Cu dințisorii la control!

Cei mai frumoși și sănătoși dinți sunt cei care au fost corect îngrijiți încă din primele 1000 de zile.

Este important să conștientizăm faptul că o dantură sănătoasă se dobândește încă din primele 1000 de zile ale bebelușului (270 zile de graviditate + 365 zile – primul an + 365 zile – al doilea an). Pe perioada sarcinii mama trebuie să se hrănească sănătos. O dietă echilibrată este bună atât pentru corpul mamei cât și pentru buna dezvoltare a copilului şi a dinţiilor amândurora. În timpul sarcinii, infecțiile orale ale mamei pot afecta dezvoltarea bebelușului. Astfel că, vizita la stomatolog înainte de a rămâne însărcinată este obligatorie.

Bacteriile care cauzează cariile se pot transmite copilului imediat după erupţia dinţilor acestuia. Transmiterea bacteriilor se poate întâmpla atunci când mâncaţi/gustaţi din mâncarea copilului sau îl lăsaţi să vă atingă gura cu degetele. Dacă aveţi carii neplombate, creşte riscul de transmitere a bacteriilor, deci trataţi-vă cariile cât mai repede posibil!

Apariţia precoce a cariilor sau „cariile de biberon” este o afecţiune severă a dinţilor. Aceasta include carii dentare, dureri, infecţie, căderea prematură a dinţilor, probleme de vorbire, la care se adaugă, pe masură ce copilul crește, si componenta emoțională – pierderea încrederii în sine.

Apariţia „cariilor de biberon” poate fi prevenită.

Câteva recomandări: Nu lăsaţi copilul să adoarmă cu biberonul în gură. Ar fi foarte bine ca un copil să nu fie hrănit cu biberonul și nici să folosiți suzeta. Acestea îl descurajează să sugă la sân și astfel se va întrerupe lactația mai repede decât vă doriți. În cursul nostru de alăptare https://www.programsamas.ro/serviciu/curs-alaptare/ veți învăța procesul alăptării și veți întelege de ce nu este indicat să folosiți biberonul pentru hranirea copilului. Înțelegând procesul de alăptare veți reuși să vă dați seama când bebelușul suge eficient, precum și importanța meselor de noapte.

Pentru că apa este singurul lichid nedăunător pentru dinţii sugarului, pentru hidratare, înlocuiti sucurile dulci cu apa. Cum se face diversificarea, care sunt cele mai bune alimente pentru copil aflați de la Cursul de diversificare https://www.programsamas.ro/serviciu/curs-de-diversificare-alimentatie-bebelus/. Copilul trebuie să fie obișnuit să bea din ceașcă odată cu începerea diversificării. La început poate va face mizerie, dar din fericire copiii sunt foarte fericiți să imite tot ce fac părinții, așa că încercați din nou. Sunt o multitudine de canițe adaptate vârstei și abilităților copilașilor, colorate și atractive pentru ei. Nu lăsaţi biberonul la dispoziţia copilului tot timpul. Folosirea excesivă a biberonului poate duce la apariţia „sindromului biberonului”.

Curăţaţi zilnic dinţii copilului.

La prima erupţie a dinţilor, de la vârsta de 6 luni, trebuie să începeţi să-i curăţaţi zilnic cu o periuţă specială, umedă, cu peri moi. Cea mai bună poziţie este să staţi jos, ţinând copilul în braţe. Puteţi să staţi pe podea, ţinând capul copilului în poală.

Controlaţi dinţii copilului, pentru a vedea dacă are carii. Petele maro sau pete albe, cu aspect cretos de pe dinți sunt un semn clar că ceva nu este în regulă și că trebuie să cereți opinia specialistului.

Mergeţi la cabinetul dentar pentru control. Copilul ar fi bine sa fie dus prima dată la un control dentar de la vârsta de un an.

Pe masură ce crește avem tendința de a hrăni copilul cu o cantitate de alimente mai mare decât este necesar. Evitați sucuri carbogazoase, dulciuri şi alimente cu conţinut de amidon, ca chipsuri sau biscuiţi care favorizează apariția cariilor dentare. De asemenea, limitaţi numărul gustărilor dintre mese.

Nu uitați că folosirea biberonului pe perioade lungi de timp sau în timpul somnului poate duce la apariţia cariilor. Cariile cauzează dureri şi infecţii care vor afecta zâmbetul frumos si sanatos al copilului. După primul control dentar, la vârsta de 1 an, copilul trebuie dus cu regularitate la cabinetul stomatologic.

Foarte important: Renuntați la fumat

Deoarece acesta are efecte asupra sănătății gingiilor și asupra fătului. Programul “Renunt in doi” este o solutie foarte potrivită! Detalii despre program găsiți pe https://www.programsamas.ro/consiliere-gratuita-renuntare-la-fumat/.

 

 

 

 

Alte articole din secțiunea: Bebelus