COMUNICAT DE PRESĂ. Asociația SAMAS încheie Săptămâna Alăptării cu o lucrare de artă urbană

București, 8 august 2024 − Asociația SAMAS a încheiat Săptămâna Mondială a Alăptării (1-7 august) prin dezvelirea unei picturi murale promovând alăptarea, la Spitalul Clinic Nicolae Malaxa, din București. Lucrarea a fost realizată ca urmare a parteneriatului dintre Asociația SAMAS, Spitalul Clinic Nicolae Malaxa și Primăria Municipiului București și a fost pictată de artiștii Cristina Militaru, Gabriel Daradici și Andrei Grigorescu după o imagine a fotografului Eugen Alesiuc.

Pictura continuă seria muralelor de artă urbană inițiată de Asociația SAMAS pentru promovarea alăptării, lucrarea dezvelită la Spitalul Clinic Nicolae Malaxa alăturându-se celorlalte două realizate în 2022 la maternitatea Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie Filantropia, respectiv, în 2023, la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sîrbu.

Foto credit: ASSMB

Ne dorim ca prin aceste murale cu scene de alăptare care inspiră și bucură pe toți cei care trec pragul maternităților Filantropia, Panait Sârbu și acum, Nicolae Malaxa, să creăm niște repere urbane frumoase, durabile și accesibile tuturor, exact așa cum trebuie să fie și alăptarea. Dacă ne putem da întâlnire la „girafa“ de la Antipa, nu văd de ce nu pot tăticii să își aștepte partenerele gravide la „bebe care suge sân“’ atunci când merg la controale sau când acestea pleacă acasă după naștere. Asociația SAMAS susține alăptarea cu vorba și cu fapta în toată țara, de peste un deceniu, și a adus alăptarea în atenția publicului larg prin mesajul de încurajare a alăptării din timpul pauzelor publicitare, de la radio și tv. Săptămâna Mondială a Alăptării este ocazia perfectă să transformăm alăptarea în reper vizual pentru un număr cât mai mare de mame și, cu ajutorul artei urbane, putem face asta cu mare bucurie − a declarat Ana Măiță, consilier pentru drepturile mamelor, Asociația SAMAS.

 

Este al treilea an consecutiv în care marcăm Săptămâna Mondială a Alăptării, împreună cu Asociația SAMAS, prin inaugurarea unor picturi murale de mari dimensiuni în cadrul maternităților administrate de ASSMB. Sunt lucrări de artă urbană care transmit, cu mult talent și pasiune, un mesaj de iubire, de grijă și de speranță. Alăptarea este unul dintre darurile cele mai de preț pe care o mamă le poate oferi copilului său, iar aici, la Spitalul Clinic Nicolae Malaxa, există o echipă dedicată care oferă consultanță și sprijin pentru toate mamele care doresc să alăpteze. Fiecare copil are dreptul să primească cel mai bun start în viață, iar noi trebuie să creăm toate condițiile pentru ca acest lucru să devină posibil − a declarat Bianca Simionescu Rîmniceanu, reprezentanta ASSMB.

 

În cadrul maternității Spitalului Clinic „Nicolae Malaxa“ acordăm importanță alăptării  naturale, datorită  beneficiilor de necontestat pe termen lung, atât pentru copil, cât și pentru mamă. Venim în sprijinul pacientelor noastre cu personal specializat, pentru a le consilia cu privire la toate beneficiile alimentației naturale la sân a bebelușului. Toate cercetările din domeniu arată că laptele matern are o compoziție unică, fiind esențial pentru creșterea și dezvoltarea copilului. Astfel, alăptarea este metoda optimă de hrănire a nou-născutului, o metodă naturală economică și sigură, prin care bebelușul primește nutrienții necesari dezvoltării fizice, dar și psihoemoționale, prin legătura specială pe care o creează cu mama. Această legătură  furnizează copilului sentimentul de protecție, intimitate, iubire și siguranță − a declarat Dr. Alexandru Ștefănescu,  Manager al Spitalului „Nicolae Malaxa“.

 

Alte activități SAMAS în Săptămâna Mondială a Alăptării

Săptămâna Mondială a Alăptării (1-7 august) a fost marcată de Asociația SAMAS printr-o serie de activități care susțin mesajul de anul acesta al World Alliance for Breastfeeding Action − Closing the gap: breastfeeding support for all (Șanse egale pentru alăptare: sprijin oferit tuturor).

  • Astfel, la Mamaia Land a avut loc pe 25 iulie evenimentul Valuri de bine, la care au fost invitate familii cu copii, iar încasările din bilete au fost donate pentru programele Asociației SAMAS care susțin alăptarea.
  • Pe 3 august a avut loc evenimentul Povești de alăptat copiii. Desfășurat la The Little Artists Corner, în București, evenimentul a fost un forum de discuții pentru mămicile aflate la început de drum, iar specialiștii SAMAS, Mirela Păcălici (educator perinatal) și Simona Retea (psiholog) au demontat mituri despre alăptare și înțărcare și au vorbit și despre legătura emoțională care se creează între mamă și bebelușul alăptat.
  • 6 august a fost Ziua Porților Deschise la SAMAS, când viitori părinți și părinți începători au discutat la sediul asociației, din str. Popa Soare, nr 16, București, despre alăptare și îngrijirea bebelușului, într-un cadru relaxat, alături de specialiștii SAMAS, Mirela Păcălici și Anca Rușanu.

