi-o doreşte însă pe care nu o poate menţine pe termen lung! Întotdeauna, dacă mama nu alăptează, aceste suplimente de slăbit trebuie să reprezinte un ajutor într-o alimentaţie echilibrată şi nu să o înlocuiască. Când spun alimentaţie echilibrată, spun să se mănânce în acord cu necesarul energetic, iar mâncarea trebuie să fie bogată nutritiv, nu bogată în calorii şi săracă în nutrienţi, pe scurt, mai multe alimente neprocesate, mai multe legume, fructe nu foarte dulci şi preponderent cerealiere integrale alături de proteine de bună calitate atât de origine animală cât şi vegetală.

Atenție! Unele pastile de slăbit pot provoca moartea

Cât de periculoase pot fi? Unele, până la a provoca decesul! Nu toate suplimentele pentru slăbit sunt sigure pentru sănătate deoarece fiecare om are un istoric în stilul de viaţă: a ţinut multe diete de-a lungul timpului, sarcina a prezentat complicaţii, naşterea necesită recuperare pe un termen mai lung, riscuri de diverse boli moştenite genetic etc.

Dincolo de riscul de deces, această formă de “accelerare a metabolismului” prin aport de astfel de pilule nu a ajutat pe nimeni până acum să slăbească şi ulterior să-şi menţină greutatea mai mult de câteva săptămâni ori în cel mai indulgent caz, luni.

În cazul în care mămicile aleg totuşi să urmeze diete cu astfel de pastile, le recomand în primul rând să aştepte până la 6 luni în care să alăpteze. Laptele este al copilului şi trebuie să-l primească, este dreptul lui la alimentul esenţial pentru el. După ce a oprit acest proces de alăptare, să consulte un specialist care să-i recomande cele mai sigure şi eficiente suplimente pentru slăbit alături de un program nutriţional bine structurat şi adaptat nevoilor sale. În niciun caz, acesta nu-i va recomanda nici laxative, nici diuretice şi nici extracte minune care n-au dovezi medicale. Din păcate, persoanele care decid să apeleze la pastille pentru slăbit fără a consulta un specialist în nutriţie, îşi pun sănătatea în pericol chiar şi în mod conştient, asumându-şi toate riscurile iniţial, ulterior experimentând unele reacţii adverse, constata că nu poate duce acest proces până la capăt. Şi iată cum fenomenul yo-yo este cel mai adesea întâlnit la persoanele care au experimentat aceste pilule!

Riscurile consumului de fibre vegetale

Există unele pastile pe bază de de fibre vegetale, recomandate atât în cură de slăbire, cât şi pentru problemele de tranzit intestinal (gen Diomfibra). Cât de tare este afectat bebelușul în cazul în care mama alege să le consume? Îl afectează pe toate planurile, în primul rând pentru că mama trebuie să ia până la 30 de astfel de pastille pe zi câte 10 înainte de cele 3 mese principale, mese pe care… nu le va mai lua de cele mai multe ori pentru că senzaţia de foame dispare. În cazul în care totuşi va consuma ceva alimente la o masă, acestea sunt insuficiente pentru a-i asigura acesteia toţi nutrienţii de care are nevoie iar laptele copilului va fi sărac în DHA – un acid din clasa omega 3 esenţial în dezvoltarea sistemului nervos şi a retinei!

Deşi tărâțele de grâu conţin vitamine, minerale, proteine şi zaharuri, acestea nu se pot absorbi în cantitate mare datorită conţinutului foarte mare de fibre. Un alt aspect de importanţă majoră atât pentru mamă cât şi pentru copil, este acela că, acestea nu conţin deloc calciu iar mama, renunţând la alimente în favoarea acestor pilule se va carența pe sine foarte rapid, utilizându-şi rezervele pentru producţia lactată.

