Pastilele de slăbit, după naştere. Recomandările specialistului
După naştere, multe mămici îşi doresc să scape cât mai repede de kilogramele acumulate în timpul sarcinii. Multe dintre ele se orientează către pastilele de slăbit. Ce fel de alternativă reprezintă ele? Și cât de tare este afectat bebelușul în cazul alăptării la sân? Iată ce recomandări am primit de la Gabriela Codruța Nedelea, consilier SAMAS în nutriție și remodelare corporală.
Pastilele de slăbit, vor reprezenta totdeauna cea mai la îndemână alegere a femeilor (şi nu numai) care caută rezultate rapide cu orice preţ. De regulă, pastilele de slăbit sunt recomandate ca suplimente alimentare şi de fiecare dată este scris pe prospect, mesajul “nu înlocuiesc un regim alimentar echilibrat – cereţi sfatul medicului dumneavoastră”.
Nici chiar dacă mai multe diete n-au fost de ajutor, să se apeleze la pastilele de slăbit este cea mai greşită alegere. Întotdeauna un specialist în nutriţie va încerca mai multe ciclizări ale nutrienţilor până când va găsi varianta cea mai potrivită pentru orice organism. Suntem diferiţi, suntem unici şi trebuie să abordăm ceea ce ni se potriveşte atât nouă cât şi copilului, dacă mami îl alăptează.
Ce conţin, de obicei, pastilele de slăbit?
Dacă nu conţin efedrină – poate fi trecută pe prospect sub denumirea Ma Huang, Efhedra sinica, Sida cordifolia, Efedra, alcaloizi din grupul Ephedra etc., pot conţine diverse combinaţii de alte substanţe.
Cele care conţin efedrină, sub orice denumire ar fi trecută, pot provoca grave probleme de sănătate, inclusiv infarct sau chiar decesul. Efedrina este folosită în tratamentele medicamentoase pentru astm. Această substanţă este interzisă în SUA încă din anul 2004.
Sunt studii care evidenţiază faptul că în laptele matern se secretă în mod natural efedrină sub formă de d-isoefedrină, deci iată cum, se descoperă un alt beneficiu al alăptării atât pentru mamă cât şi pentru copil. Numai de bine despre alăptare!
Pe de altă parte, pastilele de slăbit pe bază de diferite plante, pot cauza toxicitate atât pentru mamă cât şi pentru copil dacă acesta este sensibil la una dintre componentele acestor pilule.
Cele mai utilizate substanţe în aceste pastile de slăbit pe bază de plante sunt:
- ginseng, cafeină (provenită din guarana, paullinea cupana, kola nut, cola nitida, yerba mate, ceai verde) – pot afecta somnul copilului dacă mama alăptează, metabolismul acestuia dar şi pe mamă.
- chitosan – fibre care provin din cochiliile crustaceelor în special creveţi şi crabi cu un puternic potenţial alergogen, putând genera reacţii alergice destul de grave şi nu există dovezi că ajută la pierderea în greutate.
- picolinat de Crom – prin efectul său de a regla metabolismul glucidelor, ajută la a identifica dacă pofta de dulce este generată de deficitul de crom. Nu este dovedit că ajută în procesul de slăbire mai mult decât reglarea metabolismului glucidic, metabolism care de regulă la proaspetele mămici nu este afectat, mai ales la cele care alăptează.
- pentahidroxitriptofan sau 5HTP – nu este recomandat mamelor care alăptează întrucât poate suprima lactaţia DAR poate şi afecta dezvoltarea neurologică a copilului.
- HCA sau acidul hidroxicitric – are capacitatea de a inhiba producerea de colesterol şi a hormonilor sterolici, deci nu este recomandat femeilor care alăptează întrucât generează dezechilibre hormonale cu efecte dramatice pentru organismul mamei dar şi a copilului .
- plante cu efect laxativ ori diuretic – Senna, Aloe Vera, seminţe de in, păpădie etc. – generează deshidratare intracelulară, modifică echilibrul hidro-electrolitic al organismului şi se vor pierde importante cantităţi de electroliţi. Va fi afectată producţia lactată – este punctul cel mai critic, când mamele care apelează la diuretice ori laxative, pe fondul producerii unei cantităţi insuficiente de lapte, renunţă şi trec la alimentaţia cu lapte praf, sau la alimentaţia mixtă.
