Ești gravidă? SAMAS te ajută să renunți la fumat
Beneficiile renunțării la fumat
Bebelușul din burtica va primi mai mult oxigen, chiar de a doua zi
Vei creşte şansele bebelușului să se nască la termen, cu o greutate normală, şi să se dezvolte sănătos
Vei avea mai multă energie și vei respira mai uşor
Te vei simţi ca o super-mămică pentru ca ai făcut ceva bun pentru tine şi copilul tău
Solicită inscrierea in program
Cum se desfășoară programul antifumat "Renunt in Doi"
Femeile cu vârsta de peste 18 ani, care sunt însărcinate până în săptămâna 28 de sarcină, care fumează și care sunt de acord să ofere datele personale de contact și cele ale soțului/ partenerului lor sunt eligibile să participe la acest proiect de cercetare. Nu are importanta din ce oras sau localitate sunteti!
În funcție de grupul în care vor fi distribuite, femeile pot să participe la ședințe de consiliere prin telefon, cu o specialistă pregătită să ofere suport pentru a renunța la fumat. În funcție de preferințe și nevoi, numărul de sedințe de consiliere va fi stabilit de către participantă împreună cu specialista. Ședințele de consiliere prin telefon vor avea loc în timpul sarcinii și în primele 2 luni după naștere. În medie, un program de consiliere poate avea până la 8 sesiuni. Soții/ partenerii acestora pot şi ei să primească dacă doresc sesiuni de consiliere prin telefon de aproximativ 20 de minute fiecare, scopul acestor sesiuni fiind de a discuta modalități prin care ei ar putea ajuta femeiile să renunțe la fumat. Numărul de sesiuni de consiliere va fi stabilit de către soț/partener împreună cu consilierul, în funcție de preferințele sau nevoile dânsului. În medie, un program de consiliere pentru parteneri poate avea până la 4 sesiuni.
Consilierea se va baza pe tehnica Interviului Motivațional, o metodă care s-a dovedit de succes în a ajuta fumătorii să renunțe la fumat în alte studii. Interviul Motivațional este un stil de consiliere comportamentală care poate ajuta oamenii să își exploreze și să își rezolve incertitudinile cu privire la diverse schimbări de comportament, cum ar fi fumatul.
Pentru că programul este adresat cuplurilor, soții sau partenerii femeilor vor fi contactați și invitați să participe în acest program. În situația în care partenerul femeii nu va fi de acord să participe, femeia nu va putea fi inclusă în acest studiu de cercetare.
Consilieri
Ligia Suciu - Psiholog
Ligia a absolvit Masteratul de Tehnici Psihologice de Control al Comportamentului și Dezvoltarea Potențialului Uman din cadrul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea Babeș-Bolyai. Ligia este în prezent psiholog acreditat de către Colegiul Psihologilor din România și este specializată în psihoterapii cognitiv-comportamentale.
În ceea ce privește munca ei, una dintre cele mai puternice dorințe ale Ligiei este de a fi alături de oameni pe drumul dezvoltării lor. Ligia își dedică timpul pentru a ajuta fiecare persoană care apelează la ea. Pasiunea pentru studiul naturii umane o ajută să se apropie de oameni cât mai mult posibil. În prezent, Ligia activează ca psiholog în cadrul cabinetului ei individual și oferă sesiuni de consiliere persoanelor care doresc să renunțe la fumat și înrolate în cadrul proiectului de cercetare Renunț în Doi.
Marius Pentilie - Psiholog
Marius este absolvent al Masteratului de Psihologie Clinică, Consiliere și Psihoterapie Cognitiv-comportamentală al Facultății de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea Babeș-Bolyai. A participat la cursuri de formare continuă în terapia depresiei, anxietății, sexualității, terapia de cuplu și tehnica interviului motivațional în cadrul Asociației C.I.S. Improve, Asociației de Terapie Familială Sistemică Cluj, Asociației de Consiliere și Psihoterapie Online din România, Institutului de Psihologie și Psihoterapie a Sexualității, Cluj School of Public Health.
Experiența sa include: psihoterapia tulburărilor de anxietate, afective, de personalitate, de control al impulsului și a tulburărilor în legătură cu o substanță – în cadrul cabinetului individual de psihologie din Cluj-Napoca; consilierea în carieră a studenților din cadrul Universității Babeș-Bolyai; organizarea de training-uri de abilități sociale și de management al stresului; precum și consilierea fumătorilor în cadrul proiectului Renunț în Doi.
Andrada Cosma - Psiholog
Andrada este în prezent student doctorand la Universitatea Babeș-Bolyai, cu o teză de doctorat privind factorii psihologici implicați în managementul diabetului zaharat la adolescenți. Andrada a absolvit masteratul de Psihologia Sănătății Publice și Clinice din cadrul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea Babeș-Bolyai. Andrada este în prezent psiholog acreditat de către Colegiul Psihologilor din România și este specializată în psihoterapii cognitiv-comportamentale. Andrada crede cu tărie că psihoterapia și consilierea sunt instrumente ale omului modern într-o lume care se mișcă prea repede.
În prezent, Andrada activează ca psiholog în cadrul cabinetului ei individual și oferă sesiuni de consiliere femeilor însărcinate înrolate în cadrul proiectului de cercetare Renunț în Doi care doresc să renunțe la fumat.
Descriere și obiective
Cine ofera acest Program gratuit?
Michigan State University, SUA, în parteneriat cu Departamentul de Sănătate Publică, Universitatea Babeș-Bolyai si Asociatia SAMAS doreste sa cerceteze eficienta acestui program gratuit de renunțare la fumat si de aceea, invita femei însărcinate si fumaoare să participe în proiectul de cercetare Renunț în Doi.
Aspecte Etice
Participarea la studiu este strict voluntară. După înrolare, persoanele care vor participa la studiu au posibilitatea de a se retrage în orice moment doresc. Totodată, acestea au libertatea de a nu răspunde la anumite întrebări pe care le consideră inconfortabile și de a refuza participarea la sesiuni de consiliere. Toate aceste aspecte sunt explicate fiecărui participant, prin intermediul formularului de consimțământului informat.
Acest studiu a fost evaluat și a primit un aviz favorabil din partea Comisiei de Etică din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca și a Comisiei de Etică a Universității de Stat din Michigan, SUA. De asemenea, proiectul a fost înregistrat în registrul online ClinicalTrials.gov, un website care oferă informații publicului larg despre studiile de tip trial clinic care înrolează subiecți umani.
Parteneri
Proiectul Renunț în Doi este derulat de Departamentul de Sănătate Publică, Universitatea Babeș-Bolyai si este implementat cu sprijinul a trei unități spitalicești situate în Cluj-Napoca, România. Cele trei clinici au fost incluse în studiu în anul 2016 și în prezent recrutează participanți folosind și implementând protocolul proiectului Renunț în Doi. Studiul este administrat în fiecare clinică de către un coordonator. Partenerii studiului Renunț în Doi sunt:
- Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, Clinica de Ginecologie I
- Spitalul Clinic Județean de Urgentă Cluj-Napoca, Clinica de Ginecologie II
- Clinica Novogyn
- Asociatia SAMAS
Finanțator
Proiectul este un studiu de cinci ani finanțat de către National Institutes of Health, prin grantul numărul 1K01TW009654-01A1.
Str. Popa Soare nr. 16, ap. 2, sector 2, București
+40 0786 176 949 021 796 32 53
programari@programsamas.ro