În acelaşi timp, aceste pilule au efect laxativ şi astfel, pe de o parte luăm vitamine şi minerale din tărâţe, pe de alta le eliminăm prin evacuarea scaunelor multiple dintr-o zi, putând chiar irita de fapt colonul la o astfel de cantitate. Da, tărâțele de grâu au efecte benefice asupra constipaţiei, diabetului zaharat, presiunii arteriale, a sindromului de colon iritabil însă NU luate în cantitate mai mare de 20 g/zi şi nu că înlocuitor al meselor principale şi NU din pilule de slăbit care pot conţine substanţe nedeclarate ce pun în pericol sănătatea.

Administrarea de Diomfibra cauzează balonare şi flatulență – deloc de dorit atunci când vorbim de copiii mici alăptaţi care se confruntă cu colici.
Fiind bogate în gluten şi lactoză, au risc crescut de reacţii alergice sau pot provaca discomfort persoanelor sensibile la gluten sau/şi lactoză.
Persoanele care iau Digoxin, trebuie să îşi anunţe medicul de intenţia de a lua acest supliment întrucât interacţionează prin blocarea absorbţiei digoxinei, riscurile pentru aceste persoane fiind foarte mari.

Efecte secundare, pe termen lung

Acestea conduc în timp la grave carențe de vitamine şi minerale deoarece se va consuma o cantitate foarte scăzută de alimente. De la aceste carențe, pleacă dezvoltarea diverselor afecţiuni şi pentru că persoanele nu reuşesc să depăşească efectele adverse (ameţeli, dureri de cap, stări de agitaţie, depresie – în cazul celor care conţin efedrina) vor începe să mănânce mai mult, mai dezorganizat şi compulsiv. Intră aşadar într-un cerc vicios din care este greu de ieşit fără ajutorul unui specialist în nutriţie.

Orice aliment poate fi atât medicament cât şi otravă, doza făcând diferenţa, iar în cazul acestor pilule, doza este foarte mare!

 

Citeste restul articolului pe suntmamica.ro

Răspunsuri bune la întrebări grele despre Diabetul Gestațional

diabetul-gestationalDr. Anca Pavel, Medic specialist Diabet zaharat, Nutriție și Boli Metabolice, răspunde întrebărilor despre diabetul gestațional și modul în care o gravidă poate să treacă cu bine prin această provocare a sarcinii.

Dr. Anca Pavel a avut oportunitatea de a lucra cu o echipa specializată pe cazurile rare și dificile de diabet zaharat atât în Paris cât și în cadrul INDNBM N.C Paulescu, și ne bucurăm să găzduim pe site-ul SAMAS articolul său.

Perioada sarcinii este un miracol și un alt fel de început . Un început care este înconjurat de anxietăți și de întrebări. Oare copilul meu va moșteni ochii verzi ai bunicii sau simțul umorului de la tată? Cum va arăta? Înalt, creț, blond, brunet, slab, gras?

Și peste toate aceste anxietăți un diagnostic de diabet zaharat gestațional schimbă traiectoria întrebărilor. Sarcina se va desfășura fără complicații până la final? Va fi copilul meu sănătos?

În acest articol voi încerca să răspund la cele mai frecvente întrebări ale dumneavoastră și să va stau la dispoziție ulterior pentru alte informații suplimentare.

În primul rând trebuie să menționez faptul că diabetul zaharat gestațional este acel tip de diabet care apare exclusiv în perioada sarcinii. Pentru a înțelege mai bine ce este diabetul zaharat gestațional și cum poate afecta evoluția sarcinii, va voi spune câteva cuvinte despre diabetul zaharat în general.

Diabetul zaharat este o tulburarea a metabolismului glucidic

Adică a modului în care zahărul provenit din alimentație este procesat și utilizat de organism. În mod normal, după fiecare masă bogată în glucide, pancreasul secretă un hormon numit insulină care preia glucoză din sânge (ajunsă aici în urmă procesului de digestie) și o introduce în interiorul celulelor pentru a fi utilizată drept “carburant” al organismului. La o persoană fără diabet zaharat organismul uman produce suficientă insulină pentru a “mută” glucoză din sânge în interiorul celulelor. În momentul în care apare o tulburare a secreției de insulină, glucoză rămâne pentru mai mult timp În sânge, nemaiputând fi preluată în celule și nivelul glicemiei crește peste pragul fiziologic. După o perioada, dacă nivelul glucozei în sânge rămâne ridicat, această va începe să fie eliminată urinar.