Cât de eficiente pot fi pastilele de slăbit?
“Ajută” mama să atingă o greutate pe care şi-o doreşte însă pe care nu o poate menţine pe termen lung! Întotdeauna, dacă mama nu alăptează, aceste suplimente de slăbit trebuie să reprezinte un ajutor într-o alimentaţie echilibrată şi nu să o înlocuiască. Când spun alimentaţie echilibrată, spun să se mănânce în acord cu necesarul energetic, iar mâncarea trebuie să fie bogată nutritiv, nu bogată în calorii şi săracă în nutrienţi, pe scurt, mai multe alimente neprocesate, mai multe legume, fructe nu foarte dulci şi preponderent cerealiere integrale alături de proteine de bună calitate atât de origine animală cât şi vegetală.
Atenție! Unele pastile de slăbit pot provoca moartea
Cât de periculoase pot fi? Unele, până la a provoca decesul! Nu toate suplimentele pentru slăbit sunt sigure pentru sănătate deoarece fiecare om are un istoric în stilul de viaţă: a ţinut multe diete de-a lungul timpului, sarcina a prezentat complicaţii, naşterea necesită recuperare pe un termen mai lung, riscuri de diverse boli moştenite genetic etc.
Dincolo de riscul de deces, această formă de “accelerare a metabolismului” prin aport de astfel de pilule nu a ajutat pe nimeni până acum să slăbească şi ulterior să-şi menţină greutatea mai mult de câteva săptămâni ori în cel mai indulgent caz, luni.
În cazul în care mămicile aleg totuşi să urmeze diete cu astfel de pastile, le recomand în primul rând să aştepte până la 6 luni în care să alăpteze. Laptele este al copilului şi trebuie să-l primească, este dreptul lui la alimentul esenţial pentru el. După ce a oprit acest proces de alăptare, să consulte un specialist care să-i recomande cele mai sigure şi eficiente suplimente pentru slăbit alături de un program nutriţional bine structurat şi adaptat nevoilor sale. În niciun caz, acesta nu-i va recomanda nici laxative, nici diuretice şi nici extracte minune care n-au dovezi medicale. Din păcate, persoanele care decid să apeleze la pastille pentru slăbit fără a consulta un specialist în nutriţie, îşi pun sănătatea în pericol chiar şi în mod conştient, asumându-şi toate riscurile iniţial, ulterior experimentând unele reacţii adverse, constata că nu poate duce acest proces până la capăt. Şi iată cum fenomenul yo-yo este cel mai adesea întâlnit la persoanele care au experimentat aceste pilule!
Riscurile consumului de fibre vegetale
Există unele pastile pe bază de de fibre vegetale, recomandate atât în cură de slăbire, cât şi pentru problemele de tranzit intestinal (gen Diomfibra). Cât de tare este afectat bebelușul în cazul în care mama alege să le consume? Îl afectează pe toate planurile, în primul rând pentru că mama trebuie să ia până la 30 de astfel de pastille pe zi câte 10 înainte de cele 3 mese principale, mese pe care… nu le va mai lua de cele mai multe ori pentru că senzaţia de foame dispare. În cazul în care totuşi va consuma ceva alimente la o masă, acestea sunt insuficiente pentru a-i asigura acesteia toţi nutrienţii de care are nevoie iar laptele copilului va fi sărac în DHA – un acid din clasa omega 3 esenţial în dezvoltarea sistemului nervos şi a retinei!
Deşi tărâțele de grâu conţin vitamine, minerale, proteine şi zaharuri, acestea nu se pot absorbi în cantitate mare datorită conţinutului foarte mare de fibre. Un alt aspect de importanţă majoră atât pentru mamă cât şi pentru copil, este acela că, acestea nu conţin deloc calciu iar mama, renunţând la alimente în favoarea acestor pilule se va carența pe sine foarte rapid, utilizându-şi rezervele pentru producţia lactată.
