Cum si cand anunt angajatorul ca sunt insarcinata!

 

Stare de somnolenta? Greturi? Iti zice lumea ca ai o stralucire aparte? Sau ca te-ai mai “implinit”? Ce sa fie, ce sa fie ?!?

Ori e a doua zi de Craciun si e indigestie 🙁

Ori astepti un bebe 🙂 !

Daca e a doua situatie – FELICITARI !!! Urmeaza o perioada in care vei trece printr-un adevarat miracol in care in corpul tau va creste un omulet! Multe aparate si sisteme (digestiv, circulator, urinar, articular, tegumentar etc.) vor trece prin modificari datorate hormonilor care sustin cresterea si dezvoltarea fetala. Sarcina nu este o boala, desi unele femei pot avea simptome de sarcina neplacute  pentru o perioada (greturi, dureri de spate, crestere ponderala, pofte, labilitate psiho-emotionala).

In prima perioada a sarcinii ar trebui sa mergi la un consult pentru confirmarea sarcinii si pentru evaluarea si imbunatatirea stilului de viata (alimentatie, aport de vitamine si minerale, activitate fizica, schimbari fizice si emotionale, necesitatea urmaririi sarcinii).

Documente necesare:

Cere medicului sa iti elibereze un document (adeverinţă medicală-tip aprobată de Ministerul Sănătăţii sau Carnetul Gravidei şi Anexa pentru supravegherea medicală a gravidei şi lăuzei, în termen de maxim 5 zile lucrătoare de la data eliberării) care sa ateste starea de graviditate. Acesta iti va folosi cand vei anunta oficial angajatorul, si iti sugeram sa faci acest lucru prin notificare scrisa, inregistrata cu numar de inregistrare la angajator.

Adeverinta emisa de medicul de familie sau medicul specialist va fi anexata notificarii.

Din momentul depunerii notificarii sunteti protejata de lege si aveti diverse beneficii. Insa, daca nu ati facut acest demers, angajatorul este exonerat de obligatiile privind protectia maternitatii la locul de munca.

Nu este mentionat un termen de notificare a angajatorului, insa aveti in vedere ca starea dvs. de sarcina poate fi deconspirata de eventualele stari de disgravidie sau chiar de discutiile colegiale pe care le aveti la serviciu, in timpul liber sau in social media.

Legislatia spune:

Odata cu notificarea starii de graviditate, salariata gravida intra sub protectia legii, asadar ea nu mai poate fi concediata (cu exceptia reorganizării judiciare, a falimentului sau a dizolvării angajatorului, în condițiile legii). Insa, in cazul in care angajatorul concediaza salariata gravida si aceasta considera ca incetarea este din motive pe care legate de starea lor, ”au dreptul să conteste decizia angajatorului la instanţa judecătorească competentă, în termen de 30 de zile de la data comunicării acesteia, conform legii. În cazul în care o salariată contestă o decizie a angajatorului, sarcina probei revine acestuia, el fiind obligat să depună dovezile în apărarea sa până la prima zi de înfăţişare.”

 

Nu uita sa iei Acidul Folic (folat) ! Este esential pe toata durata sarcinii, cat si in alaptare, o cantitate suficienta de acid folic scazand riscul de defecte de tub neural! Il poti asimila din alimentatie – legume verzi, linte, fasole, suc de portocale etc si din suplimentarea cu acid folic de sinteza minim 400 micrograme.

 

Te asteptam la cursul despre Nutritia Gravidei – Alimentația corectă în sarcină este una dintre deciziile cele mai importante pe care le poți lua ca să influențezi în bine dezvoltarea bebelușului tău.

Vezi si articolele:

Citeste si despre ce cursuri ar trebui sa urmezi pana cand se naste bebelusul.

 

Autor: Sinziana Ionita Ciurez, 26 iunie 2019

 

 

Alte articole din secțiunea: Familie