1. De ce am diabet zaharat gestațional?

Trebuie să reținem că doar femeile însărcinate pot avea diabet zaharat gestațional, corpul acestora trecând prin numeroase schimbări, inclusiv metabolice. Placenta, organul de legătură dintre mamă și făt, produce o serie de hormoni care împiedică insulina să acționeze. Această stare poartă numele de rezistență la insulină. Pentru o funcționare a metabolismului în limite normale, organismul trebuie să secrete de 3 ori mai multă insulină contracarând astfel efectele hormonilor secretați de placentă.

Pentru majoritatea femeilor această secreție suplimentară de insulină este suficientă pentru a menține nivelul glicemiei în limite normale. Dar pentru 5 % din femeile gravide acesta secreție nu este îndeajuns și începând cu săptămâna 24 de sarcina nivelul glicemiei începe să crească, fiind diagnosticate cu diabet zaharat gestațional. De aceea, testul de screening se realizează în săptămânile 24-28 de sarcină, insulino-rezistența instalându-se treptat și determinând creșterea nivelului glicemiei abia după săptămâna 24 de gestație.

2. Diabetul zaharat gestațional poate afecta copilul?

Femeile diagnosticate cu diabet zaharat gestațional pot avea o sarcină fără complicații dacă țin cont de sfaturile legate de dietă, dacă au o activitate fizică regulată și o greutate normală pentru vârstă gestațională. Menținerea glicemiei în limite normale poate preveni apariția complicațiilor.

Vă voi prezența câteva dintre complicațiile legate de diabetul zaharat gestațional, cu mențiunea că a avea diabet gestațional NU implică neapărat apariția acestora.

  • Macrosomia : greutate mare a fătului raportată la vârstă gestațională. Acest lucru poate afecta atât mama, fiind de cele mai multe ori necesară nașterea prin cezariană , cât și fătul putând cauza distocie (procesul nașterii este îngreunat din cauza faptului că fătul nu poate trece prin cervixul deja dilatat în timpul travaliului).
  • Hipoglicemia: nivelul glucozei din sânge este scăzut. Din acest motiv este necesar că alăptarea să se facă cât mai precoce după naștere. Dacă acest lucru nu este posibil, se va administra glucoză intravenos pentru a aduce la un nivel optim glicemia copilului.
  • Icter: reprezintă colorarea în galben a tegumentelor și a zonei albe a globului ocular. Acest lucru este determinat de incapacitatea copilului de a elimina bilirubină (ce provine din distrugerea celulelor roșii din sânge) care era eliminată anterior de mama prin intermediul placentei.
  • Hipoglicemia neonatal: nivelul scăzut al calciului în sânge ce duce la manifestări precum spasme musculare la nivelul mâinilor/picioarelor sau crampe. Poate fi tratată prin suplimente de calciu și magneziu.

3. Va fi copilul meu sănătos?

Deoarece diabetul zaharat gestațional apare în al doilea trimestru, valoarea glicemiei fiind normală în primele săptămâni, nu este afectat procesul de organogeneză, care are loc în primele săptămâni de sarcină. Faptul că aveți diabet gestațional nu înseamnă că și copilul dumneavoastră suferă de această afecțiune. Există totuși riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 ulterior dacă nu impuneți un mod de viață sănătos care să îmbine atât o alimentație echilibrată cât și o activitate fizică regulată.

Dacă copilul este macrosom/mare pentru vârstă gestațională va avea o predispoziție la obezitate în adolescență sau viață adultă. De asemenea, aceștia au o predispoziție pentru diabetul zaharat tip 2 , care va fi diagnosticat la o vârstă precoce (de obicei sub 30 ani) comparativ cu copiii care au avut o greutate normală la naștere.

