Care este secretul succesului pentru alaptarea din orice pozitie?

Raspuns: flexibilitate in alegeri dar mai ales o atasare corecta a bebelusului la san :).

Una dintre intrebarile cele mai frecvente ale mamelor preocupate de alaptare este:

Care este cea mai buna/usoara pozitie de alaptare?

În multe materiale despre alăptare sunt descrise diferite poziții de alăptare și recomandări precise pentru folosirea lor in diferite situatii.

Raspunsul corect la întrebarea mamelor este ca nu exista o pozitie de alaptare anume care sa fie mai usoara sau mai buna decat altele. Mama trebuie sa fie informata despre diferitele optiuni pe care le are dar mai ales despre faptul ca secretul unei alăptări de succes din orice pozitie este atașarea corecta a guritei bebelusului la san.

Atașarea corectă lasân se poate invata asta atat la un Curs prenatal despre alaptare cat si in cadrul unei Consilieri de Alaptare dupa ce a nascut bebelusul. Specialistul care va ajuta mama sa alapteze cu succes trebuie sa ii comunice cateva informatii esentiale despre alegerea pozitiilor de alaptare:

  • Hranirea bebelusului cu lapte matern este la fel de importanta ca si confortul mamei. Nicio pozitie de alaptare nu trebuie sa sacrifice confortul mamei. Daca exista orice disconfort la alaptare este recomandat ca mama sa apeleze cat mai repede la ajutorul unui specialist care o va ajuta sa ajusteze pozitia pentru a fi si eficienta si confortabila.
  • Corpul fiecarei mame e diferit si fiecare bebelus e diferit – dimensiunea sanilor si dimensiunea bebelusului pot fi criterii importante pentru alegerea pozitiei de alaptare. E important de amintit ca atat corpul mamei cat si al bebelusului se modifica in cursul primului an de la nastere asa ca e important ca mama sa stie mai multe pozitii de alaptare dintre care sa aleaga pozitia potrivita in momentul potrivit.
  • Odihna mamei e la fel de importanta ca si alaptarea bebelusului asa ca e bine ca orice mama sa gaseasca o pozitie de alaptare confortabila chiar si atunci cand doarme (si aici pozitia culcata pe o parte e preferata de multe mame care alapteaza bebelusul la cerere, conform recomandarilor OMS.
  • Starea mamei imediat dupa nastere poate deasemenea sa fie un factor in alegerea unei pozitii de alaptare. Spre exemplu, unele mame care au nascut prin cezariana se simt mai confortabil atunci cand alapteaza din pozitia culcata, pe o parte, cel putin pana isi revin dupa operatie.
  • Pe masura ce trece timpul, atat mama cat si bebelusul vor capata experienta in alaptare iar pozitia de alaptare va fi aleasa in functie si alti factori externi la care nici nu te-ai gandit vreodata (spre exemplu, mamele care isi poarta bebelusii in sisteme de babywearing invata rapid sa alapteze…din mers!)
  • Pentru a gasi o pozitie de alaptare potrivita e nevoie doar…de mama, de bebelus si de instruire corecta. Accesoriile de alaptare (ca pernele de alaptare, fotolii sau balansoare de alaptare) ajuta dar nu sunt obligatorii pentru ca mama si bebelusul sa se bucure de o alaptare eficienta si confortabila.

 

 

Si cel mai important sfat in legatura cu pozitiile de alaptare – cunoasterea lor nu vine natural odata cu nasterea unui bebelus.

Gravida si mama trebuie sa stie ca e nevoie de un pic de instruire teoretica si mai ales practica din partea unui specialist pentru ca sa aiba toate sansele sa alapteze cu succes bebelusul cat mai rapid dupa nastere.

Asistentii SAMAS le stau la dispozitie gravidelor si mamelor din toata tara pentru a le oferi aceasta indrumare. http://programsamas.ro/mame/servicii-dupa-nastere

 

 

Articol realizat in parteneriat cu bebelu.ro

 

 

Alte articole din secțiunea: Alaptare si Nutritie