Planul de naștere: un document util pentru gravide!

Planul de naștere este foarte util, cu condiția să înțelegi că el este doar un instrument de comunicare între tine și echipa medicală, prin care tu le comunici cum dorești să fiți îngrijiți, tu și copilul tău, atât în situația în care merge totul ca la carte, dar și în situația în care apar complicații. Fără un Plan de naștere, experiența nașterii îți poate rezerva surprize pentru care nu ești pregătită.

Asociația SAMAS îți pune la dispoziție Planul de naștere standardizat ca să poți să te informezi în legătură cu toate aspectele procedurale ale nașterii și să iei cele mai bune decizii împreună cu familia și echipa medicală.

Planul de naștere este un instrument prevăzut în protocolul standard de comunicare dintre maternitate și mamă.

Scopul său este de a-i da mamei posibilitatea să-și formalizeze opțiunile pentru modul de desfășurare a nașterii în condițiile în care nașterea decurge normal și nu apar complicații grave. În plus, documentul de față îndeplinește funcția de interfață între mamă și personalul medical angajat și colaborator al instituției medicale, urmărind o mediere a expectativelor mamei.

Pentru a primi Planul de naștere, ca să-l consulți, discuți și completezi împreună cu medicul tău, completează mai jos numele tău și adresa de email și noi ți-l trimitem în format PDF:

Instrucțiuni de completare:

  • Toate opțiunile trebuie bifate în funcție de decizie. Se pot bifa negativ sau pozitiv mai multe opțiuni, în funcție de decizia mamei de a accepta sau respinge mai multe tipuri de asistare a nașterii.
  • Datele privitoare la evaluarea medicală a stării de sănătate a mamei și a sarcinii se completează de către medic.
  • Opțiunile privind desfășurarea nașterii se completează de către mamă, cu consultarea medicului.

Asumarea responsabilității de către personalul medical pentru respectarea opțiunilor exprimate de mamă se face în măsura în care nu există complicații medicale grave care să pună viața mamei și a nou-născutului în pericol și care impun luarea altor măsuri medicale decât cele exprimate de mamă.

În cazul în care, în cursul nașterii, apar complicații medicale grave care pot pune viața mamei și/ sau a nou-născutului în pericol și care necesită măsuri medicale, altele decât cele exprimate de mamă, nu se vor administra aceste măsuri decât după ce mamei i s-a explicat necesitatea lor, iar aceasta și-a dat acordul (cu excepția cazului în care se impune luarea măsurilor medicale necesare în regim de urgență).

Consimțământul informat exprimat de mamă privind efectuarea unei proceduri medicale
O dată ce mama se internează în maternitate pentru naștere, ea devine, din punct de vedere legal, pacient. Ca pacient, ea beneficiază de prevederile legii nr. 46/ 2003, cunoscută și ca Legea Drepturilor Pacientului. Orice pacient are dreptul legal să decidă ce proceduri medicale pot fi aplicate corpului sau. În doctrina străină (franceză și canadiană), acest drept se numește „autonomie”. Pe scurt, acest lucru înseamnă că doctorul are nevoie de consimțământul pacientului înainte de a-l trata, iar acest drept este consemnat în art. 6 și următoarele ale Legii nr. 46/ 2003.

Ce înseamnă consimțământul pacientului?
Acest consimțământ înseamnă că doctorul poate începe tratamentul doar dacă are permisiunea pacientului să facă acest lucru, permisiune oferită în mod valid și numai în baza unei complete informări făcute de către medic. Conform art. 6 din Legea nr. 46/ 2003, „Pacientul are dreptul de a fi informat asupra stării sale de sănătate, a intervențiilor medicale propuse, a riscurilor potențiale ale fiecărei proceduri, a alternativelor existente la procedurile propuse, inclusiv asupra neefectuării tratamentului și nerespectării recomandărilor medicale, precum și cu privire la date despre diagnostic și prognostic.”

Mai multe despre consimțământul informat, AICI.

ABONARE NEWSLETTER

EVENIMENTE

Peste 300 de parinti cu bebelusi alearga la Cursa Jogging in Scutece din cadrul Maratonului International Bucuresti in Octombrie 2015

Dragi parinti, va invitam sa va inscrieti pentru ‪Jogging‬ in scutece SAMAS! Joggingul cu caruciorul a devenit in ultimii ani un sport iubit atat de mamicile dornice sa isi revina la forma fizica anterioara sarcinii, cat si de taticii care vor sa isi mentina stilul de viata activ. Va asteptam la cursa Jogging in Scutece SAMAS cu bebelusul si in sistem de purtare! Conditia este este aiba intre 6 luni si 4 ani si sa ''concurati'' in pas de mars in loc de alergare.

In Februarie 2015 Asociatia SAMAS te invita la CINEMaTi, cinematograful parintilor

Pe 25 Februarie 2016 continuam seara de film SAMAS. Vom viziona impreuna filmul documentar ''Nasterea la Microscop'' (Microbirth), iar dupa vizionare un Educator Perinatal SAMAS va raspunde la intrebarile referitoare despre sarcina. Filmul documentar ''Nasterea la Microscop'' (Microbirth 2014) prezinta o serie de ipoteze si concluzii stiintifice care vor determina atat cadrele medicale cat si femeile sa isi reconsidere deciziile profesionale si personale privind nasterea, ca decizii ce pot nu numai sa influenteze sanatatea copiilor ci si insusi viitorul speciei umane.

In luna Martie, Asociatia SAMAS face cadou cursuri de educatie perinatala in Pitesti, Constanta, Turnu Severin, Bacau si Moinesti

Gravidele, proaspetele mămici și tăticii beneficiaza de cursuri cadou oferite de Educatorii SAMAS, specializați în educaţie perinatală. Scopul acestui cadou de primavara pentru viitorii si proaspetii parinti este sa isi îmbogățeasca cunoștințele cu informații esențiale legate de ingriirea si nutritia in sarcina, pregatirea pentru nastere,alaptarea si nutritia mame.