Tipuri de concedii si ore libere platite in sarcina.

Sarcina este un “proiect” de 38-42 saptamani, ce se desfasoara normal, fiziologic, in 80% din cazuri. Chiar si in cazul complicatiilor de multe ori exista semne premergatoare acestora.

Ca si in viata profesionala, este bine sa te informezi, sa cauti surse de incredere pentru educatia ta si a partenerului cu privire la ce inseamna sarcina si sa fii acompaniata de specialisti (medic ginecolog, moasa, educator perinatal, medicul tau de familie).

 

 
In prima perioada a sarcinii

Ar trebui sa mergi la un consult pentru confirmarea sarcinii si pentru evaluarea stilului de viata actual si eventuala imbunatatire a acestuia (alimentatie, aport de vitamine si minerale, activitate fizica, schimbari fizice si emotionale, necesitatea urmaririi sarcinii).

Dupa anuntarea oficiala a angajatorului cu privire la starea de graviditate ai dreptul la 16 ore / luna pentru a merge la controalele medicale de urmarire a sarcinii, in cazul in care aceste vizite medicale nu se pot face in afara programului de lucru.

Sarcina fiziologica, fara complicatii, e necesar a fi urmarita prin controale la medicul ginecolog, analize medicale si ecografii.

Medicul este in masura sa sugereze un plan de urmarire a sarcinii fiziologice, adecvat fiecarei persoane in parte, insa in linii mari veti merge la ecografie in:

  • saptamanile 11-13, ca parte din dublu-test si veti face o serie de analize de sange si secretii;
  • saptamanile 20-22 veti face ecografia morfo-fetala de trimestru II;
  • saptamanile 32 – 34 veti face ecografia morfo-fetala de trimestru III.

Specialistii cu care urmariti sarcina (medic, moasa) va pot indica si alte teste sau evaluari si impreuna puteti stabili un calendar al vizitelor medicale (testari de hormoni in caz de RH negativ, screening-ul pentru depistarea diabetului gestational samd). In cazul unor complicatii vizitele medicale pot fi mult mai frecvente.

Asadar, dispensa de 16 ore / luna este un drept necesar viitoarelor mame!

 

Desi s-a observat ca si unii barbati manifesta simptome de sarcina, prin simpatie cu partenera lor (Sindromul Couvade – da, stim, are si nume !), ei nu au beneficii in ore libere platite. Totusi, este benefica participarea viitorilor tati atat la controalele periodice, cat si la cursurile prenatale, deoarece pot inteleg mai bine si se pot bucura impreuna de perioada minunata de sarcina!

 

Un alt drept al salariatei gravide este Concediul de Risc Maternal. Acest concediu se poate lua atat in perioada prenatala (inainte de nastere) cat si in perioada postnatala (dupa nastere). Pentru a beneficia de acest concediu trebuie:

  • Sa fi notificat in scris starea fiziologica in care va aflati, anexand si docuemntul emis de medicul de familie sau medicul specialist (salariata gravida, salariata care a nascut recent dar nu mai tarziu de 6 luni de la nastere sau salariata in perioada de alaptare):
  • In perioada in care beneficiati de acest concediu sunteti obligata sa depuneti la angajator in termen de 5 zile de la emitere documentele emise de medicul de familie/specialist cu privire la situatia dvs. actualizata:
  • Sa lucrati intr-un mediu de lucru sau sa fiti supusa unor agenti care sa va afecteze sanatatea dvs. sau sanatatea si dezvoltarea fatului, iar felul muncii sau durata expunerii nu poate fi modificata (agenti fizici ca socuri, vibratii, manipulari mase grele, agenti biologici sau chimici cancerigeni si/sau mutageni, procedee industriale cauzatoare de cancer sau lucru de noapte sau in subteran, munca in conditii insalubre sau greu de suportat, activitate in atmosfera hiperbarica etc.)

Alt beneficiu este reducerea programului de lucru cu o pătrime. Acest drept se acordă la recomandarea medicului, în cazul în care salariata gravidă nu poate îndeplini norma întreagă de muncă din motive de sănătate, a sa sau a fătului său. Veniturile salariale nu vor fi reduse, ci vor rămâne la acelaşi nivel, fiind suportate integral din fondul de salarii al angajatorului.

Pentru alte afectiuni fara legatura cu starea de sanatate a gravidei si/sau a fatului, salariata gravida poate beneficia de concediu medical pentru afectiunea respectiva.

 

Vezi si : Cand si cum anunt angajatorul ca sunt insarcinata!

Vezi si : Drepturile gravidelor la locul de munca pana in concediul medical prenatal.

 

20 august 2019, Autor: Sinziana Ionita Ciurez, Director Operational Asociatia SAMAS

 

 

 

Alte articole din secțiunea: Familie