Recuperarea după operația cezariană – pas cu pas

mama care isi vede bebelusul dupa cezarianaDragă mamă, ai depășit și momentul nașterii, poate în cazul tău a venirii pe lume a bebelușului tău în urma extracției prin operație cezariană, o intervenție chirurgicală majoră care salvează vieți de mame și bebeluși, atunci când nașterea nu poate avea loc pe cale naturală, prin canalul de naștere. S-a încheiat o etapă, pe care ai apucat să o pregătești din timp sau te-a luat pe nepregătite, iar acum este normal să te întrebi LA CE SĂ TE AȘTEPȚI.

După transportul tău din sala de operații,

care se întâmplă pe o targă pe care tu stai întinsă și acoperită de la piept în jos și unde ești supravegheată îndeaproape de asistenta medicală din serviciul de ATI (Anestezie Terapie Intensiva) și manipulată de brancardieri, ajungi în salonul post-operator. Acolo vei staționa câteva ore bune, între 7-24, ți se vor monitoriza semnele vitale: tensiunea arterilă, pulsul, respirația, și-ți vor fi supravegheate sângerarea vaginală, globul de siguranță (uterul contractat), volumul de urină, starea pansamentului.

Cât de repede îți vei reveni la nivel conștient, senzitiv și al motricității, dar și în ceea ce privește starea de bine alterată de disconfortul dat de durere la nivelul plăgii operatorii, depinde de tipul de anestezie administrat.

După o anestezie rahidiană

te vei simți amorțită de la brâu în jos și fără posibilitatea de a-ți mișca membrele inferioare încă vreo 2-4 ore, după care este foarte posibil să ai nevoie de antalgice/ antiinflamatorii în funcție de toleranța ta la durere. Este posibil ca peste 24 de ore să debuteze cefaleea post-rahi-anestezie care să dureze zile bune, destul de greu de suportat în poziție verticală, dar care se ameliorează spontan cât timp menții poziția orizontală fără pernă.

După anestezia generală,

indicată în cazuri de urgență majoră, odată revenită starea de conștiență îți poți mișca orice parte a corpului dorești în limita disconfortului dat de durerea postoperatorie, și în acest caz ți se vor administra antalgice/ antiinflamatorii. Ca neajunsuri post-operator, pot fi menționate tusea iritativă, gât care ustură, ca urmare a intubației oro-traheale ce însoțește tehnica de anestezie generală.

Dacă ai deja montat un cateter epidural, lucrurile sunt mult mai simple în ceea ce privește managementul durerii, momentul administrării cocktail-ului antalgic rămânând la alegerea ta. Nu ți se va scoate cateterul peridural atât timp cât vei fi sub acțiunea tratamentului anticoagulant.

sala de operatie de cezarianaÎți vor fi puse perfuzii și vei începe hidratarea orală și ingestia de alimente la recomandarea medicului.

Indiferent de tipul anesteziei, vei fi perfuzată cu soluții saline și glucozate în volume recomandate de medicul anestezist, vei primi tratament anticoagulant de tipul celor cu moleculă mică (Fraxiparine/ Clexane) și tratament uteroton  (Oxiton/ Ergomet). Deși preventiv se administrează o doză unică de antibiotic intra-operator, sunt situații în care ți se poate recomanda de către medicul curant mai multe doze pe perioada a cel puțin 3 zile.

La recomandarea medicului anestezist, în funcție de tipul medicamentelor administrate, poți începe hidratarea orală și ingestia de alimente ușor digerabile după 2 ore sau ți se poate recomanda repaus gastric 6 ore, urmat de hidratare orală cu apă sau ceai neîndulcit încă 12 ore, apoi începe ingestia de alimente ușor digerabile.

Alimentele recomandate

vor fi din categoria celor fără lapte nefermentat (ok: iaurt, kefir, lapte bătut), nimic dulce (nu compot, prăjituri, ceai îndulcit etc), nimic crud (fructe, legume) până când nu apare tranzitul pentru gaze și apoi pentru fecale. În caz contrar alimentele nepotrivite pot da disconfort abdominal prin fermentarea acestora, fără posibilitatea de a evacua gazele abdominale, cu riscul de apariție a unor complicații la nivel intestinal de tipul ileus paralitic/ocluzie intestinală.