În concluzie, nu uitați să va adresați medicului ginecolog care va monitorizează sarcina, în special în săptămânile 24-28 pentru efectuarea testului de tolerant la glucoză, cea mai eficientă metodă de screening pentru diabetul zaharat gestațional. A avea diabet zaharat în timpul sarcinii poate crea un dezechilibru atât metabolic cât și afectiv, însă există acum o echipa multidisciplinară care va poate oferi toate informațiile și sprijinul necesar pentru a duce la termen o sarcina sănătoasă.

 

Dieta Paleo înainte şi după naştere

paleo-dietEste una dintre cel mai mediatizate diete în ultima vreme, poate și datorită faptului că are ca rezultat un număr semnificativ de kilograme în minus fără efecte adverse asupra sănătății organsmului. În plus, este și la mare căutare printre vedetele de la Hollywood. Cât de eficientă este însă această metodă de slăbire? Și cât de indicată este dieta Paleo înainte și după naștere? Iată ce lămuriri am primit de la Gabriela Codruța Nedelea, consilier SAMAS în nutriție și remodelare corporală.

Dieta Paleo: regim sănătos sau marketing?

Acest tip de dietă exclude toate alimentele care nu se consumau în paleolitic, mai exact cereale, leguminoase, cartofi, lactate, orice aliment procesat, sare sau uleiuri rafinate. Pune accent pe alimente organice, este o dietă care se adresează persoanelor cu venituri peste medie şi care alocă pentru hrană o sumă considerabilă din buget. Doar în acest context Paleo este o dietă sănătoasă! Este o dietă comercială care şi-a dezvoltat propria industrie de alimente, suplimente şi programe nutriţionale on-line.

Aceasta dietă, este foarte populară în SUA pentru că acolo există o comunitate foarte mare care practică activitate fizică foarte intensă (cross-fit, HAIT, etc). A devenit extrem de populară în comunitatea cross-fit, iar depăşirea graniţelor americane s-a făcut în momentul în care întrecerile de cross-fit au fost sponsorizate de o celebră companie care comercializează articole vestimentare sportive, în special încălțăminte. Ingredientele perfecte pentru marketing au generat un nou trend în nutriţie. Un trend adresat doar unei categorii sociale şi fără susţinere ştiinţifică!

Alimente permise în dieta Paleo

Se consumă foarte multe proteine ce provin preponderent din carne de la animale hrănite cu iarbă, ouă, pește, fructe de mare. Carbohidraţii provin din legume verzi, fructe proaspete de sezon şi rădacinoase, iar grăsimile provin în mare parte din alimentele de origine animală, dar şi din ulei de cocos, avocado, nuci şi seminţe.

Câte kilograme poți slăbi cu dieta Paleo?

Rezultatele apar în funcţie de obiectivul propus. Dacă obiectivul este de slăbire atunci, rezultatele variază în funcţie de numărul de calorii ingerate în dietă. Dacă se urmăreşte schimbarea compoziţiei corporale (masa grasă vs masă musculară) atunci tot pe fondul unui deficit de calorii, se va consuma din ţesutul adipos în contextul furnizării de energie pentru susţinerea exerciţiilor fizice intense pentru că, acest tip de dietă limitează aportul de carbohidraţi dintr-o zi pentru a forţa organismul să cedeze din reserve (grăsime stocată). Dacă ne raportăm la timpul în care se pierd kilogramele, iarăşi numărul de calorii restricţionate faţă de cât ar avea în mod normal organismul nevoie, sunt cele care dau rezultatul final.

Cum funcţionează dieta Paleo mai precis?

Aceasta dietă, că majoritatea dietelor low-carb, pune accent pe aport crescut de proteine şi grăsimi şi mai puţin pe carbohidraţi că principala sursă de energie. Funcţionează în context sportiv. Este o dietă care se potriveşte sportivilor ce practică activitate fizică de genul celor amintite mai sus dar şi persoanelor care doresc să slăbească şi nu au mai avut la activ alte diete cu revenire la greutatea anterioară sau mai grav, cu surplus peste ceea ce a pierdut în timpul dietei. Niciodată, aşa cum se promovează în România în diverse programe de slăbit, aceasta dietă nu trebuie ţinută fără practicarea unei activităţi fizice sistematizate de intensitate mare.