În acelaşi timp, aceste pilule au efect laxativ şi astfel, pe de o parte luăm vitamine şi minerale din tărâţe, pe de alta le eliminăm prin evacuarea scaunelor multiple dintr-o zi, putând chiar irita de fapt colonul la o astfel de cantitate. Da, tărâțele de grâu au efecte benefice asupra constipaţiei, diabetului zaharat, presiunii arteriale, a sindromului de colon iritabil însă NU luate în cantitate mai mare de 20 g/zi şi nu că înlocuitor al meselor principale şi NU din pilule de slăbit care pot conţine substanţe nedeclarate ce pun în pericol sănătatea.
Administrarea de Diomfibra cauzează balonare şi flatulență – deloc de dorit atunci când vorbim de copiii mici alăptaţi care se confruntă cu colici.
Fiind bogate în gluten şi lactoză, au risc crescut de reacţii alergice sau pot provaca discomfort persoanelor sensibile la gluten sau/şi lactoză.
Persoanele care iau Digoxin, trebuie să îşi anunţe medicul de intenţia de a lua acest supliment întrucât interacţionează prin blocarea absorbţiei digoxinei, riscurile pentru aceste persoane fiind foarte mari.
Efecte secundare, pe termen lung
Acestea conduc în timp la grave carențe de vitamine şi minerale deoarece se va consuma o cantitate foarte scăzută de alimente. De la aceste carențe, pleacă dezvoltarea diverselor afecţiuni şi pentru că persoanele nu reuşesc să depăşească efectele adverse (ameţeli, dureri de cap, stări de agitaţie, depresie – în cazul celor care conţin efedrina) vor începe să mănânce mai mult, mai dezorganizat şi compulsiv. Intră aşadar într-un cerc vicios din care este greu de ieşit fără ajutorul unui specialist în nutriţie.
Orice aliment poate fi atât medicament cât şi otravă, doza făcând diferenţa, iar în cazul acestor pilule, doza este foarte mare!
Citeste restul articolului pe suntmamica.ro
2020 este Anul Asistentului Medical și al Moașei
Anul acesta întreaga lume își îndreaptă atenția asupra asistenților medicali și moașelor. Organizația Mondială a Sănătății dedică anul 2020 celor care zi de zi îmbunătățesc viața celorlalți, celor care sunt acolo pentru femei atunci când sunt cel mai vulnerabile, cei care asistă zilnic la dureri și bucurii inimaginabile.

Din păcate, 2020 va rămâne mai degrabă în istorie ca anul COVID 19. Este anul în care asistenții medicali și întreg personalul medical sunt puși la grea încercare. E un moment în care e nevoie să fim uniți și să le fim alături tuturor celor care sunt pe baricade, pentru noi.
Educatorii Perinatali SAMAS, în marea lor majoritate asistenți medicali, sunt în prima linie, pentru noi, toți cei care stăm acasă. Cumva, istoria, prin răspândirea acestui virus, a vrut să ne demonstreze încă o dată cât de importanți sunt acești oameni în viața noastră. Este anul în care toate cadrele medicale merită să le apreciem și să le recunoaștem cum nu am făcut-o până acum vreodată. Să le răsplătim profesionalismul și dedicarea.
Educatorii Perinatali SAMAS sunt aproape de mamele cu COVID 19 care nasc, prin programul SAMAS la bine și la greu, prin consilieri de menținerea lactației și de alăptare. Pentru a beneficia de o consiliere, mamele care au nevoie pot suna la 0786 176 949.
Munca asistentelor medicale și a moașelor este, de cele mai multe ori, departe de lumina reflectoarelor. Rolul lor în suportul sănătății mamei și copilului în primele 1000 de zile este prea puțin valorizat în societatea românească, în sistemul medical de educație și prevenție în sănătate.
Peste 1000 de asistente medicale și moașe s-au alăturat Asociației SAMAS în ultimii 6 ani și au urmat cursurile de formare medicală continuă prin care s-au certificat Educatori Perinatali SAMAS.
Activitatea Educatorului Perinatal SAMAS este inspirată din modelul occidental de educație și sprijin al gravidelor și proaspetelor mame. În țări precum Franța, Germania, Austria sau Elveția, peste 70% din mame apelează la servicii similare.