După primul scaun (cam în 24-48 de ore) nu vei mai avea nicio restricție alimentară, cu atât mai mult dacă vei alăpta (nu, bebelușul alăptat nu va avea colici din cauza a ceea ce mănânci!). Fiind o proaspătă lăuză care alăptează, vei avea nevoie de un  aport caloric mai mare, asta însemnând o gustare în plus față de perioada de sarcină. Vei continua să iei suplimentele de vitamine și minerale care ți-au rămas din timpul sarcinii și în mod deosebit pe termen mai lung suplimente de Fier, Calciu.

Mișcarea face bine.

Post-operator se recomandă pentru prevenția complicațiilor trombotice, în afară de tratamentul anticoagulant, mobilizarea precoce la 6-8 ore. Cu cât te vei mișca mai repede cu atât te vei recupera fizic mai rapid: scazi mult riscul trombotic, se reia mai repede tranzitul pentru gaze/ fecale, scade disconfortul dat de operație. Este important deoarece bebelușul tău va avea nevoie de tine.

Tot la indicația medicului, și dacă te mobilizezi precoce, ți se va suprima sonda vezicală, atât de necesară în timpul operației și imediat post-operator, dar și destul de supărătoare, ți se va face toaleta vulvară pentru un plus de confort. La 24 de ore ți se va recolta o probă de sânge prin care se va observa gradul de anemie, știindu-se că în timpul operației cezariene este acceptată ca fiind normală o pierdere de cel mult 1000 ml sânge.

Primul contact cu bebe la sân. Alăptarea în cazul operației de cezariană

Dacă circuitele interne permit, bebelușul îți va fi adus la sân după cel puțin 2 ore. În tot acest timp el a fost supravegheat în serviciul de Neonatologie, pentru că, în caz că nu știai, toți bebelușii extrași prin operație cezariană, indiferent de Indicele Apgar stabilit la naștere, sunt considerați copii cu risc.

Nu este adevărat că mamelor care au avut operație cezariană le va veni laptele mai greu, dar este adevărat că asta se va întâmpla dacă bebelușul nu este adus mamei în brațe cât mai curând pentru a iniția alăptarea și a o stimula, fără să piardă startul (un mare avantaj și pentru prevenția angorjării sânilor).

pozitie de alaătat dupa cezarianaAlăptează la cererea bebelușului, chiar dacă vei simți un disconfort abdominal de tip “crampe” mai ales în timpul suptului, este un semn bun că uterul involuează și scade riscul de hemoragii pe cale vaginală.

Alăptarea  nu trebuie sa fie o corvoadă, ci o plăcere atât pentru tine, cât și pentru copil, de aceea adoptă poziții confortabile pentru o femeie cu operație cezariană. Ți-aș sugera în acest sens să alăptezi întinsă pe o parte sau în poziție semișezândă cu o pernă pe care se sprijină spatele și cu o alta pe genunchii îndoiți pe care se sprijină bebelușul care este mai ușor poziționat la sân în acest fel.

Nu alăpta la marginea patului/stând pe scaun cu picioarele atârnate pentru că acestea ți se pot umfla și, mai mult, crește riscul de a se umfla plaga operatorie, ca mai apoi să se localizeze lichid la nivelul ei sub forma de serom. În acest fel crește riscul de a se infecta și de a predispune plaga la dehiscență (desfacere/ deschidere), lucru foarte neplăcut care necesită îngrijiri suplimentare.

Pentru orice probleme în alăptare îți recomandăm să apelezi la un consilier în alăptare sunând la numărul de telefon 0786 176 949 sau pe email programari@programsamas.ro

Toaletarea plăgii după operația de cezariană.

