Drepturile gravidelor la locul de munca pana in concediul medical prenatal

Furtuna hormonala, modificari fiziologice, somnolenta (desi de obicei esti o persoana matinala 🙂 ), emotivitate uneori excesiva (si ”inainte” nu plangeai la reclamele la detergenti !?!), o mie de sfaturi, multe contradictori. 🙂

Femeile insarcinate resimt frecvent anxietatea din cauza ca nu au suficiente informatii legate de perioada de sarcina. In cazul in care se adauga si aspecte neclare legate de indatoririle de serviciu si planificarea perioadei urmatoare (pana la concediul medical de sarcina si lauzie, in timpul acestuia – maxim 126 de zile si apoi in concediul de crestere copil), starea de anxietate creste.

Daca informatiile legate de sarcina pot fi aflate la cursurile prenatale si la vizitele medicale, clarificarile legate de job le poate obtine de la departamentul HR si de la echipa in care lucreaza.

Inca din 2003 avem un cadru legal – OUG 96/2003 privind protecţia maternităţii la locurile de muncă, modificata si actualizata. Coroborata cu OUG 158 actualizata si normele de aplicare ale acestora, creeaza cadrul legal pentru drepturile gravidelor si a mamelor/parintilor si a eventualelor concedii medicale.

Nu uita! Anuntarea angajatorului se face prin notificare scrisa, inregistrata cu numar de inregistrare la angajator, la care anexezi Adeverinta emisa de medicul de familie sau medicul specialist in care se confirma starea de graviditate!

După depunerea înştiinţării cu privire la starea de graviditate, atestată medical, angajatorul este obligat să ia următoarele măsuri, împreună cu medicul de medicina muncii:

  • Să prevină expunerea la riscuri ce pot afecta sănătatea si securitatea gravidei si a fatului;
  • Să nu fiţi constrânse să lucraţi într-un loc de muncă sau să efectuaţi o muncă dăunatoare stării de graviditate sau copilului nou-născut;
  • Să informeze, dacă există deja un document in care sunt specificate riscurile locului de muncă ocupat, în termen de 5 zile lucrătoare, cu privire la riscurile la care gravida este expusa. Locurile de muncă susceptibile sa prezinte riscuri specifice sunt cele prevazute în Anexa 1, OUG 96/2003. Angajatorul vă va aduce la cunoştinţă o Informare privind protecţia maternităţii la locul de muncă, conform cu prevederile OUG 96/2003, art. 2 lit. f);
  • Să evalueze riscurile în termen de 10 zile de la primirea înştiinţării, şi apoi să vă aducă la cunoştinţă concluziile, în termen de 5 zile lucrătoare de la data întocmirii raportului;
  • Angajatorul va notifica Inspectoratul Teritorial de Muncă în termen de 10 zile de la înştiinţarea depusă de dumneavoastră, şi ITM-ul va efectua verificarea condiţiilor de lucru;
  • Angajatorul este obligat să modifice condiţiile de muncă, orarul sau sa va repartizeze la un alt loc de muncă în cazul în care prestaţi o activitate ce implică riscuri pentru sănătatea sau securitatea proprie sau poate avea repercusiuni asupra sarcinii sau alăptării. Modificările se vor face astfel încât sa se elimine riscurile, în concordanţă cu recomandările medicului de medicina muncii, punerea in aplicare avand loc in termen de 15 zile lucratoare de la data incheierii raportului de evaluare a riscului. Aceste modificari nu pot afecta veniturile salariale.
  • In cazul in care angajatorul nu poate face modificarile de mai sus, sunteti indreptatita sa solicitati medicului de familie sau medicului specialist Concediu medical de Risc Maternal. In cazul in care lucrati in conditii deosebite sau speciale, beneficiati automat de modificarea conditiilor de munca sau locul muncii, iar daca acest lucru nu este posibil, poate solicita concediul de Risc maternal.

O alta facilitate oferită salariatelor gravide de OUG 96/2003 face referire la reducerea programului de lucru cu o pătrime. Si acest drept se acordă la recomandarea medicului, în cazul în care salariata gravidă nu poate îndeplini norma întreagă de muncă din motive de sănătate, a sa sau a fătului său, fara reducerea veniturilor.

Salariata insarcinata are dreptul la confidentialitate din partea angajatorului, care nu poate divulga informatii despre starea acesteia, atat timp cat sarcina nu este vizibila.

 

11 septembrie 2019

Autor: Sinziana Ionita Ciurez, Director Operational Asociatia SAMAS

 

 

 

Alte articole din secțiunea: Familie