Educatorul Perinatal SAMAS este aproape de comunitate în cele 6 centre SAMAS din țară: București, Timișoara, Iași, Pitești, Bistrița, Cluj-Napoca, dar și în alte peste 20 de orașe, echipe de educatori perinatali oferind cursuri, consiliere și sfaturi gravidelor și mamelor. Gravidele, mamele sau tăticii îi vor putea contacta pe site-ul www.asociatiasamas.ro, pe pagina de Facebook Școala Mamei SAMAS și în centrul SAMAS din oraș.
CUTIA Bebelușului primește finanțare de la ROMGAZ SA
Asociația SAMAS a primit sprijin financiar din partea celui mai mare producător și principal furnizor de gaze naturale din România, ROMGAZ SA, pentru proiectul CUTIA Bebelușului. Acesta este un proiect care își propune să schimbe și să salveze vieți și vine în întâmpinarea familiilor din medii defavorizate, pentru care bucuria venirii pe lume a unui bebeluș este, de cele mai multe ori, umbrită de sărăcie și de lipsa educației.
Eli Roman, președintele onorific al Asociației SAMAS, alături de Andreea Negru, Head of Public Relations Romgaz SA, au pregătit CUTIA Bebelușului pentru a putea fi trimisă la maternitățile din țară. Mamele și nou-născuții, cazuri sociale, primesc, astfel, protecție, îngrijire mai bună și cele necesare în primele 3 luni de viață.
Despre CUTIA Bebelușului
CUTIA Bebelușului a schimbat viața a generații întregi în Finlanda, în cei peste 81 de ani de când programul se desfășoară în această țară, scăzând mortalitatea infantilă, de la 6,5‰ la 1,7‰.
În România, nu toți bebelușii au aceleași șanse la viață și la o dezvoltare sănătoasă. Asociația SAMAS își dorește ca toți copiii să poată fi sănătoși și fericiți. Copiii și generațiile viitoare sunt baza societății noastre, iar contribuția la creșterea lor sănătoasă cade în responsabilitatea noastră. Dragostea vine de la sine, restul se învață. Prin comunitatea de Educatori perinatali (asistente și moașe) dezvoltată de Asociația SAMAS la nivel național, oferim acces la educație în primii ani de viață ai copiilor pentru cât mai mulți părinti din România în maternități, în comunități defavorizate și în centrele SAMAS.
Asociația SAMAS a lansat la 1 iunie 2019 conceptul CUTIA Bebelușului în 22 de maternități din întreaga țară. Asociația SAMAS dorește să acceseze cât mai multe finanțări pentru a extinde cât mai mult programul concept CUTIA Bebelușului. Din păcate, în România, dreptul la sănătate al fiecărui copil este doar o declarație, nu o realitate! Un bebeluș mai mic de un an moare la fiecare 6 ore, 41,7% dintre copii se nasc și trăiesc în sărăcie, 1 din 10 mame este minoră. Conform raportului UNICEF, 80% dintre decesele nou-născuților pot fi prevenite prin educație. Alăptarea exclusivă a copilului în primele 6 luni de viață este esențială pentru buna dezvoltare, imunitatea și sănătatea viitorului adult. Alăptarea copilului timp de cel puțin 1 an reduce riscul de apariție a cancerului de sân la mamă.
Educația perinatală este extrem de importantă pentru mame, fiind dovedit științific că toate deciziile pe care o mamă le ia în primele 1000 de zile de viață ale bebelușului (de la momentul concepției până la 2 ani ai acestuia) influențează starea de sănătate a copilului, pe tot parcursul vieții.
CUTIA Bebelușului este realizată din carton, are dimensiunile de 70 x 42 x 28 cm și va fi folosită ca pat pentru bebeluș în primele trei luni de viață.
Beneficiile CUTIEI Bebelușului:
- Scade mortalitatea și morbiditatea infantile
- Crește rata de alăptare
- Contribuie la creșterea responsabilității mamei și la motivarea acesteia pentru a obține sprijinul material
- Contribuie la dezvoltarea sănătoasă a bebelușului și la prevenția unor boli din viața de adult asociate cu perioada primelor 1000 de zile (conform studiului dr. David Barker, condițiile fetale și precoce pentru sugari au un efect permanent de condiționare a metabolismului și a afecțiunilor cronice ale organismului, ulterior în viață).
