Public pe facebook anuntul sau depun notificarea la serviciu – riscuri si implicatii?

Tu cum ai dat marea veste? Ai dat viitorilor bunici o pereche de botosei? S-au prins repede? Au plans? Au sarit in sus de bucurie? Ai filmat totul si ai pus pe Facebook? Ai avut multe like-uri?

Si seful tau ti-a dat like sau angry face?!  Ups !

Raspunsurile comunitatii noastre de mame sunt impartite. Unele spun ca intreaga echipa s-a bucurat pentru ele, iar altele spun ca, desi initial vestea a fost primita cu bucurie, ulterior au intampinat diverse greutati.

Alteori reactia primita nu este una imbucuratoare, angajata fiind privita de catre superiorii ierarhici si chiar de catre colegi cu ostilitate.

Acest lucru se intampla din lipsa unei culturi organizationale in care a avea copii este normal si benefic si a ideii ca urmeaza o perioada dificila datorata de preluarea sarcinilor de la salariata gravida. Cum ar fi: inlocuirea salariatei pe perioada concediului medical de sarcina si lauzie si apoi pe perioada de concediu de crestere a copilului pana la 2 ani, angajarea unei noi persoane pe perioada determinata sau preluarea sarcinilor de catre colegi…

Putem intelege de ce tot acest proces poate crea ostilitate, DACA nu este coordonat corespunzator.

 

In Romania legislatia protejeaza salariata gravida, care, dupa ce notifica in scris angajatorul cu privire la starea ei fiziologice de graviditate, la care anexeaza un document medical emis de medicul de familie sau medicul specialist, beneficiaza de:

  • Protectie impotriva concedierii;
  • Prevenirea muncii in conditii ce le poate afecta pe ele sau fatul lor;
  • Schimbarea tipului muncii (daca activitatile presupun expunere la agenti sau conditiile de munca ce le pot dauna) sau inserarea de intervalele de timp la care este necesară schimbarea poziţiei de lucru, perioadele de activitate, precum şi durata perioadelor pentru repaus în poziţie şezândă sau, respectiv, pentru mişcare, la recomandarea medicului de medicina muncii;
  • Eliminarea muncii de noapte;
  • Reducerea cu o pătrime a duratei normale de muncă, cu menţinerea veniturilor salariale suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, in cazul in care salariata gravidă nu poate îndeplini durata normală de muncă din motive de sănătate, a sa sau a fătului său;
  • Dispensa in limita a 16 ore/luna pentru consultatii prenatale ce nu pot fi facute decat in timpul programului de lucru;
  • Concediu de risc maternal.

In cazul in care salariata nu notifica in scris (si postarea de pe Facebook, poza de pe Insta, tweet-ul cu reactia viitorului tatic, desi scrise, nu sunt notificari oficiale ale angajatorului), iar angajatorul o concediaza, din pacate legea nu o protejeaza! Asadar, mai intai depuneti notificarea scrisa insotita de documentul de la medicul de familie sau medicul ginecolog, si apoi impartasiti vestea cea buna !

 

De asemenea, in cazul in care angajatorul concediaza salariata gravida si aceasta considera ca incetarea din motive pe care le consideră ca fiind legate de starea lor, ”au dreptul să conteste decizia angajatorului la instanţa judecătorească competentă, în termen de 30 de zile de la data comunicării acesteia, conform legii. În cazul în care o salariată contestă o decizie a angajatorului, sarcina probei revine acestuia, el fiind obligat să depună dovezile în apărarea sa până la prima zi de înfăţişare.”

 

 

18 septembrie 2019, Autor: Sinziana Ionita Ciurez, Director Operational Asociatia SAMAS.

 

 

 

 

Alte articole din secțiunea: Bebelus