CUTIA Bebelușului primește finanțare de la ROMGAZ SA
Asociația SAMAS a primit sprijin financiar din partea celui mai mare producător și principal furnizor de gaze naturale din România, ROMGAZ SA, pentru proiectul CUTIA Bebelușului. Acesta este un proiect care își propune să schimbe și să salveze vieți și vine în întâmpinarea familiilor din medii defavorizate, pentru care bucuria venirii pe lume a unui bebeluș este, de cele mai multe ori, umbrită de sărăcie și de lipsa educației.
Eli Roman, președintele onorific al Asociației SAMAS, alături de Andreea Negru, Head of Public Relations Romgaz SA, au pregătit CUTIA Bebelușului pentru a putea fi trimisă la maternitățile din țară. Mamele și nou-născuții, cazuri sociale, primesc, astfel, protecție, îngrijire mai bună și cele necesare în primele 3 luni de viață.
Despre CUTIA Bebelușului
CUTIA Bebelușului a schimbat viața a generații întregi în Finlanda, în cei peste 81 de ani de când programul se desfășoară în această țară, scăzând mortalitatea infantilă, de la 6,5‰ la 1,7‰.
În România, nu toți bebelușii au aceleași șanse la viață și la o dezvoltare sănătoasă. Asociația SAMAS își dorește ca toți copiii să poată fi sănătoși și fericiți. Copiii și generațiile viitoare sunt baza societății noastre, iar contribuția la creșterea lor sănătoasă cade în responsabilitatea noastră. Dragostea vine de la sine, restul se învață. Prin comunitatea de Educatori perinatali (asistente și moașe) dezvoltată de Asociația SAMAS la nivel național, oferim acces la educație în primii ani de viață ai copiilor pentru cât mai mulți părinti din România în maternități, în comunități defavorizate și în centrele SAMAS.
Asociația SAMAS a lansat la 1 iunie 2019 conceptul CUTIA Bebelușului în 22 de maternități din întreaga țară. Asociația SAMAS dorește să acceseze cât mai multe finanțări pentru a extinde cât mai mult programul concept CUTIA Bebelușului. Din păcate, în România, dreptul la sănătate al fiecărui copil este doar o declarație, nu o realitate! Un bebeluș mai mic de un an moare la fiecare 6 ore, 41,7% dintre copii se nasc și trăiesc în sărăcie, 1 din 10 mame este minoră. Conform raportului UNICEF, 80% dintre decesele nou-născuților pot fi prevenite prin educație. Alăptarea exclusivă a copilului în primele 6 luni de viață este esențială pentru buna dezvoltare, imunitatea și sănătatea viitorului adult. Alăptarea copilului timp de cel puțin 1 an reduce riscul de apariție a cancerului de sân la mamă.
Educația perinatală este extrem de importantă pentru mame, fiind dovedit științific că toate deciziile pe care o mamă le ia în primele 1000 de zile de viață ale bebelușului (de la momentul concepției până la 2 ani ai acestuia) influențează starea de sănătate a copilului, pe tot parcursul vieții.
CUTIA Bebelușului este realizată din carton, are dimensiunile de 70 x 42 x 28 cm și va fi folosită ca pat pentru bebeluș în primele trei luni de viață.
Beneficiile CUTIEI Bebelușului:
- Scade mortalitatea și morbiditatea infantile
- Crește rata de alăptare
- Contribuie la creșterea responsabilității mamei și la motivarea acesteia pentru a obține sprijinul material
- Contribuie la dezvoltarea sănătoasă a bebelușului și la prevenția unor boli din viața de adult asociate cu perioada primelor 1000 de zile (conform studiului dr. David Barker, condițiile fetale și precoce pentru sugari au un efect permanent de condiționare a metabolismului și a afecțiunilor cronice ale organismului, ulterior în viață).
- Cutia de carton devenită pătuț salvează vieți!
Detalii pe www.cutiabebelusului.ro / Instagram: @cutia_bebelusului / Facebook: @Cutia Bebelusului SAMAS
Asociația SAMAS și KAUFLAND ROMÂNIA deschid Școala Mamei SAMAS la Botoșani
În contextul în care în Botoșani mortalitatea infantilă este de 12,9‰, mult peste rata medie a României – 7,3‰, cea mai mare din Europa – Asociația SAMAS și Kaufland România investesc în specializarea cadrelor medicale care să poată asigura educația pentru sănătatea mamei și copilului în primii ani de viață ai acestuia.