- Cutia de carton devenită pătuț salvează vieți!
Detalii pe www.cutiabebelusului.ro / Instagram: @cutia_bebelusului / Facebook: @Cutia Bebelusului SAMAS
Asociația SAMAS și KAUFLAND ROMÂNIA deschid Școala Mamei SAMAS la Botoșani
În contextul în care în Botoșani mortalitatea infantilă este de 12,9‰, mult peste rata medie a României – 7,3‰, cea mai mare din Europa – Asociația SAMAS și Kaufland România investesc în specializarea cadrelor medicale care să poată asigura educația pentru sănătatea mamei și copilului în primii ani de viață ai acestuia.

În perioada aprilie – iunie 2019, Asociația SAMAS desfășoară la Botoșani, în cadrul Spitalului Județean de Urgențe “Mavromati”, cu sprijinul Direcției de Sănătate Publică a Județului Botoșani, programul de formare medicală continuă SAMAS adresat cadrelor medicale din secțiile de ginecologie și neonatologie, precum și asistenților medicali comunitari, din medicina de familie sau alte specializări perinatale. În această perioadă, asistente medicale, moașe și medici vor urma cele patru module de pregătire: “Alăptare”, “Naștere naturală și Naștere medicalizată”, “Nutriție perinatală”, “Fiziologia sarcinii și a perioadei perinatale”. În cadrul formării, cadrele medicale vor primi și noțiuni de comunicare în comunități și de comunicare asertivă cu pacienții și colegii.
Etapa de pregătire și certificare este cea care stă la baza înființării în Botoșani a Școlii Mamei SAMAS. Viitorii părinți din Botoșani vor apela începând cu luna iunie 2019, în cadrul Școlii Mamei SAMAS, la experiența educatorilor perinatali formați și certificați SAMAS, specializați în educația prenatală și postnatală, în nutriția mamei și copilului. Prioritățile educatorilor perinatali urmăresc obiectivele Asociației care, pe termen lung sunt: creșterea ratei de alăptare exclusivă, informarea corectă a mamelor despre procesul nașterii, îmbunătățirea stării de sănătate a mamei, dar și a bebelușului, printr-o nutriție echilibrată din timpul sarcinii, cât și postnatal.
Școala Mamei SAMAS din Botoșani este posibilă datorită implicării KAUFLAND ROMÂNIA, companie care susține educația cadrelor medicale și a viitorilor părinți.
„Pentru a avea copii sănătoși și fericiți, trebuie să avem întâi grijă de sănătatea mamei, atât fizică, cât și emoțională, așa că împreună cu Asociația SAMAS venim în sprijinul viitoarelor mame, pentru ca acestea să aibă acces la informațiile și resursele necesare primirii noilor membri în familie. Fiecare nou-născut merită un început bun în viață, indiferent de locul sau mediul în care vine pe lume.”, a declarat Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România.
În cadrul proiectului, 100 de copii vor beneficia gratuit de CUTIA BEBELUȘULUI ce va fi oferită fiecărui nou-născut provenit din familii defavorizate (situație economică dificilă, mame minore, mame supuse unor abuzuri în familiile lor sau provenite din cămine sau adăposturi sociale). Cutia bebelușului, realizată după modelul finlandez, se acordă în condițiile în care gravidele aflate cel mai târziu în al doilea trimestru de sarcină merg la controalele medicale periodice prevăzute în planul național de sănătate și urmează cursurile gratuite organizate în cadrul Școlii Mamei SAMAS Botoșani. Noțiunile de îngrijire a nou-născutului și de alăptare sunt esențiale pentru orice părinte și pot reduce riscurile asociate mortalității în primul an de viață al copilului. Cutia bebelușului este patul non-născutului și îi asigură acestuia igiena și siguranța corespunzătoare. De asemenea, aceasta le asigură mamelor tot ceea ce au nevoie pentru a-și îngriji copilul, un motiv în plus pentru ca acestea să meargă la doctor și la cursurile pentru îngrijire și alăptare din cadrul Școlii Mamei SAMAS.
