2020 este Anul Asistentului Medical și al Moașei

Anul acesta întreaga lume își îndreaptă atenția asupra asistenților medicali și moașelor. Organizația Mondială a Sănătății dedică anul 2020 celor care zi de zi îmbunătățesc viața celorlalți, celor care sunt acolo pentru femei atunci când sunt cel mai vulnerabile, cei care asistă zilnic la dureri și bucurii inimaginabile.

 

Din păcate, 2020 va rămâne mai degrabă în istorie ca anul COVID 19. Este anul în care asistenții medicali și întreg personalul medical sunt puși la grea încercare. E un moment în care e nevoie să fim uniți și să le fim alături tuturor celor care sunt pe baricade, pentru noi.

Educatorii Perinatali SAMAS, în marea lor majoritate asistenți medicali, sunt în prima linie, pentru noi, toți cei care stăm acasă. Cumva, istoria, prin răspândirea acestui virus, a vrut să ne demonstreze încă o dată cât de importanți sunt acești oameni în viața noastră. Este anul în care toate cadrele medicale merită să le apreciem și să le recunoaștem cum nu am făcut-o până acum vreodată. Să le răsplătim profesionalismul și dedicarea.

Educatorii Perinatali SAMAS sunt aproape de mamele cu COVID 19 care nasc, prin programul SAMAS la bine și la greu, prin consilieri de menținerea lactației și de alăptare. Pentru a beneficia de o consiliere, mamele care au nevoie pot suna la 0786 176 949.

Munca asistentelor medicale și a moașelor este, de cele mai multe ori, departe de lumina reflectoarelor. Rolul lor în suportul sănătății mamei și copilului în primele 1000 de zile este prea puțin valorizat în societatea românească, în sistemul medical de educație și prevenție în sănătate.

Peste 1000 de asistente medicale și moașe s-au alăturat Asociației SAMAS în ultimii 6 ani și au urmat cursurile de formare medicală continuă prin care s-au certificat Educatori Perinatali SAMAS.

Activitatea Educatorului Perinatal SAMAS este inspirată din modelul occidental de educație și sprijin al gravidelor și proaspetelor mame. În țări precum Franța, Germania, Austria sau Elveția, peste 70% din mame apelează la servicii similare.

Educatorul Perinatal SAMAS este aproape de comunitate în cele 6 centre SAMAS din țară: București, Timișoara, Iași, Pitești, Bistrița, Cluj-Napoca, dar și în alte peste 20 de orașe, echipe de educatori perinatali oferind cursuri, consiliere și sfaturi gravidelor și mamelor. Gravidele, mamele sau tăticii îi vor putea contacta pe site-ul www.asociatiasamas.ro, pe pagina de Facebook Școala Mamei SAMAS și în centrul SAMAS din oraș.

Alte articole cu subiectul: , , , , , , ,

Alte articole din secțiunea: Evenimente