7 recomandări pentru calmarea colicilor bebelușului

 

Colicile bebelușului sunt probabil cea mai mare spaimă a proaspeților părinți. Toată familia intră în alertă, părinții simțindu-se adesea neputincioși sau chiar frustrați.

Perioada de colici coincide cu dezvoltarea florei intestinale dar și cu creșterea conexiunior cerebrale. Se manifestă prin apariția unor episoade de plâns inconsolabil, fără legătură cu mesele. Bebe nu mai doarme și este agitat.

 

 

Deși cauza clară nu a fost încă identificată cu certitudine, se presupune că sunt declanșate de apariția crampelor la nivelul abdomenului.  Dacă ați exclus deja alte afecțiuni medicale și pediatrul a pus diagnosticul de “colici”, puteți încerca următoarele recomandări pentru a-l ajuta pe bebe să se liniștească.

  • Purtați bebelușul într-un sistem care să-i mențină o poziție corectă fiziologic. Căldura și pozitia tip “broscuță” reduce intensitatea durerii.
  • Folosiți zgomote familiare (white noise sau o anumită melodie care are efect de calmare).
  • Eliminați frecvent  aerul din burtică în timpul suptului. Când se schimbă poziția la sân sau când se schimbă sânul, bebelușul se pune pe pieptul mamei pentru a eructa.
  • Ieșiți la aer curat.
  • Aplicați pe burtică o pernuță încălzită, cu sâmburi de cireșe (atenție sa nu frigă). NU se aplică alcool, spirt sau oțet (pericol de arsură pe piele).
  • Masați burtica în sensul acelor de ceasornic sau de sus în jos. Practicați gimnastica piciorușelor.
  • Unele mămici au observat o serioasă îmbunătățire după terapia cranio-sacrală sau dupa terapia bowen. Bebe este foarte încordat și acestea îl ajută să se relaxeze și să doarmă mai bine.

Cu dragoste de meserie și determinare, Gianina Romanescu, educator perinatal SAMAS.

12 iulie 2019

 

 

 

 

Alte articole din secțiunea: Alaptare si Nutritie