În Romania mortalitatea infantilă este în medie de 7,3‰, cea mai mare din Europa. În Botoșani mortalitatea infantilă este 12,9‰. În 2017, în județul Botoșani au fost 87 de nașteri la mame minore, 236 de nașteri de prematuri și peste 1200 de cezariene.
Rămâneți alături de noi pe site și pe Facebook pentru a afla mai multe detalii despre deschiderea Școlii Mamei SAMAS din Botoșani – www.asociatiasamas.ro / https://www.facebook.com/asociatiasamas/
Proiectul este finanțat de KAUFLAND ROMÂNIA și implementat de Asociația SAMAS cu desfășurare ca proiect pilot în județul Botoșani.
Dieta Paleo înainte şi după naştere
Este una dintre cel mai mediatizate diete în ultima vreme, poate și datorită faptului că are ca rezultat un număr semnificativ de kilograme în minus fără efecte adverse asupra sănătății organsmului. În plus, este și la mare căutare printre vedetele de la Hollywood. Cât de eficientă este însă această metodă de slăbire? Și cât de indicată este dieta Paleo înainte și după naștere? Iată ce lămuriri am primit de la Gabriela Codruța Nedelea, consilier SAMAS în nutriție și remodelare corporală.
Dieta Paleo: regim sănătos sau marketing?
Acest tip de dietă exclude toate alimentele care nu se consumau în paleolitic, mai exact cereale, leguminoase, cartofi, lactate, orice aliment procesat, sare sau uleiuri rafinate. Pune accent pe alimente organice, este o dietă care se adresează persoanelor cu venituri peste medie şi care alocă pentru hrană o sumă considerabilă din buget. Doar în acest context Paleo este o dietă sănătoasă! Este o dietă comercială care şi-a dezvoltat propria industrie de alimente, suplimente şi programe nutriţionale on-line.
Aceasta dietă, este foarte populară în SUA pentru că acolo există o comunitate foarte mare care practică activitate fizică foarte intensă (cross-fit, HAIT, etc). A devenit extrem de populară în comunitatea cross-fit, iar depăşirea graniţelor americane s-a făcut în momentul în care întrecerile de cross-fit au fost sponsorizate de o celebră companie care comercializează articole vestimentare sportive, în special încălțăminte. Ingredientele perfecte pentru marketing au generat un nou trend în nutriţie. Un trend adresat doar unei categorii sociale şi fără susţinere ştiinţifică!
Alimente permise în dieta Paleo
Se consumă foarte multe proteine ce provin preponderent din carne de la animale hrănite cu iarbă, ouă, pește, fructe de mare. Carbohidraţii provin din legume verzi, fructe proaspete de sezon şi rădacinoase, iar grăsimile provin în mare parte din alimentele de origine animală, dar şi din ulei de cocos, avocado, nuci şi seminţe.
Câte kilograme poți slăbi cu dieta Paleo?
Rezultatele apar în funcţie de obiectivul propus. Dacă obiectivul este de slăbire atunci, rezultatele variază în funcţie de numărul de calorii ingerate în dietă. Dacă se urmăreşte schimbarea compoziţiei corporale (masa grasă vs masă musculară) atunci tot pe fondul unui deficit de calorii, se va consuma din ţesutul adipos în contextul furnizării de energie pentru susţinerea exerciţiilor fizice intense pentru că, acest tip de dietă limitează aportul de carbohidraţi dintr-o zi pentru a forţa organismul să cedeze din reserve (grăsime stocată). Dacă ne raportăm la timpul în care se pierd kilogramele, iarăşi numărul de calorii restricţionate faţă de cât ar avea în mod normal organismul nevoie, sunt cele care dau rezultatul final.
Cum funcţionează dieta Paleo mai precis?
Aceasta dietă, că majoritatea dietelor low-carb, pune accent pe aport crescut de proteine şi grăsimi şi mai puţin pe carbohidraţi că principala sursă de energie. Funcţionează în context sportiv. Este o dietă care se potriveşte sportivilor ce practică activitate fizică de genul celor amintite mai sus dar şi persoanelor care doresc să slăbească şi nu au mai avut la activ alte diete cu revenire la greutatea anterioară sau mai grav, cu surplus peste ceea ce a pierdut în timpul dietei. Niciodată, aşa cum se promovează în România în diverse programe de slăbit, aceasta dietă nu trebuie ţinută fără practicarea unei activităţi fizice sistematizate de intensitate mare.
