Implicarea tatălui în îngrijirea zilnică a bebelușului


Pentru că de cele mai multe ori privim experiența nașterii ca pe un moment dificil, care aduce cu sine multe schimbări în viața de cuplu, este util să urmăm un curs de pregătire pentru naștere, la care să participe și tatăl, cu atât mai mult cu cât implicarea sa în creșterea și educarea copiilor este esențială.

Programa cursurilor SAMAS încurajează participarea mamei alături de partenerul de viața la majoritatea ședințelor de pregătire pentru naștere, cât și la sesiunile post-partum, în special la cele dedicate nutriției copiilor.


România între tradiție și modernitate

Este știut faptul că mentalitatea românească continuă să fie tributară principiilor tradiționale în ceea ce privește familia. Până de curând exista o delimitare precisă a rolurilor pe care le joacă mama și tata în creșterea și educația copilului. Continuând moștenirea patrilianară, primită de la generațiile anterioare, mama este cea care se ocupă în exclusivitate de îngrijirea copilului nou-născut, de la alimentație, baie, somn și colici, iar, în tot acest timp are grijă de cămin și de familie, refăcându-se fizic și emoțional după naștere.

Din fericire, în ultimul timp, vedem din ce în ce mai multe cupluri în care responsabilitățile se împart și în care tatăl are un aport esențial în creșterea nou-născutului, întelegând astfel că relație armonioasă mamă-tată-copil are nevoie de echilibru emoțional, de timp petrecut împreună și de implicare.

Despre drepturile tatălui și starea de bine a mamei

La cursurile de pregătire pentru naștere SAMAS, la ședința de îngrijirea bebelușului, mămicile și tăticii în devenire descoperă cum se face baia și masajul bebelușului, care este toaleta specifică acestuia, care sunt semnele de sănătate care trebuie urmărite, cum se pune un scutec și cât de importante sunt apropierea și contactul cu copilul în primii săi ani de viață.

Un tătic implicat, care își face timp seara să îi facă baie bebelușului, care iese cu copilul în parc pentru a-l plimba, nu doar că are ocazia să descopere bucuria de a fi părinte, dar este un sprijin extraordinar pentru mamă, dându-i posibilitatea să se odihnească, să petreacă puțin timp cu ea și să iasă din rutina cotidiană a îngrijirii bebelușului.

De asemenea, pentru că graviditatea și primul an de viață al copilului reprezintă o perioadă aglomerată, cu multe schimbări, este recomandat ca tăticii să afle exact ce presupune o sarcină, ce schimbări hormonale și transformări psiho-emoționale și fizice atrage, care sunt semnele de alarmă, dar și care sunt recomandările pentru sexualitate împlinită și alimentație corectă în această perioadă.

În plus, tăticii trebuie să fie și ei constienți de procesul nașterii naturale și al operației de cezariană, dar și de importanța alăptării și provocările la care sunt supuse mamele în această perioadă.

În concluzie, este ideal ca rolul taților să înceapă încă din sarcină prin implicarea bărbaților în experiența pregătirii pentru naștere.

Nu numai că ei beneficiază de informația utilă pentru a naviga cu bine prin starea de graviditate a partenerei, însă, mai important, ei învață cum să-și sprijine partenera la naștere, în cazul în care au agreat să fie împreună la venirea bebelușului pe lume. În acest caz, este, de asemenea, bine de știut că gravida are dreptul să solicite spitalului unde naște să permită prezența tatălui la naștere în baza Articolului 32 din Legea Drepturilor Pacienților.

Obținerea Diplomei de Participare la cursul de  Puericultură

Ca un beneficiu al taților care vor să dedice cât mai mult timp familiei, Legea Concediului Paternal, Legea nr. 210/1999, oferă 10 zile de concediu taților care fac dovada asistării la cursurile de pregătire pentru ingrijirea bebelusului prin Diploma de Participare. Pentru mai multe informații despre cum va puteti pregăti pentru venirea bebelușului pe lume puteti citi aici.

 

 

 

Articol realizat in colaborare cu mamica.ro

Alte articole din secțiunea: Familie