Le mulțumim partenerilor care au susținut aceste evenimente organizate de Asociația SAMAS în Săptămâna Mondială a Alăptării: Mamaia Land, The Little Artists Corner, Himalaya Herbal Cosmetics, Secom, Organic Life, Barza, Next România, Loncolor, Ludi Clinică de Pediatrie, Donna Medical Center, Illuma, Fata cu baloane.

 

Creșterea ratei de alăptare exclusivă −  misiunea SAMAS

Alăptarea este cea mai simplă și mai eficientă modalitate de a asigura sănătatea bebelușului. Totuși, în ciuda recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, în lume, mai puțin de jumătate dintre bebelușii cu vârsta de până la 6 luni sunt alăptați exclusiv. În special mamele vulnerabile au nevoie de susținere pentru a iniția și continua alăptarea. Studiile* arată că jumătate dintre acestea renunță la alăptare la mai puțin de două luni de la naștere.

Creșterea ratei de alăptare exclusivă a fost parte integrantă a misiunii SAMAS încă din 2013. La inițiativa Asociației SAMAS, Alianța pentru Sănătatea Mamei și Copilului a obținut în 2016 votul Consiliului Național al Audiovizualului în vederea introducerii mesajului Hrănirea exclusivă la sân a copilului în primele șase luni este esențială pentru o viață sănătoasă ca mesaj de sănătate publică în mediul audiovizual.

Asociația SAMAS a dezvoltat și o comunitate de Educatori Perinatali, formați din rândul moașelor, medicilor, asistenților medicali și comunitari, care oferă informații despre nutriția și îngrijirea corectă a bebelușilor viitorilor părinți și părinților începători din întreaga țară. 2.459 de specialiști fac deja parte din această comunitate, care se mărește continuu.

Prin activitatea educatorilor perinatali SAMAS, organizația a contribuit la creșterea ratei de alăptare, de la 12,6%, în 2011, la 29,8% în 2016.

În 2018, Asociația SAMAS a introdus în România conceptul Cutia Bebelușului (după model finlandez), oferind mamelor vulnerabile cursuri de alăptare și îngrijire a bebelușului, produse esențiale pentru primele luni de viață și un pat sigur pentru cel mic. Începând din septembrie 2023, programul Cutia Bebelușului, dezvoltat și implementat de Asociația SAMAS, este finanțat de Fundația OMV Petrom. 5.300 de mame vulnerabile din 10 județe ale țării beneficiază de acest program.

 

Despre Asociația SAMAS

 

Din 2013, SAMAS dezvoltă și implementează programe de educație pentru sănătate și prevenție. Asociația formează profesioniști din domeniul sănătății și cel educațional, pentru ca aceștia să-i poată ajuta, la rândul lor, pe părinți să ia cele mai bune decizii pentru sănătatea copiilor. Pe lângă programul Cutia Bebelușului, inițiat în 2018, pentru a reduce mortalitatea infantilă și a-i susține pe părinții din comunitățile vulnerabile, Asociația SAMAS derulează alte două programe la nivel național: Educație Perinatală în primele 1000 de zile și Sănătos de mic.

Astfel, prin programul de educație perinatală, SAMAS a dezvoltat o comunitate de 2.459 de specialiști (moașe, medici, asistenți medicali și comunitari), care oferă informații despre nutriția și îngrijirea corectă a bebelușilor viitorilor părinți și părinților începători din întreaga țară. Din 2015 până în prezent, 1 milion de viitori părinți și părinți începători au beneficiat de informații oferite de specialiștii SAMAS.

Sănătos de mic, inițiat în 2017, continuă misiunea Asociației SAMAS, printr-un program național de educație nutrițională în grădinițe, menit să reducă riscul de obezitate infantilă și să creeze bune obiceiuri alimentare în primii ani de viață. Activitățile programului sunt gratuite pentru grădinițele de stat, datorită susținerii Danone România. Programul a fost deja implementat în 379 de grădinițe de stat (30% din numărul total de grădinițe din țară), iar 776 de cadre didactice și medicale din grădinițe au urmat cursuri de formare în nutriția sănătoasă a preșcolarului. În total, 56.850 de copii și 280.912 părinți au beneficiat gratuit de activitățile programului.

Asociația SAMAS a fost înființată datorită extinderii și dezvoltării Programului  SAMAS, inițiat de către Fundația Crucea Albă, Fundația Nutricia și Crucea Roșie – Filiala Sector 6, susținut de Danone Ecosystem.

 

Contact:

Simona Calancea – Director de Comunicare, Asociația SAMAS

simona.calancea@asociatiasamas.ro / +40 742 280 690

Alte articole din secțiunea: Comunicate