Dieta prevede un aport zilnic de proteine cuprins între 20-35%, grăsimi între 35-50% iar carbohidraţii reprezintă doar între 20-40% din raţia zilnică. Consider că variaţiile procentuale atât de mari, lasa loc de interpretări personale care pot afecta starea de sănătate, mai ales persoanelor care nu au în obicei controlul porţiei.
Pentru că o astfel de dietă să poată fi ţinută cu cât mai puţine efecte negative, este important că raportul grăsimilor să fie în favoarea celor de origine vegetală bogate în omega 3 , sursele de provenienţă a alimentelor să fie sigure şi să existe o ciclizare a procentelor de macronutrienti despre care am amintit .
Contraindicații
Orice persoană care are o patologie, nu trebuie să apeleze la vreo dietă extremă. Persoanele care au probleme cu metabolismul grăsimilor, probleme biliare său risc genetic crescut să dezvolte dislipidemii sunt sfătuite să nu adopte o astfel de dietă. Deşi se promovează aceasta dietă ca fiind una sănătoasă pentru că exclude orice aliment pro-inflamator, am putea foarte bine să excludem din alimentaţie aceste produse şi să păstrăm totuşi echilibrul în alimentaţia zilnică. Copiii, femeile însărcinate, femeile care alăptează, vârstnicii sau cei care suferă de vreo boală nu trebuie să apeleze la o astfel de dietă ci, mai degrabă, să pună accentul pe calitatea alimentelor şi pe o raţie alimentară zilnică, echilibrată.
Dieta Paleo în sarcină: pro sau contra?
Pe timpul sarcinii nu se ţine niciun fel de dietă! Tot ceea ce contează este calitatea alimentelor şi un aport caloric optim pentru fiecare trimestru de sarcină. Dacă sarcina s-a instalat pe un surplus de greutate, dieta se controlează în primul trimestru prin excluderea adăugării de calorii în alimentaţie. Nu, nu se mănâncă pentru doi ci pentru unul singur cu nevoi specific în fiecare trimestru.
Dacă mama înainte de a rămâne însărcinată a urmat dieta Paleo, pe perioada sarcinii aceasta nu i se mai potriveşte din două motive : nu mai face sport cu aceeaşi intensitate şi nu aduce toţi nutrienţii necesari dezvoltării unei noi vieţi fără să pericliteze în timp sănătatea acesteia. După naştere, cu atât mai mult, o astfel de dietă nu este indicată dacă proaspătă mămică alăptează.
Dieta Paleo și sportul
Dieta Paleo este un nou trend în nutriţie pentru că, cu cât un program este mai fantezist cu atât mai căutat va fi ! Fără justificare medicală, desigur şi fără susţinere prin proba timpului. Desigur, aceasta dietă adoptată de un organism sportiv, are foarte multe beneficii…de la susţinerea efortului până la reglarea echilibrului acido-bazic datorită prezenţei în cantitate foarte mare a legumelor verzi . Deoarece carbohidraţii sunt limitaţi, în momentul efortului şi post efort, se vor arde grăsimi pentru producerea de energie. Acest proces metabolic este dezavantajos pentru organism chiar dacă generează mai multă energie decât arderea carbohidraţilor iar în timp efectele asupra stării de sănătate se vor vedea în sens negativ.
Orice dietă abordăm trebuie să ne ajute să ajungem în final la un echilibru nutriţional şi să devină un nou comportament alimentar sănătos. Nu, aceasta dietă nu este capabilă să se transforme într-un stil de viaţă sănătos deoarece omul modern nu dispune de ceea ce dispuneau strămoşii din paleolitic. Nu face efort fizic intens fără echipament de protecţie, nu doarme atât cât dormeau oamenii din paleolitic, nu este lipsit de mediu poluat, nu beneficiază de suficientă vitamin D pentru că alimentele nu conţin atât cât organismul are nevoie etc.
Articol realizat in colaborarea cu suntmamica.ro
Str. Popa Soare nr. 16, ap. 2, sector 2, București
+40 0786 176 949 021 796 32 53
programari@programsamas.ro