Dieta prevede un aport zilnic de proteine cuprins între 20-35%, grăsimi între 35-50% iar carbohidraţii reprezintă doar între 20-40% din raţia zilnică. Consider că variaţiile procentuale atât de mari, lasa loc de interpretări personale care pot afecta starea de sănătate, mai ales persoanelor care nu au în obicei controlul porţiei.
Pentru că o astfel de dietă să poată fi ţinută cu cât mai puţine efecte negative, este important că raportul grăsimilor să fie în favoarea celor de origine vegetală bogate în omega 3 , sursele de provenienţă a alimentelor să fie sigure şi să existe o ciclizare a procentelor de macronutrienti despre care am amintit .

Contraindicații

Orice persoană care are o patologie, nu trebuie să apeleze la vreo dietă extremă. Persoanele care au probleme cu metabolismul grăsimilor, probleme biliare său risc genetic crescut să dezvolte dislipidemii sunt sfătuite să nu adopte o astfel de dietă. Deşi se promovează aceasta dietă ca fiind una sănătoasă pentru că exclude orice aliment pro-inflamator, am putea foarte bine să excludem din alimentaţie aceste produse şi să păstrăm totuşi echilibrul în alimentaţia zilnică. Copiii, femeile însărcinate, femeile care alăptează, vârstnicii sau cei care suferă de vreo boală nu trebuie să apeleze la o astfel de dietă ci, mai degrabă, să pună accentul pe calitatea alimentelor şi pe o raţie alimentară zilnică, echilibrată.

Dieta Paleo în sarcină: pro sau contra?

Pe timpul sarcinii nu se ţine niciun fel de dietă! Tot ceea ce contează este calitatea alimentelor şi un aport caloric optim pentru fiecare trimestru de sarcină. Dacă sarcina s-a instalat pe un surplus de greutate, dieta se controlează în primul trimestru prin excluderea adăugării de calorii în alimentaţie. Nu, nu se mănâncă pentru doi ci pentru unul singur cu nevoi specific în fiecare trimestru.

Dacă mama înainte de a rămâne însărcinată a urmat dieta Paleo, pe perioada sarcinii aceasta nu i se mai potriveşte din două motive : nu mai face sport cu aceeaşi intensitate şi nu aduce toţi nutrienţii necesari dezvoltării unei noi vieţi fără să pericliteze în timp sănătatea acesteia. După naştere, cu atât mai mult, o astfel de dietă nu este indicată dacă proaspătă mămică alăptează.

Dieta Paleo și sportul

Dieta Paleo este un nou trend în nutriţie pentru că, cu cât un program este mai fantezist cu atât mai căutat va fi ! Fără justificare medicală, desigur şi fără susţinere prin proba timpului. Desigur, aceasta dietă adoptată de un organism sportiv, are foarte multe beneficii…de la susţinerea efortului până la reglarea echilibrului acido-bazic datorită prezenţei în cantitate foarte mare a legumelor verzi . Deoarece carbohidraţii sunt limitaţi, în momentul efortului şi post efort, se vor arde grăsimi pentru producerea de energie. Acest proces metabolic este dezavantajos pentru organism chiar dacă generează mai multă energie decât arderea carbohidraţilor iar în timp efectele asupra stării de sănătate se vor vedea în sens negativ.
Orice dietă abordăm trebuie să ne ajute să ajungem în final la un echilibru nutriţional şi să devină un nou comportament alimentar sănătos. Nu, aceasta dietă nu este capabilă să se transforme într-un stil de viaţă sănătos deoarece omul modern nu dispune de ceea ce dispuneau strămoşii din paleolitic. Nu face efort fizic intens fără echipament de protecţie, nu doarme atât cât dormeau oamenii din paleolitic, nu este lipsit de mediu poluat, nu beneficiază de suficientă vitamin D pentru că alimentele nu conţin atât cât organismul are nevoie etc.

 

 

Articol realizat in colaborarea cu suntmamica.ro

Fondată de

Susținută strategic de