În perioada aprilie – iunie 2019, Asociația SAMAS desfășoară la Botoșani, în cadrul Spitalului Județean de Urgențe “Mavromati”, cu sprijinul Direcției de Sănătate Publică a Județului Botoșani, programul de formare medicală continuă SAMAS adresat cadrelor medicale din secțiile de ginecologie și neonatologie, precum și asistenților medicali comunitari, din medicina de familie sau alte specializări perinatale. În această perioadă, asistente medicale, moașe și medici vor urma cele patru module de pregătire: “Alăptare”, “Naștere naturală și Naștere medicalizată”, “Nutriție perinatală”, “Fiziologia sarcinii și a perioadei perinatale”. În cadrul formării, cadrele medicale vor primi și noțiuni de comunicare în comunități și de comunicare asertivă cu pacienții și colegii.
Etapa de pregătire și certificare este cea care stă la baza înființării în Botoșani a Școlii Mamei SAMAS. Viitorii părinți din Botoșani vor apela începând cu luna iunie 2019, în cadrul Școlii Mamei SAMAS, la experiența educatorilor perinatali formați și certificați SAMAS, specializați în educația prenatală și postnatală, în nutriția mamei și copilului. Prioritățile educatorilor perinatali urmăresc obiectivele Asociației care, pe termen lung sunt: creșterea ratei de alăptare exclusivă, informarea corectă a mamelor despre procesul nașterii, îmbunătățirea stării de sănătate a mamei, dar și a bebelușului, printr-o nutriție echilibrată din timpul sarcinii, cât și postnatal.
Școala Mamei SAMAS din Botoșani este posibilă datorită implicării KAUFLAND ROMÂNIA, companie care susține educația cadrelor medicale și a viitorilor părinți.
„Pentru a avea copii sănătoși și fericiți, trebuie să avem întâi grijă de sănătatea mamei, atât fizică, cât și emoțională, așa că împreună cu Asociația SAMAS venim în sprijinul viitoarelor mame, pentru ca acestea să aibă acces la informațiile și resursele necesare primirii noilor membri în familie. Fiecare nou-născut merită un început bun în viață, indiferent de locul sau mediul în care vine pe lume.”, a declarat Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România.
În cadrul proiectului, 100 de copii vor beneficia gratuit de CUTIA BEBELUȘULUI ce va fi oferită fiecărui nou-născut provenit din familii defavorizate (situație economică dificilă, mame minore, mame supuse unor abuzuri în familiile lor sau provenite din cămine sau adăposturi sociale). Cutia bebelușului, realizată după modelul finlandez, se acordă în condițiile în care gravidele aflate cel mai târziu în al doilea trimestru de sarcină merg la controalele medicale periodice prevăzute în planul național de sănătate și urmează cursurile gratuite organizate în cadrul Școlii Mamei SAMAS Botoșani. Noțiunile de îngrijire a nou-născutului și de alăptare sunt esențiale pentru orice părinte și pot reduce riscurile asociate mortalității în primul an de viață al copilului. Cutia bebelușului este patul non-născutului și îi asigură acestuia igiena și siguranța corespunzătoare. De asemenea, aceasta le asigură mamelor tot ceea ce au nevoie pentru a-și îngriji copilul, un motiv în plus pentru ca acestea să meargă la doctor și la cursurile pentru îngrijire și alăptare din cadrul Școlii Mamei SAMAS.
În Romania mortalitatea infantilă este în medie de 7,3‰, cea mai mare din Europa. În Botoșani mortalitatea infantilă este 12,9‰. În 2017, în județul Botoșani au fost 87 de nașteri la mame minore, 236 de nașteri de prematuri și peste 1200 de cezariene.
Rămâneți alături de noi pe site și pe Facebook pentru a afla mai multe detalii despre deschiderea Școlii Mamei SAMAS din Botoșani – www.asociatiasamas.ro / https://www.facebook.com/asociatiasamas/
Proiectul este finanțat de KAUFLAND ROMÂNIA și implementat de Asociația SAMAS cu desfășurare ca proiect pilot în județul Botoșani.
Str. Popa Soare nr. 16, ap. 2, sector 2, București
+40 0786 176 949 021 796 32 53
programari@programsamas.ro