Pentru o facilita o cicatrizare a plăgii operatorii ți se va îndepărta pansamentul după 24 ore, se va face o toaletă locală a plăgii, după care vei fi sfătuită să o lași descoperită în contact cu aerul și să o menții uscată și curată – atenție la absorbantul vaginal care uneori poate fi atât de lung încât ar putea ajunge la nivelul plăgii! Dar asta  nu se va întâmpla dacă ai o incizie verticală, în acest caz vei fi sfătuită să porți o centură specială care îți va susține abdomenul o perioadă  bună de timp.

Este foarte posibil să ți se recomande suplimentar preparate cu acțiune rapid cicatrizantă de tipul Cicatridina, sub forma de gel, dar nu este obligatoriu.

În ceea ce privește igiena personală, bineînțeles că vei dori să te simți curată, proaspătă. Recomandările în cazul tău se limitează la a te spăla pe porțiuni. Mai întâi de la ombilic în sus – trunchi, membre superioare, față, cap, timp în care zona abdominală de sub ombilic să fie foarte bine protejată cu un prosop gros, chiar acoperită cu o folie de plastic pentru ca apa să nu înmoaie stratul protector care s-a format (“coaja”).

Ulterior te poți spăla dinspre zona genitală spre membrele inferioare. Imediat după baie se șterge prin apăsare – nu frecare – cu un prosop foarte absorbant zona plăgii operatorii (uneori chiar fiind necesar să se usuce bine cu feonul).

Important este să știi că atât timp cât ai scurgeri vaginale (lohii) nu ai voie să faci baie în cadă, ci doar duș cu apă curată curgătoare.

Spală-ți mâinile întotdeauna înainte de alăptare și înainte de a lua bebelușul în brațe. Sânii este suficient să îi speli o dată pe zi, atunci când îți faci toaleta generală, dar fără să folosești săpun sau gel de duș, doar apă caldă și curată.

Firele de sutură ți se vor suprima la 5 zile post-operator, dacă ești la prima cezariană sau la 7 zile dacă nu ești.

Pentru recuperarea condiției fizice și în special pentru recuperare abdo-perineală (vezi aici detalii) ți se recomandă să începi exercițiile după 6-8săptămâni de la operație. Până atunci este suficient să îți controlezi postura, fie că ești în picioare, fie că ești așezată: spatele drept, umerii în  aceeași linie, drepți, abdomenul în tensiune (burta suptă). Vei evita pe cât posibil să faci efort de tipul împins, cărat greutăți, cel puțin până când nu te vei reface complet la nivel abdominal.

Viața sexuală după operația de cezariană

Viața sexuală ți-o poți relua după perioada de lăuzie când nu mai există scurgeri vaginale și aparatul reproducător s-a refăcut, iar nivelul hormonilor sexuali sunt aproape de normal. E posibil să apară și menstruația, mai mult sau mai puțin regulată după 6-8 săptămâni, mai ales dacă nu alăptezi, altfel poți avea amenoree chiar și un an. Asta înseamnă că nu poți folosi metoda calendarului ca o metodă eficientă de contracepție, dar poți opta pentru sterilet, contraceptive pe bază de Progesteron, prezervativ etc. Poți vorbi despre aceste opțiuni și altele cu ocazia controlului de rutină de la 6-8 săptămâni la medicul OG când se face bilanțul lăuziei.

Recomandarea este de a spația nașterile pentru cel puțin 1 an și 8 luni, pentru a scădea riscul de ruptură uterină pe uter cicatricial, din cauza unei noi sarcini. De cele mai multe ori, următoarea naștere se va finaliza tot prin operație cezariană, mai ales dacă indicațiile pentru care a fost necesară prima se mențin sau dacă nu găsești o echipă care să te sprijine în alegerea de a avea o Naștere Vaginală După Cezariana (NVDC).

Toate acestea fiind spuse, dragă mămico, îți doresc recuperare postoperatorie rapidă și fără complicații și să ai lapte îndestulător și un bebeluș mâncăcios !

Link-uri utile:

Autor: Ilenuta Aglitoiu – Moașă licențiată principală, Specialist îngrijiri lăuză și nou-născut la domiciliu, Educator perinatal/ Trainer SAMAS

Data: 18 iunie 2020

Alte articole din secțiunea: Alaptare si Nutritie